Femeile supraponderale reduc riscul de cancer de sân dacă slăbesc

Adisa Codruț |
Data publicării:
Femeile supraponderale care slăbesc își reduc riscul de cancer la sân
Femeile supraponderale care slăbesc își reduc riscul de cancer la sân

Femeile supraponderale își pot reduce riscul de a dezvolta cancer de sân dacă pierd din greutate la vârsta a doua, conform unui studiu efectuat în Statele Unite.

Un studiu de amploare realizat de oameni de știință americani și publicat în Journal of the National Cancer Institute, a arătat că femeile supraponderale care au slăbit după vârsta de 50 de ani - și și-au menținut apoi greutatea corporală - au prezentat o reducere cu 26% a riscului de cancer de sân în comparație cu cele care nu au dat jos câteva kilograme.

Greutatea în plus reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului de sân în perioada de după menopauză, însă au existat puține dovezi în ceea ce privește influența pe care ar putea-o avea pierderea din greutate.

Oameni de știință din cadrul Societății Americane de Oncologie, Facultatea de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard și colegii lor au analizat date prelevate de la 180.885 de femei, de 50 de ani și peste această vârstă, care au participat la zece studii, notează Press Association și Agerpres.
Cercetătorii au identificat 6.930 de cazuri de cancer de sân în perioada de monitorizare și au concluzionat că riscul de cancer de sân a scăzut odată cu pierderea din greutate. Greutatea participantelor a fost evaluată de trei ori într-o perioadă de zece ani.

Femeile care au slăbit între două și patru kilograme și jumătate au prezentat o reducere cu 13 procente a riscului în comparație cu cele cu o greutate stabilă.

Risc cu 26% mai mic

În cazul participantelor care au pierdut între patru kilograme și jumătate și nouă kilograme, riscul a scăzut cu 16 procente. Femeile care au slăbit nouă kilograme au prezentat un risc cu 26 de procente mai mic de cancer de sân.

Femeile supraponderale care au pierdut peste nouă kilograme și s-au îngrășat apoi câteva kilograme au prezentat în continuare un risc redus de cancer de sân în comparație cu femeile care nu au slăbit.

La studiu au participat femei din Statele Unite, Australia și Asia. De asemene,a trebuie notat că reducerea riscului a fost observată la femei care nu utilizau terapie hormonală după menopauză.

Autorii studiului au indicat că există dovezi care sugerează că prin pierderea greutății excesive pot fi reduse concentrațiile de hormoni sexuali circulanți.

„Rezultatele noastre sugerează că, în cazul femeilor peste 50 de ani, pierderea chiar și a unei cantități modeste din greutatea corporală (în plus) este asociată cu reducerea riscului de cancer de sân", a declarat Lauren Teras, autoare principală a cercetării.

„Cu alte cuvinte, nu este prea târziu pentru reducerea riscului de cancer de sân dacă o persoană a luat în greutate după vârsta de 50 de ani. Prevenirea celui mai frecvent tip de cancer la nivel mondial poate fi un factor deosebit de motivant pentru numărul apropiat de epidemie al femeilor supraponderale'', a adăugat Teras.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel