Fibroză pulmonară idiopatică. Simpotome, diagnosticare, tratament

Beatrice Grigore |
Data actualizării: | Data publicării:

O campanie de conştientizare socială dedicată informării populaţiei asupra fibrozei pulmonare idiopatice, considerată de specialişti la fel de agresivă precum cancerul pulmonar, a fost lansată marţi la Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie 'Leon Daniello' din Cluj-Napoca.

Campania s-a desfăşurat sub numele 'Respirăm speranţă' şi este organizată în cadrul Lunii mondiale a Fibrozei Pulmonare Idiopatice (FPI). Conferinţa şi-a propus să aducă în atenţia opiniei publice o serie de aspecte privind fibroza pulmonară idiopatică, o boală subdiagnosticată în România, la fel de agresivă precum cancerul pulmonar, care afectează grav plămânii, ducând la deces în doar câţiva ani.

Potrivit specialiştilor, în momentul de faţă, aproximativ 20% din pacienţii diagnosticaţi în România cu această boală se află sub tratament în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, subordonat Consiliului Judeţean Cluj.

"Salut organizarea acestei campanii al cărei rol este acela de depista şi diagnostica precoce o boală extrem de gravă care, din păcate, este caracterizată de un declin rapid şi ireversibil al funcţiei pulmonare. Vestea bună e că spitalul dispune de cadre medicale extrem de bine pregătite în domeniu, de o aparatură nouă şi performantă, capabilă să depisteze timpuriu această maladie, evoluţia depinzând însă de rapiditatea cu care bolnavul reuşeşte să se prezinte pentru investigaţii de specialitate", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

În prezent, în spitalul clujean sunt internaţi doi pacienţii care suferă de această boală şi beneficiază de tratament de specialitate cu medicamente antifibrotice, intrate în România de circa un an. Costul tratamentului se ridică la 3.000 de euro pe pacient pe lună şi este decontat integral printr-un program al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor, FPI este o boală ce poate fi momentan depistată doar prin intermediul tomografiei computerizate de înaltă rezoluţie. În cazul nedepistării la timp şi, implicit, al neurmării tratamentului, durata de supravieţuire este de doar 2-4 ani, cu un prognostic mai nefavorabil decât al celor mai multe cancere.

"Simptomele sunt nespecifice, multe dintre ele fiind legate de oboseală în realizarea efortului fizic, insuficienţă respiratorie, diagnosticul fiind de cele mai multe ori tardiv. Apariţia, însă, a unor medicamente capabile să încetinească şi chiar să stopeze progresia bolii a adus multă speranţă pacienţilor cu fibroză pulmonară idiopatică, în acest moment înregistrându-se cazuri cu o rată de supravieţuire de până la 10 ani", se arată în comunicatul transmis.

Campania este derulată cu sprijinul managerului unităţii spitaliceşti, dr. Mureşan Vasile şi al medicului Milena Man.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel