Fibroza și tromboembolismul, sechele post-COVID. Mihălțan: Avem un HANDICAP terapeutic

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Fibroza pulmonara - Foto: Pexels @Anna Shvets
Fibroza pulmonara - Foto: Pexels @Anna Shvets

Prof. dr. Florin Mihălțan ne-a vorbit despre cele două probleme grave pe care le dezvoltă pacienții, după infectarea cu SARS-CoV-2.

"Atât în COVID acut, cât și în post-COVID, noi am învățat din mers. Cea mai mare sursă de afectări pulmonare este în continuare generată de COVID pentru perioada în care a fost o magnitudine maximă a pandemiei și care a dus, dintre complicațiile extrem de grave post-COVID, care fac internări, fibroza pulmonară.

Fibroza pulmonară post-COVID cu toate dezavantajele sale. În post-COVID, pe zona de fibroză, noi acum încercăm medicamente noi și singura medicație care are o oarecare influență este cortico-terapia, dar cu anumite limite și anumite indicații extrem de bine selectate pe fenotipuri generate de COVID. Deci din acest punct de vedere, avem un handicap terapeutic care este extrem de important, pentru că de multe ori, atât pacienții, cât și rudele pacienților nu înțeleg: am ieșit din spital, m-am vindecat de COVID și acum am acest moment de mare suferință, sunt pe oxigen, uneori și pe ventilator și de ce nu pot să mă degajez din această zonă terapeutică și să am o viață normală.

Dacă pe zona terapeutică așteptăm studii în curs de desfășurare, care sunt studii de lungă durată, pentru că nu putem da drumul la medicamente anti-fibrozante fără a vrea o confirmare a unor efecte benefice fără efecte adverse, avem în schimb foarte bine schițate acele elemente predictive ale unei potențiale complicații post-COVID. Și aici intră, de multe ori, sexul masculin, cei care au sindroame de suferință acută cu licență cu insuficiență respiratorie acută, fiecare are nevoie în condiții de ventilație non-invazivă sau invazivă și cei care rămân pe oxigeno-terapie și cei care fac din acest punct de vedere o serie de complicații în momentul acut, pentru că șii ele se detașează de complicațiile din clipa cronică", a declarat Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Tromboembolismul pulmonar

 

"Ce este important, și asta aș vrea să menționez, cei care rămân pe oxigen acasă și nu reușesc să diminueze dozele de oxigen pe care le primesc, numărul de litri de oxigen/minut care este alocat, aceia trebuie să știe că au această deschidere spre o dezvoltare a unei fibroze pulmonare și trebuie să vină la medicul pneumolog din mai multe motive. Pentru că trebuie să facă un bilanț (...)

Știm că acest COVID are și o inducere a unor deficiențe imunologice, deci din acest punct de vedere, riscul de supra-infecții este mare", ne-a mai spus medicul.

"Nu în ultimul rând, a doua potențială complicație este tromboembolismul pulmonar, elemente cu care se pot confrunta și cardiologii în post-COVID și care presupune eforturi de investigație și tratamente anti-coagulant", a completat Florin Mihălțan.

, Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel