Fibroză, soluții pentru tratarea ei și a unor boli cronice

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Un nou studiu caută soluții pentru tratarea fobrozei și a bolilor cronice asupra cărora această afecțiune are impact.

Fibroză, boli cronice. Cercetători de la Școala de Medicină Lewis Katz de la Universitatea Temple (LKSOM) au demonstrat cum se activează fibroblastului și se formează miofibroblastul – celulele specializate din corp care se activează când un țesut trebuie reparat – cu scopul de a căuta soluții pentru tratarea fibrozei, afecțiune care are impact asupra mai multor boli cronice.

Primul pas: modificări induse de stres în absorbția calciului mitocondrial.

Cercetarea lor, publicată online, pe 4 octombrie, în revista Nature Communications, descrie în detaliu noua cale de semnalizare prin care absorbția redusă de calciu în mitocondrii servește ca regulator major al diferențierii și fibrozei miofibroblastelor. Când nivelul calciului mitocondrial scade, metabolismul celular se schimbă și un metabolit cunoscut sub numele de α-cetoglutarat este reglat. Nivelurile crescute de α-cetoglutarat, la rândul lor, modifică ambalarea ADN-ului celular, schimbând expresia genelor pentru conversia fibroblastelor în miofibroblaste mediatoare de fibroză, se explică pe sciencedaily.

"Atunci când semnalarea fibroblastului modifică absorbția calciului mitocondrial, multe modificări metabolice apar pentru a promova căile anabolice pentru a sprijini formarea acestor noi celule și pentru a furniza noi surse de producție de energie. Aceste modificări sunt necesare pentru noul rol al acestor celule de a modifica mediul celular în încercarea de a repara țesutul rănit", susține John W. Elrod, doctor, profesor asociat în cadrul Centrului pentru medicina translațională la LKSOM și investigator senior la noul studiu.

Fibroză, boli cronice. Concluzii

Echipa de cercetare susține că "experimentele noastre arată că acumularea de celule fibrotice rezultă direct din reprogramarea genomică mitocondrială dependentă de calciu care implică α-cetoglutarat, care schimbă structura cromatinei sau ambalajele ADN - un fenomen denumit epigenetică și care este important în reglarea expresiei genice".

Este primul studiu care leagă funcția mitocondrială au fost legate de modificări ale nucleului celular pentru generarea de miofibroblaste.

"Constatarea cheie, ca o schimbare în absorbția calciului mitocondrial joacă un rol central în reprogramarea metabolică și genetică, prezintă noi oportunități de investigare. Sperăm că noile căi pe care le-am identificat ca fiind esențiale pentru formarea miofibroblastului pot fi manipulate pentru a trata boala fibrotică", afirmă cercetătorul John Elrod.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel