Flatulența excesivă: cauze. Bolile care o provoacă. Cele 10 alimente anti-flatulență

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @grelectric @eddows-animator
Foto: Freepik @grelectric @eddows-animator

Care sunt cauzele și bolile care provoacă flatulența excesivă. Ce e de făcut și care sunt alimentele anti-flatulență.

Flatulența, cunoscută și sub numele de gaze intestinale, reprezintă un proces fiziologic natural prin care organismul elimină gazul rezultat în urma digestiei.

Această eliminare se poate manifesta sub diferite forme: fie silențioasă, fie zgomotoasă, cu sau fără un miros neplăcut. Cu toate acestea, când flatulența devine excesivă și începe să afecteze calitatea vieții, este esențial să înțelegem cauzele și modalitățile de gestionare.

Deși este uneori deranjantă, flatulența este adesea un fenomen natural. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele persistă sau devin severe, este esențial să căutați sfaturi medicale pentru a identifica cauza subiacentă și a stabili un plan de tratament adecvat.

Flatulența, ce este și care sunt cauzele ei

Flatulența, în mod normal, apare între 6 și 20 de ori pe zi. Cu toate acestea, depășirea acestui interval poate indica o flatulență excesivă.

Consumul de alimente bogate în fibre, precum varza, fasolea, telina sau lintea, poate conduce la acumularea excesivă de gaze în stomac, deoarece aceste alimente sunt mai dificil de digerat.

De asemenea, consumul excesiv de dulciuri sau ingestia excesivă de aer în timpul mesei, mestecarea gumei, pot contribui la apariția flatulenței.

Afecțiuni ce pot cauza flatulenta excesiva

Pe lângă alimentație, anumite afecțiuni medicale pot contribui și ele la flatulența excesivă.

Printre acestea se numără diabetul, ulcerul, coala celiacă, sindromul de intestin iritabil, boala Crohn și intoleranța la lactoză.

Pacienții cu reflux gastroesofagian sau sindrom Dumping, precum și cei cu pancreatită autoimună sau colită ulcerativă, pot experimenta, de asemenea, simptome de flatulență excesivă.

Stresul, precum și constipația, pot agrava această problemă.

Tratamentul flatulenței

Foto: Freepik @nadezdagorosko

În majoritatea cazurilor, flatulența nu necesită tratament medical deoarece este un fenomen natural. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă și devin deranjante, este recomandat să consultați un specialist.

Tratamentul poate varia în funcție de cauza subiacentă și poate include medicamente care conțin bismut, carbune activ sau simeticonă. De asemenea, enzimele digestive pot fi prescrise pentru a ajuta la o mai bună digestie a zaharurilor complexe.

Alimente anti-flatulență

O alimentație echilibrată poate contribui semnificativ la prevenirea flatulenței.

Alimente precum castraveții, bananele, portocalele, fisticul, kiwi, avocado, papaya, sparanghelul, ghimbirul și semințele de fenicul sunt recomandate în acest sens. De asemenea, ceaiurile de mentă și mușețel au demonstrat eficiență în calmarea simptomelor de flatulență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel