Fondul Viață. Cine și cum poate DONA: Trimite RITM la 8845. Oferă și tu o bătaie de inimă! Împreună ținem România în viață

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
fondul viata - Freepick @studiogstock & Fundația Vodafone Romania SMS "RITM"
fondul viata - Freepick @studiogstock & Fundația Vodafone Romania SMS "RITM"

Fondul Viață face diferența între viață și moarte. Fundația Vodafone a lansat campania ”Fondul Viață pentru nou-născuți”, ce vine în ajutorul copiilor născuți prematur și al părinților. 

RITM-ul care face inima să bată sănătos costă doar doi euro lunar. Vodafone România a lansat campania ”Fondul viață pentru nou-născuți”. România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii.

Cine poate dona

”Ne dorim ca în acest fond să vină cât mai mulți oameni alături de noi și cât mai multe companii pentru că în momentul în care reușim să strângem cât mai mulți bani, reușim să cumpărăm mai multe echipamente. 

Au venit alături de noi oameni, persoane fizice, oameni care au renunțat să cumpere o înghețată copilului și să se înroleze la această donație lunară. Am reușit să strângem până acum undeva la aproape 610.000 lei din donații, ceea ce pentru noi este mult și o dovadă a încrederii pe care oamenii au avut-o în noi. 

Poate fi în orice rețea de telefonie. Oricine, orice abonat al cărui operator poate să doneze la același număr 8845, scriind textul RITM. Împreună putem ține România în viață”, a spus Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: "Ne împuținăm! Ne naștem tot mai puțini și mor din ce în ce mai mulți copii". Angela Galeța (Fundația Vodafone): Cifrele sunt îngrijorătoare

Cum se oprește donația

”În momentul în care vă înrolați la această donație lunară, în fiecare lună suma respectivă se reține pe factura de telefonie. Se primește lunar un mesaj de confirmare. Așa cum v-ați înrolat, așa puteți renunța. La același număr se trimite mesajul RITM STOP”, a mai spus Angela Galeța. 

RITM-ul care unește

”RITM vine de la ritmul cardiac. Împreună putem să ținem inima copiilor să bată. Un monitor pentru funcții vitale costă între 5000-6000 de euro. Dacă vorbim de un incubator deschis este 10-15.000 de euro, un injectomat cu pompă - 5000 de euro. Vorbim de câteva sute de oameni care donează timp de un an și pot cumpăra un incubator”, ne-a mai spus Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România.

Vezi și: Histerectomia, intervenția care schimbă viața. Când este recomandată și care sunt riscurile

Autoritățile locale, implicate

”Am mers în acele locuri unde am găsit ușile deschise și autoritățile se implică. Am finalizat anul trecut dotarea a șase compartimente de neonatologie din țară. La Caransebeș a fost nevoie și de reabilitarea spațiului. Nu poți să aduci echipamente într-un spațiu care nu e OK. Atunci, Primăria a pus banii pentru renovare și noi am adus echipamentele. La fel se va întâmpla și la Câmpulung Muscel. Sunt secții în țară unde nu există nici măcar gaze medicale.

De când am început, în urmă cu doi ani am reușit să dotăm 6 secții, la Slatina, Craiova, Botoșani, Mediaș, Târgu Mureș și Caransebeș. Anul acesta urmează patru secții la Câmpulung Muscel, Moldova Nouă, secția de nivel 2 din Cluj”, a mai precizat Angela Galeța, director Fundația Vodafone România.

Vezi și: Operația de micșorare a stomacului, când și cum este recomandată. Gabriel Matei: Salvează viața. Recuperare rapidă

Mortalitatea infantilă, la cote ridicate

”Am observat că în țara noastră cea mai mare mortalitate infantilă este la Satu Mare și Tulcea. Sunt cele două județe care au 30-40% peste media națională. Sunt solicitări în cele două județe?”, a spus Val Vâlcu, jurnalist și moderatorul emisiunii. 

”Tulcea este rezolvată datorită prin investiția de la Constanța. Secția de la Spitalul Județean Constanța preia nu numai copiii de la Constanța ci și din județele limitrofe. Cazurile complicate ajung la Constanța. 

La Satu Mare încă suntem în discuții. Sunt județe în care rata mortalității este mai mare decât în altele și cauzele pot fi multiple. De la lipsa de prevenție, de monitorizare a mamelor în perioada sarcinii. Sunt mame care ajung să nască fără să fi făcut o singură ecografie în timpul sarcinii, până la vârsta scăzută a mamei. 

Până acum vorbim de 610.000 de lei din donații și 630.000 de lei din contribuția organizațiilor locale sau a primăriilor. În continuare e nevoie de fonduri pentru că am promis că în 4 secții vom aduce echipamente. Companiile pot dona 20% din impozitul pe profit sau venit. Mai există posibilitatea de a redirecționa 3,5% pentru persoanele fizice.

Cifrele arată că doar 1 din 3 contribuabili folosește acest instrument. E doar un formular care trebuie completat”, a mai spus Angela Galeța.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel