Franța, exemplu pentru vaccinare. Cristina Pricop (Sanofi Romania): Îmi doresc ca fiecare părinte să treacă prin experiența mea de azi dimineață. Omul sfințește locul

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Farmaciile pot deveni cheia prevenției în România. Importanța educării și informării populației cu privire la prevenție și la vaccinare. Vaccinarea, șansă uriașă pentru prevenție.

"Cred că este prima dezbatere referitoare la vaccinare în general și la vaccinarea în farmacii în mod special care duce discursul din zona de competiție - concurență, care pune accent pe obstacolele dezvoltării acestor servicii, în zona de colaborare. Mi se pare extraordinar", a declarat Cristina Pricop, Corporate Affairs Lead Sanofi Romania, felicitând dezbaterea DC Media Group.

În octombrie 2022, ministrul Sănătății semna Ordinul 3262, organizând vaccinarea antigripală în farmacie. După doi ani de implementare, specialiștii în sănătate răspund la întrebarea: cum poate crește accesul pacienților la servicii de sănătate esențiale prin implicarea farmaciștilor în prevenția bolilor și depistarea precoce a afecțiunilor cronice?

"Sanofi are o istorie îndelungată în partea de inovație în partea de vaccinare. Noi am lansat primul vaccin acum mai bine de 120 de ani. Primul vaccin modern creat de noi a fost vaccinul împotriva difteriei. Vaccinul gripal despre care s-a tot vorbit astăzi a fost creat în urmă cu mai bine de 50 de ani, deci este un vaccin care și-a demonstrat eficiența, eficacitatea, iar răspunsul legat de șocul anafilactic și de potențialele reacții adverse mi se pare unul care se bazează exact pe aceasă experiență în dezvoltarea vaccinului gripal.

Noi am fost acolo când s-a lansat vaccinarea în farmacii în toate colțurile lumii. Am fost și în SUA când vaccinarea în farmacie a apărut în anii 1980, prima oară, acum este o constantă. Am fost și în Marea Britanie când a apărut vaccinarea în farmacii în anul 2002. Și de atunci, vaccinarea din farmacii a fost un succes, Marea Britanie având una dintre cele mai mari rate vaccinale din Europa, undeva la 78 - 79% în ultimul sezon.

Îmi vine în minte Franța, pentru că este țara mamă a companiei Sanofi și în Franța eforturile de vaccinare au început nu doar prin extinderea canalelor de vaccinare, ci prin conștientizarea nevoii de vaccinare. A început cu educare - informare. În Franța, de exemplu, vaccinarea în farmacii a apărut în 2017. În 2017 au fost incluse într-un program pilot de 6 luni în jur de 3.000 de farmacii.

Au fost 160.000 de pacienți vaccinați, asta înseamnă o medie de 53 de pacienți per farmacie.

Grecia, de asemenea, a dezvoltat acest proiect de vaccinare în farmacie, ajungând în acest moment la o rată de vaccinare de 65%, vaccinare anti-gripală. Menționez Grecia ultima pentru că vaccinarea în farmacie a fost răspunsul la infrastructura deficitară pe care și Grecia o are. Au peste 1.000 de insule, iar pentru a putea ajuge la acele comunități era important să implice farmaciile. Farmaciile fiind specialistul din proximitatea comunităților.

Acest lucru este extrem de valoros ca practică.

În România, în primul sezon, am avut 112 de persoane vaccinate.

Părerea mea este că e un câștig, pentru că s-a demonstrat că într-un interval scurt de timp s-au vaccinat, pentru că în luna octombrie s-a dat ordinul de ministru, până farmaciștii au fost informați, s-au dezvoltat programele de educare, au fost educați, au fost acreditați și apoi să și implementeze serviciul, s-a ajuns la sfârșitul sezonului de vaccinare anti-gripală.

Asta ne-a ajutat să vedem pe termen lung că există un potențial foarte mare acolo.

În ultimul sezon unde avem cifre avem 400 de farmacii, 4000 de persoane în mare vaccinate, lucru care înseamnă o medie de 10 persoane per farmacie, dar să nu uităm ce am spus când a venit vorba de Franța: educare - informare.

Pentru că proiectul din Franța s-a bazat pe educare - informare a populației franceze, pro-prevenție. Ei nu au avut această lipsă de comunicare în ceea ce privește prevenția și vaccinarea de 40 de ani cum am avut noi. (...)

Noi eram și suntem învățați să fim vaccinați în perioada copilăriei. Să fim vaccinați! Nu ne duceam să ne vaccinăm, pentru că am fost vaccinați.

Îmi doresc ca fiecare părinte din lume să treacă prin experiența mea de azi dimineață, când fetița mea de 15 ani m-a întrebat ce fac azi și când o vaccinez. Ea are această educare - informare constantă în familie. Ea știe că o dată pe an trebuie să ne facem analizele, ea știe că este vaccinată antigripal anual, nu este o surpriză, nu opune rezistență, ea se vaccinează.

Această discuție este și la nivelul clasei ei, lucru care mă duce cu gândul la o zicală mai veche omul sfințește locul.

Și cred că dacă profesorii sunt deschiși în a promova partea de prevenție și educarea către prevenție și către un stil de viață sănătos și atragerea la masa noastră, am putea fi mai de succes împreună", a spus Cristina Pricop, pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare".

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel