Fructul care spală rinichii și vezica urinară. Dumitrache: Are efect diuretic. E mai bun decât cafeaua

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Fructul - Foto: Freepick
Fructul - Foto: Freepick

Care este fructul care curăță rinichii și vezica urinară. Previne pietrele la rinichi și litiaza. Mai mult, are și efecte anticancerigene și susține digestia.

Termenul de litiază se referă la prezența pietrelor care pot proveni din orice parte a tractului urinar. Respectivele pietre sunt mase solide de dimensiuni variabile și se formează ca urmare a cristalizării substanțelor excretate în urină. În funcție de locul în care se formează, acestea sunt cunoscute ca pietre la rinichi, la uretră sau la vezica urinară.

Prevalența litiazei, în ceea ce privește afecțiunile tractului urinar, este depășită doar de infecții și de bolile de prostată.

Bărbații suferă mai frecvent de litiază decât femeile.

Dacă ne-am gândi la prevenția pietrelor la rinichi, mulți spun: bea 2l de lichide, în timp ce alții spun să mâncăm mai puține proteine astfel încât să evităm litiaza.

Sanador

Ei bine, medicul primar urolog Mihai Dumitrache, de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre fructul cu efect diuretic care ne poate scăpa de pietrele la rinichi, dar și ce putem face să prevenim litiaza.

"Există multe tipuri de calculi urinari formați din diferite tipuri de săruri, de constituenți. Unele tipuri de calculi urinari se formează din cauza unui aport mare de proteine, de exemplu, și atunci pentru acest tip de calculi este indicat de a reduce cantitatea de proteine ingerată.

Bineînțeles, cel mai important lucru pentru a preveni litiaza renală este de a avea un aport hidric suficient. Asta înseamnă - și la un moment dat s-a analizat și s-a ajuns la cifra de 30ml/kg corp, asta în cazul unui adult de greutate medie - dacă ai 100kg ar trebui undeva la 3l de lichide.

Lichide înseamnă apă, sucuri, supe, ciorbe, toate lichidele ingerate. Bineînțeles mai ales în perioadele calde, în perioadele de efort fizic intens", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Frucul care curăță rinichii și vezica urinară

Mai mult, există un fruct iubit de cei ma mulți dintre noi. Acest fruct are multiple beneficii, însă unele dintre cele mai importante este că ne hidratează și este diuretic.

Este vorba despre pepenele roșu, fructul sănătos pentru că este plin de licopen, un antioxidant care ajută la distrugerea radicalilor dăunători de oxigen liber. Acesta previne leziunile renale și, prin urmare, este un aliment favorabil rinichilor.

"Sunt unii care spun: vara asta fac cură de pepeni. Mănâncă un pepene de 5 kg, vor fi 3l de lichid acolo, dar restul anului beau un păhărel cu suc, o cafea și o Cola", a completat jurnalistul Val Vâlcu.

"Este adevărat, pepenele roșu în special are efect diuretic și ne face să urinăm mai mult, scoate apa din organism la fel cum face și cafeaua de exemplu.

Deși cafeaua are un conținut mare de oxalați și poate să favorizeze formarea unui anumit tip de calculi. Totuși, are efect benefic prin efectul acesta diuretic, de a ne face să urinăm mai mult. Și cantitatea crescută de urină nu lasă constituienții calculilor să se acumuleze.

Cu siguranță metoda americană, un pic de cafea, un pic de apă, e bună", a mai spus medicul Mihai Dumitrache.

Alte beneficii uimitoare ale acestui fruct

1. Vă ajută să rămâneți hidratat

Menținerea hidratării este importantă pentru ca organismul să funcționeze corect.

Reglarea temperaturii corpului, funcționarea normală a organelor, livrarea de nutrienți către celule și vigilența sunt doar câteva dintre procesele corporale care depind de o hidratare adecvată.

Consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă poate contribui la a-i oferi organismului tău apa de care are nevoie pentru a funcționa corect.

Pepenele roșu cuprinde 92% apă, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru aportul zilnic de apă.

În plus, datorită conținutului ridicat de apă, acest pepene are o densitate calorică scăzută, deci are foarte puține calorii pentru greutatea sa totală.

Consumul de alimente cu densitate calorică scăzută, cum ar fi pepenele roșu, poate ajuta la gestionarea greutății prin faptul că vă menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.

2. Are efect anticancerigen

Mai mulți compuși vegetali care se găsesc în pepenele roșu, inclusiv licopenul și cucurbitacina E, au posibile efecte anticancerigene.

În timp ce rezultatele studiilor sunt mixte, consumul de licopen poate fi asociat cu un risc mai mic de apariție a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și cancerul colorectal.

Se crede că licopenul acționează prin scăderea nivelului din sânge al factorului de creștere asemănător insulinei (IGF), un hormon care promovează diviziunea celulară. În special, cancerul se formează atunci când diviziunea celulară devine incontrolabilă.

În plus, cucurbitacina E poate inhiba creșterea tumorilor prin promovarea autofagiei celulelor canceroase. Autofagia este procesul prin care organismul dumneavoastră elimină celulele deteriorate.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare la om.

3. Digestie sănătoasă

Pepenele roșu conține multă apă și o cantitate mică de fibre, ambele fiind necesare pentru o digestie sănătoasă.

Fibrele ajută la menținerea regularității intestinelor, în timp ce apa deplasează deșeurile prin tractul digestiv mai eficient.

Un studiu efectuat pe 4.561 de adulți a constatat că cei cu un aport scăzut de lichide și de fibre erau mai predispuși la constipație. Cu toate acestea, este posibil ca și alți factori să fi jucat un rol, potrivit Healthline.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel