Gel dezinfectant, care combate infecția și ajută rănile să se vindece

Dezinfectanți. Foto: Pixabay
Dezinfectanți. Foto: Pixabay

O echipă de ingineri a descoperit din întâmplare un ingredient care pus într-un gel reduce capacitatea virusurilor și a bacteriilor de a infecta cu cel puțin 99%. În timp ce făcea un clei inteligent, echipa a descoperit un produs secundar la îndemână: peroxidul de hidrogen.

Cercetătorul Hao Meng s-a concentrat pe testarea biocompatibilității și prin scoaterea unui aminoacid lipicos din midii, catecholul de tip lipici. În cadrul procesului, Meng a descoperit ca reacția chimică a generat peroxidul de hidrogen ca produs secundar al oxidarii și a folosit peroxidul de hidrogen pentru a face un gel dezinfectant.

"Gelul este la fel ca jeleu, o rețea de polimeri cu multă apă. Cu ochiul liber, forma uscată este o pulbere, dar pusă într-o soluție cu un pH neutru sau ușor alcalin, cum ar fi apa distilată sau o soluție salină se rutează. Este ca o sticlă de dezinfectant la cerere", a declarat Bruce Lee, profesor asociat de inginerie biomedicală la Universitatea Tehnologică Michigan.

Inspirația nu a început într-un laborator. Organismul produce în mod natural peroxid de hidrogen și substanța a fost utilizată pe scară largă de sistemul medical pentru a distruge bacteriile și chiar și virusurile.

Însă echipa a studiat efectele gelului asupra a două tulpini bacteriene comune și a două virusuri structurale diferite: Staphylococcus epidermidis și Escherichia coli (E. coli). Oamenii de știință au fost plăcut surprinși să vadă că gelul a redus capacitatea virusului de a infecta celulele cu 99,9%.
Tehnologia care face posibil acest dezinfectant este deja subiectul unei noi lucrări publicate în Acta Biomaterialia. Lucrarea a reunit o echipă interdisciplinară de ingineri pentru a explora nu numai dezvoltarea tehnologică, ci și proprietățile fizice și biologice ale materialului.

"Nu am testat încă tulpini bacteriene rezistente la antibiotice, dar cu cât putem să scăpăm mai mult de utilizarea antibioticelor, cu atât mai bine. Vrem să observăm în ce condiții produce vindecarea și modul în care celulele răspunde la peroxidul de hidrogen, care în concentrații mari poate să omoare celulele, așa că trebuie să avem un echilibru", au spus cercetătorii, potrivit Science Daily.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel