Gestionarea stresului în timpul pandemiei. Psihiatru, cum să ții anxietatea la distanță

Dr. Maurizio Fava, medic psihiatru, spune că în aceste zile, este mai important ca niciodată să vă mențineți nivelul de stres sub control din cauza riscurilor pentru sănătate asociate acestuia.

 

Vizionarea știrilor poate fi puțin stresantă chiar și în cele mai calme vremuri. Dar, când titlurile zilnice aduc o cascadă de știri alarmante despre pandemia de coronavirus, este firesc să te simți copleșit și neliniștit.

„Anxietatea excesivă este un răspuns comun la situații de genul acesta și trebuie să ne gestionăm anxietatea cât mai bine", a explicat dr. Maurizio Fava, psihiatru-șef la Spitalul General din Massachusetts și director al Diviziei de Cercetări Clinice la Institutul de Cercetări Generale de Masă, pentru University Health News. 

În aceste zile, este mai important ca niciodată să vă mențineți nivelul de stres sub control din cauza riscurilor pentru sănătate asociate acestuia. "În afară de declanșarea stărilor de anxietate sau depresie care pot interfera cu funcționarea noastră zilnică și sănătatea mintală pe termen lung, stresul poate afecta, de asemenea, capacitatea noastră de a rămâne sănătos și de a ne apăra de boli, de la COVID-19 la o răceală comună"

Stresul, imunitatea și evoluția bolii sunt toate legate între ele.

Dr. Maurizio Fava spune că stresul declanșează un răspuns imun și creează inflamații în tot corpul. Inflamarea este asociată cu provocări de sănătate mintală, boli cardiovasculare, probleme gastrointestinale, cancer, boala Alzheimer și cele mai multe alte probleme grave de sănătate. „Într-un moment în care experimentăm COVID-19, o amenințare la adresa sănătății noastre și a sănătății prietenilor, familiilor și comunității noastre, nivelul nostru de stres tinde să crească semnificativ, iar acest lucru poate avea efecte negative atât asupra sănătății noastre fizice, cât și a celor psihice", explică dr. Fava.

„Strategiile de reducere a stresului sunt, prin urmare, critice pentru noi toți pentru a face față situației actuale. Răspunsul la stres este natural, dar trebuie să fie conținut pentru a nu fi copleșiți de acesta. "

Strategii la domiciliu

Dacă vă petreceți cel mai mult sau tot timpul acasă, este posibil să fie necesar să faceți unele schimbări în stilul de viață. Cele mai mari trei componente includ exercițiile fizice, dieta și somnul.

„Exercițiile fizice obișnuite pot reduce atât stresul, cât și îmbunătăți starea de spirit", spune dr. Fava. „Obținerea unui somn adecvat printr-o igienă bună a somnului este esențială. Evitarea țigărilor, a alcoolului și a altor medicamente vă poate ajuta. Și, desigur, încercați să mâncați o dietă sănătoasă, echilibrată, reducând cofeina și carbohidrații excesivi. Stabilirea unei noi rutine poate fi de asemenea utilă. "

O parte din acea nouă rutină, sugerează el, poate include o atenție puțin mai mică asupra stirilor legate de această criză mondială de sănătate. „V-aș recomanda să nu urmăriți obsesiv știrile despre COVID-19", spune dr. Fava, recunoscând că există o linie fină între a fi informat și a trăi cu știri despre coronavirus 24 de ore pe zi. „Mergeți online și căutați sfaturi utile pentru a gestiona stresul de acasă. Luați în considerare exerciții de yoga sau relaxare. "

O simplă tehnică de relaxare este pur și simplu respirația profundă:

Stai confortabil cu spatele drept.
Inhalați pe nas.
Expirati pe gură, în timp ce va contractati muschii abdominali.
Repetați în timp ce vă concentrați atenția doar asupra respirației.
Respirația din abdomen stimulează nervul vag, care se extinde din cap în jos prin piept și în colon. Respirația profundă activează în acest fel răspunsul de relaxare, încetinind ritmul cardiac și scăzând nivelul de stres.

O altă strategie utilă de gestionare a stresului este mindfulness. Este capacitatea de a fi pe deplin conștient de mediul dvs. actual și de ceea ce faceți în acest moment. Ești în fața tuturor obiectelor și sunetelor din jurul tău și te-ai concentrat pe ceea ce faci în acel moment, nu ești îngrijorat de lucrurile ăe care nu le controlezi. Desigur, acceptarea faptului că există circumstanțe pe care nu le poți gestiona sau afecta este o provocare pentru majoritatea dintre noi. Dar cu cât poți ignora aceste preocupări, cu atât vei avea sentimentul de control în propria viață.

Potrivit psihiatrului, mindfulness înseamnă, de asemenea, recunoașterea gândurilor și sentimentelor fără judecată. Este vorba despre experimentarea lumii cu blândețe și iertare. „Practicând mindfulness sau exercițiile de relaxare, ne putem ajuta pe noi înșine", spune dr. Fava.

Managementul stresului înseamnă, de asemenea, să-ți faci timp pentru activități care îți aduc plăcere. Dacă există o carte la care ai intenționat să ajungi, acum este un moment perfect. Și cu serviciile de streaming online și aparent nenumărate filme și emisiuni de vizionat acasă, ar trebui să fie ușor să găsești ceva distractiv de urmărit. Cheia este să găsiți materiale care nu vă stresează. Dacă a existat vreodată un timp pentru comediile ușoare, acesta este.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel