Giardia, infecția mizeriei. Care sunt simptomele. Poate apărea prin înghițirea apei contaminate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
giardia - FOTO: Freepick
giardia - FOTO: Freepick

Giardia este o infecţie intestinală marcată de crampe stomacale, balonare, greaţă şi crize de diaree apoasă.

Giardia este cauzată de un parazit microscopic care se găsește la nivel mondial, în special în zonele cu salubritate slabă și apă nesigură. Infecția cu Giardia (giardioza) este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii pe bază de apă în Statele Unite. Paraziții se găsesc în pâraie și lacuri, dar și în rezervele publice de apă, piscine, spa-uri și fântâni cu jacuzzi. Infecția cu Giardia poate fi răspândită prin alimente și contact de la persoană la persoană.

Câteva săptămâni pentru a fi vindecată

Infecțiile cu giardia se vindecă de obicei în câteva săptămâni. Dar este posibil să aveți probleme intestinale mult timp după ce paraziții au dispărut. Mai multe medicamente sunt în general eficiente împotriva paraziților giardia, dar nu toată lumea răspunde la ele. Prevenția este cea mai bună apărare a ta, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Consumul excesiv de antibiotice, dăunător. Ministerul Sănătății înființează Comitetul Naţional pentru Limitarea Rezistenţei la Antimicrobiene

Simptomele infecției cu giardia

Unele persoane cu infecție cu giardia nu dezvoltă niciodată semne sau simptome, dar încă poartă parazitul și îl pot răspândi altora prin scaun. Pentru cei care se îmbolnăvesc, semnele și simptomele apar de obicei la una până la trei săptămâni după expunere și pot include:

- Diaree apoasă, uneori urât mirositoare, care poate alterna cu scaune moi, grase

- Oboseală

- Crampe stomacale și balonare

- Flatulență

- Greață

- Pierdere în greutate

Semnele și simptomele infecției cu giardia pot dura două până la șase săptămâni, dar la unele persoane durează mai mult sau se repetă.

Vezi și: Alunițele care se transformă în melanom. Medic: Apare ca o mică leziune brună, neagră, la început inocentă. 2-3 milimetri, dar se va dezvolta pe parcurs

Semnale care ne trimit la medic

Sunați-vă medicul dacă aveți diaree, crampe stomacale și balonare și greață care durează mai mult de o săptămână sau dacă vă deshidratați. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți la risc de infecție cu giardia - adică aveți un copil în îngrijire, ați călătorit recent într-o zonă în care infecția este comună sau ați înghițit apă dintr-un lac sau un pârâu.

Cauzele infecției

Paraziții Giardia trăiesc în intestinele oamenilor și animalelor. Înainte ca paraziți microscopici să fie trecuți în scaun, ei sunt înveliți în cochilii dure numite chisturi, ceea ce le permite să supraviețuiască în afara intestinelor timp de luni de zile. Odată ajunși în interiorul unei gazde, chisturile se dizolvă și paraziții sunt eliberați.

Infecția apare atunci când înghițiți accidental chisturile parazite. Acest lucru poate apărea prin înghițirea apei nesigure, prin consumul de alimente infectate sau prin contact de la persoană la persoană.

Cea mai obișnuită modalitate de a vă infecta cu giardia este după înghițirea apei nesigure (contaminate). Paraziții Giardia se găsesc în lacuri, iazuri, râuri și pâraie din întreaga lume, precum și în rezervele publice de apă, puțuri, cisterne, piscine, parcuri acvatice și spa-uri. Apa subterană și de suprafață se poate infecta cu giardia de la scurgerile agricole, evacuarea apelor uzate sau fecalele animalelor. Copiii cu scutece și persoanele cu diaree pot contamina accidental piscinele și spa-urile.

Vezi și: Ce cancere dau metastaze cerebrale. Cum știi dacă ai tumoare pe creier. Dan Benția: Creierul și coloana vertebrală, favoritele metastazelor. Se tratează cu lumină și GPS

Mâncare contaminată

Paraziţii Giardia pot fi răspândiţi prin alimente - fie pentru ca manipulatorii de alimente cu infecţie cu giardia nu se spala bine pe mâini, fie pentru ca produsele crude sunt irigate sau spălate cu apa nesigură (contaminată). Deoarece gătitul alimentelor ucide giardia, alimentele sunt o sursă mai puțin frecventă de infecție decât apa, în special în țările industrializate.

Prevenție

Spălați-vă pe mâini. Acesta este cel mai simplu și cel mai bun mod de a preveni majoritatea tipurilor de infecții. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde după utilizarea toaletei sau schimbarea scutecelor și înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea.

Când săpunul și apa nu sunt disponibile, puteți utiliza dezinfectanți pe bază de alcool. Cu toate acestea, dezinfectanții pe bază de alcool nu sunt eficienți în distrugerea formei chistului de giardia care supraviețuiește în mediul înconjurător.

Vezi și: Roșcova, înlocuitorul ciocolatei. Ce beneficii are pentru organism

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel