Roșcova, înlocuitorul ciocolatei. Ce beneficii are pentru organism
Roșcova poate înlocui ciocolata. În plus, are o serie de beneficii pentru organism.
Roșcova sau Ceratonia siliqua, a nu se confunda cu cacaoa (din care se face ciocolată), este un membru al familiei de mazăre și originară din regiunea mediteraneană de est. Fructele roșcovului se numesc păstăi și sunt de culoare maro.
Păstăile și pulpa de roșcove sunt comestibile, dulci în mod natural și foarte hrănitoare. Roșcovele înlocuiesc adesea ciocolata în rețete, rezultând un produs mai mic de grăsime, mai mare din fibre. Roșcova este, de asemenea, cofeină și fără gluten. Este adesea folosit în planurile de masă vegane. Roșcovele și guma de roșcove (un aditiv derivat din roșcove) pot fi utilizate ca aditivi în produsele nealimentare, cum ar fi produsele cosmetice, precum și în alimentele pentru animale de companie.
Conținut scăzut de calorii
Roșcova este o alternativă cu conținut scăzut de calorii, naturală dulce la ciocolată. Este bogată în fibre și săracă în grăsimi. Fibrele, partea indigestă a carbohidraților, sunt indicate în dietă și de un control îmbunătățit al zahărului din sânge și de reducerea colesterolului.
Amy Shapiro, dietetician înregistrat și fondator al Real Nutrition, spune că "roșcova poate ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate, deoarece consumul ajută la scăderea cantității de grelină (hormonul foamei) produse în organism”, potrivit Caravane Beauty.
Varietate de compuși bioactivi
Păstăile de roșcove conțin compuși bioactivi, cum ar fi fibrele dietetice, polifenolii, flavonoidele, cicloitolele și taninurile. Acești compuși au fost asociați cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv, glicemic, reducerea colesterolului, efecte anticancerigene, și multe altele.
Bogată în fitochimicale
Roșcova este bogată în compuși fitochimici care s-au dovedit în literatura de specialitate că au activitate antitumorală, antiproliferativă și proapoptotică (dezasamblarea unei celule). Unul dintre fitochimicalele sale, quercetina (care se găsește și în mere) s-a dovedit a a fi utilă în îndepărtarea celulelor care cauzează leucemia.
Sursă de calciu
Roșcova este o sursă bogată de calciu. Două linguri conțin aproximativ patru procente din valoarea zilnică recomandată de calciu. Studiile arata ca dietele bogate în calciu pot scădea riscul de osteoporoză și pot ajuta la managementul greutății.
Macro și micronutrienți
Fructele de roșcove conțin, de asemenea, mulți micronutrienți, care sunt minerale importante, inclusiv fier, cupru, zinc, mangan, nichel, bariu și cobalt. De asemenea, este bogată în vitamina A solubilă în grăsimi.
"Roșcova este bogată în vitamina A și, prin urmare, poate ajuta la sănătatea ochilor și poate preveni sau reduce degenerescența maculară", mai arată Saphiro.
Vezi și: Genele false, ce trebuie să știi. Gianina Ilie: Cad oricum, și dacă avem extensii și dacă nu
Tratamentul diareei
Roșcova este bogată în pectină și taninuri, motiv pentru care a fost folosită în tratamentul diareei. Într-o analiză sistematică, cercetătorii au descoperit că utilizarea sucului de fasole de roșcove a fost benefică în tratamentul diareei.
Nu conține oxalați
Spre deosebire de ciocolată, roșcovele nu conțin oxalați. Oxalații sunt compuși naturali care se găsesc în multe alimente care se leagă de calciu și sunt eliminați în scaun, promovând astfel excreția calciului. O dietă bogată în oxalați îți poate crește șansele de a dezvolta pietre la rinichi, mai ales dacă ai antecedente de acest gen.
Vezi și: Cele mai bune 6 ceaiuri care încetinesc îmbătrânirea. Sunt gustoase și pot înlocui cafeaua
Nu conține cofeină
Roșcovele nu conțin cofeină și pot fi o alternativă bună de ciocolată pentru copiii sau adulții care sunt sensibili la cofeină.
Dozare și pregătire
Puteți folosi roșcove pentru a face piureuri, produse de patiserie, fulgi de ovăz, brioșe, pâine sau ca înlocuitor pentru ciocolată în granola și amestecuri de nuci. Când înlocuiți ciocolata în rețete, puteți înlocui direct 1:1 în orice rețetă.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
