Glaucom, bărbații duc greul în povara globală a bolii

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochii pot fi afectați
Ochii pot fi afectați

La nivel mondial, povara reprezentată de glaucom - cuantificată ca fiind pierdere de sănătate - este mai mare la bărbați decât la femei, potrivit unei analize publicată astăzi în Acta Ophthalmologica.

Boala numită glaucom este provocată de un fluid produs de ochi cu scopul de a curăța și hrăni țesuturile. Acest fluid curge printr-un canal numit unghiul de drenaj, iar când aveți glaucom, canalul nu mai funcționează bine și fluidul provoacă presiune în interiorul ochiului.

Există 4 tipuri principale de glaucom. Cel mai frecvent este glaucomul cu unghi deschis, care afectează aproximativ 90% dintre oameni. Al doilea tip este cel de tip unghi-închidere – care apare rapid și constituie o urgență medicală. Al treilea tip este cel în care presiunea din ochi este normală, dar apar totuși leziuni ale nervilor optici – deocamdată motivele apariției acestei forme nefiind identificate.

Al patrulea tip este glaucomul congenital, o formă rară a bolii, care afectează copiii și care apare atunci când canalele de drenaj din ochi nu se dezvoltă corespunzător în uter. Chirurgia poate rezolva problema dacă se intervine la timp.

Sunt cunoscuți numeroși factori de risc pentru glaucom, printre care mai nou a fost inclusă și poluarea aerului.

Bărbații, mai afectați

Dar povara bolii nu este egal distribuită în funcție de sex, arată un nou studiu publicat astăzi în Acta Ophthalmologica.

Povara glaucomului a fost estimată ca ani de viață reglați de invaliditate (DALYs) sau numărul total de ani pierduți din cauza bolii, a dizabilității sau din motiv de deces prematur. Cercetătorii au observat că ratele DALY au scăzut constant de la 10,7 în 1990 la 9,4 în 2017 la bărbați și de la 8,8 în 1990 la 8,0 în 2017 la femei. În 2017, ratele medii globale standardizate de vârstă DALY au fost 11,6 la femei și 14,9 la bărbați.

De asemenea, analiza a constatat că vârsta înaintată și starea socioeconomică mai proastă sunt asociate cu diferențe de sex mai mari în povara glaucomului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel