Glaucom: cum pot fi surprinse modificări în circulația ochilor. Metodă ingenioasă

Florina Pop |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Cercetătorii au descoperit un nou model prin care pot afla mai multe despre factorii de risc și cauzele glaucomului.

Glaucom, modificări. Un nou model matematic poate ajuta medicii să afle mai multe despre factorii de risc și cauzele glaucomului, inclusiv mecanismele care afectează fluxul de sânge la ochi, susține o cercetare prezentată recent.

Glaucom, modificări: ce este glaucomul

Glaucomul este o boală progresivă care provoacă leziuni ale nervului optic din ochi. Presiunea anormal de mare a fluidelor din ochi (presiune intraoculară sau IOP) poate duce la glaucom și poate provoca pierderi ireversibile ale vederii, dacă nu este tratată. Sunt cazuri când medicii pot să nu cunoască întotdeauna cauza care stă la baza creșterilor acestor fluide din ochi sau să înțeleagă modul în care modificările IOP afectează rata fluxului de sânge (viteza sângelui) din ochi.

Glaucom, modificări: ce face noul model

"Folosind date din literatura științifică privind IOP și măsurători ale diametrului, grosimii și elasticității dintre pereții vasului din interiorul ochiului, cercetătorii au dezvoltat un model cu circulație oculară cu dimensiuni reduse pentru a simula viteza sângelui și deformarea vasului. Modelele cu dimensiuni reduse folosesc forme, linii și puncte geometrice pentru a reprezenta vasele de sânge și alte structuri fiziologice. Acest tip de model surprinde principalele mecanisme ale sistemelor corporale în timp ce rezolvă problema dată ușor și rapid pe un computer, oferind rezultate care ar putea fi integrate într-un cadru clinic", se precizează într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Lucia Carichino, doctorand, al Institutului de Tehnologie Rochester din New York, unul dintre autorii studiului, susține că acest nou model poate fi folosit ca o „cutie de instrumente virtuală" să ajute oftalmologii să afle mai multe despre mecanismele și factorii care contribuie la dezvoltarea și progresia unor afecțiuni precum glaucomul. Modelul din cercetare indică faptul că vasele de sânge minuscule din ochi (venulele) se micșorează pe măsură ce presiunea intraoculară crește. Diametrul redus al venulelor afectează apoi circulația în artera retinei centrale, un vas mai mare care oferă nutrienți ochiului, și este adesea folosită pentru a măsura fluxul sanguin ocular.

Utilizarea acestui model „sugerează că microvasculatura retiniană, în special venulele retiniene, joacă un rol fundamental în studierea fluxului sanguin ocular", a mai afirmat cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel