Glaucomul: cauze, simptome și opțiuni de tratament. Importanța diagnosticului precoce în păstrarea vederii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Glaucom Foto: Freepik @EyeEm
Glaucom Foto: Freepik @EyeEm

Glaucomul, o afecțiune oculară gravă care poate duce la pierderea vederii, este adesea rezultatul acumulării de lichid și a presiunii crescute asupra nervului optic.

Glaucomul este un grup de afecțiuni oculare care afectează nervul optic, ducând la pierderea vederii. Cel mai frecvent se datorează acumulării de lichid în partea din față a ochiului, ceea ce face ca presiunea intraoculară (PIO) să afecteze treptat nervul optic.

Unele persoane cu o presiune oculară normală pot totuși să dezvolte glaucom. Glaucomul netratat sau gestionat necorespunzător poate duce la pierderea permanentă a vederii și orbire.

Majoritatea persoanelor dezvoltă glaucom la ambii ochi, glaucomul cu unghi deschis provocând leziuni moderate sau severe la un ochi și leziuni ușoare la celălalt. Glaucomul cu unghi închis la un ochi crește riscul de a dezvolta același tip de glaucom în decurs de cinci până la 10 ani.

Tipuri

Glaucomul este o afecțiune care afectează până la 90% dintre americani și care rezultă din acumularea de rezistență în canalele de drenaj ale ochiului. Acest lucru poate cauza presiune asupra nervului optic și poate trece neobservat ani de zile.

Glaucomul cu unghi închis, cunoscut și sub numele de glaucom cu unghi închis sau glaucom cu unghi îngust, este rar și apare adesea brusc, provocând simptome severe, cum ar fi dureri oculare și dureri de cap.

Glaucomul cu tensiune normală, cunoscut și sub numele de glaucom cu presiune normală sau glaucom cu tensiune scăzută, afectează 1 din 3 persoane, chiar și atunci când presiunea oculară este normală sau nu este foarte mare.

Glaucomul congenital, cunoscut și sub numele de glaucom din copilărie, infantil sau pediatric, este o afecțiune în care unii copii se nasc cu anumite canale de drenaj care nu se formează corespunzător în uter. Medicii pot observa simptome de glaucom la naștere sau semnele pot deveni vizibile în timpul copilăriei.

Simptome

Simptomele glaucomului pot fi dificil de identificat din cauza modificărilor treptate ale vederii. Glaucomul cu unghi deschis este adesea lipsit de simptome vizibile, ceea ce face ca examinările oftalmologice de rutină să fie cruciale pentru depistarea timpurie.

Glaucomul cu unghi închis are simptome mai severe, care apar adesea brusc. Simptomele includ dureri oculare, dureri de cap, halouri de culoarea curcubeului în jurul luminilor, vedere slabă, vedere încețoșată, vedere îngustată, pete oarbe, greață și vărsături și ochi roșii. Depistarea și tratamentul timpuriu sunt esențiale pentru a preveni orbirea și pentru a asigura prevenirea daunelor ireversibile cauzate de glaucom.

Vezi și: Un nou studiu sugerează că zincul poate ameliora simptomele răcelii, dar nu o previne. Efectele suplimentării cu zinc asupra sistemului imunitar

Foto: Freepik

Cauze

Glaucomul poate fi cauzat de diverși factori, inclusiv de presiunea intraoculară a ochiului. La ochii sănătoși, umoarea apoasă, un lichid care hrănește ochiul, iese prin canalele de drenaj dintre iris și cornee. Cu toate acestea, în cazul glaucomului, rezistența crește în aceste canale, provocând acumularea de lichid în exces și presiune asupra ochiului. Această presiune crescută poate afecta nervul optic și poate duce la glaucom. Prin urmare, glaucomul poate apărea fără nicio cauză, conform Clinicii Cleveland.

Diagnostic

Glaucomul poate fi diagnosticat prin examene oftalmologice regulate, care evaluează sănătatea optică și pierderea vederii. Testele includ examene de dilatare a ochilor, gonioscopie, tomografie în coerență optică (OCT), teste de presiune oculară, pahimetrie, examene cu lampă cu fantă, teste de acuitate vizuală și teste de câmp vizual.

Aceste teste ajută la detectarea modificărilor nervului optic, a presiunii oculare, a grosimii corneei și a vederii periferice. Este important de reținut că glaucomul poate fi nediagnosticat și poate fi detectat prin diverse teste.

Vezi și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic

Tratament

Glaucomul este o afecțiune care durează toată viața și care poate duce la pierderea permanentă a vederii sau la orbire. Opțiunile de tratament includ picături pentru ochi eliberate pe bază de prescripție medicală, terapie cu laser și intervenții chirurgicale.

Picăturile oculare pe bază de rețetă pot scădea fluidele și pot crește drenajul pentru a îmbunătăți presiunea oculară, în timp ce terapia cu laser poate îmbunătăți drenajul fluidelor și poate fi utilizată ca terapie de primă linie.

Tratamentele cu laser pot dura ani de zile și pot fi repetate de către medicul oftalmolog. Intervenția chirurgicală, care este mai invazivă, dar poate obține un control mai bun al presiunii oculare, poate încetini pierderea vederii, dar nu poate restabili vederea pierdută sau vindeca glaucomul.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale, inclusiv chirurgia tradițională și chirurgia glaucomului minim invazivă (MIGS), care prezintă mai puține riscuri și necesită mai puțin timp pentru a fi efectuate.

Complicațiile glaucomului includ afectarea vederii la 1 din 10 persoane, iar orbirea afectează 5% dintre persoanele cu această boală. Deși nu există un tratament pentru glaucom, gestionarea simptomelor și oprirea agravării bolii pot ajuta la prevenirea altor complicații. Este esențial să consulți imediat un medic oftalmolog dacă ai dureri oculare, dureri de cap severe sau probleme de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel