Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
apa la genunchi Foto: Freepik @kshelina24
apa la genunchi Foto: Freepik @kshelina24

Apa pe genunchi poate fi rezultatul unei leziuni, afecțiuni medicale sau infecții și poate provoca disconfort și dificultăți în mișcare.

Fluidul de pe genunchi poate fi cauzat de leziuni sau de afecțiuni precum artrita, iar tratamentul poate implica terapie fizică, proceduri medicale și medicamente. Efuziunea articulară, cunoscută și sub numele de genunchi umflat sau apă pe genunchi, apare atunci când se acumulează prea mult lichid în jurul unei articulații, adesea din cauza unei leziuni, a unei infecții sau a unei afecțiuni medicale.

Înțelegerea cauzelor, a metodelor de prevenire și a tratamentelor pentru lichidul de pe genunchi este crucială pentru a menține o rotație armonioasă a articulației și pentru a preveni alte complicații.

Simptome

Apa pe genunchi afectează de obicei doar un singur genunchi, provocând greutate și umflături. Alte simptome includ umflături, înroșirea pielii din jurul rotulei, rigiditate articulară, durere, sensibilitate, în special atunci când se pune greutate pe genunchi, și un genunchi mai cald. Conform VeryWellHealth, apa de pe genunchi poate face ca activitățile zilnice precum mersul pe jos, urcatul scărilor și urcatul scărilor să fie mai dificile.

Cauze

Leziunile genunchiului pot fi cauzate de diverși factori, cum ar fi suprasolicitarea, ruperea ligamentelor sau a cartilajului, oasele rupte, infecțiile bacteriene, bursita prepatelară, osteoartrita, guta, chisturile sau tumorile. Lichidul produs în timpul unei leziuni la genunchi este alcătuit, de obicei, din celule albe din sânge, substanțe chimice, globule roșii și lubrifianți naturali.

Printre factorii de risc se numără vârsta, sporturi precum luptele, baschetul și fotbalul, profesii precum cele de cofetar, grădinar și acoperișar, greutatea și afecțiuni precum osteoartrita și artrita reumatoidă. Răspunsul natural al organismului de a proteja genunchiul poate duce uneori la o acumulare excesivă de lichid. Printre factorii de risc se numără vârsta, sporturile, profesia, greutatea și condițiile de sănătate. Stresul excesiv asupra genunchiului poate crește riscul de probleme la genunchi.

Citește și: Riscurile și beneficiile dietelor vegane și vegetariene pentru sănătate. Reduc riscul de boli cronice. Cum să planifici o dietă pe bază de plante în mod corespunzător

Foto: Freepik

Diagnostic

O durere de genunchi poate fi temporară și poate fi tratată cu înălțare, odihnă, gheață și analgezice. Cu toate acestea, leziunile grave ale genunchiului, dificultatea de a se îndoi sau de a se îndrepta, disconfortul în picioare sau la mers, genunchii calzi sau roșii și durerea persistentă ar trebui să fie raportate unui medic. Aceștia vor aduna informații despre istoricul medical al pacientului, inclusiv problemele anterioare ale genunchiului și activitățile fizice care pot solicita genunchii.

Se va efectua un examen fizic amănunțit, inclusiv verificarea amplitudinii de mișcare. Aspirația articulară, o procedură prin care se extrage lichid din genunchi, poate fi efectuată pentru a testa bacteriile, cristalele, proteinele, glucoza și celulele sanguine. Îndepărtarea unei părți din lichid poate ușura presiunea asupra genunchiului. Testele imagistice, cum ar fi radiografia, RMN-ul, tomografia computerizată și ultrasunetele, pot ajuta la determinarea cauzei problemei.

Vezi și: Semnele evidente ale deteriorării cărnii de pui. Sfaturi practice pentru a evita toxiinfecția alimentară

Tratament

Tratamentul pentru durerea de genunchi depinde de cauza lichidului, care poate include antiinflamatoare, medicamente pentru durere, antibiotice, corticosteroizi pe cale orală, aspirație articulară, artroscopie și terapie fizică. Dacă articulația genunchiului nu răspunde bine la alte tratamente, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a sacului bursier, iar operația de înlocuire a genunchiului este o opțiune pentru cazurile severe.

Garniturile pentru genunchi sunt disponibile pentru a proteja genunchiul de leziuni, pentru a-l susține după o procedură medicală sau pentru a oferi o ușurare atunci când doare. Cel mai bine este să consulți un medic înainte de a achiziționa o orteză pentru a evita daune suplimentare.

Măsurile de autoîngrijire includ odihna genunchiului atunci când se confruntă cu durere și umflături, evitarea activităților de susținere a greutății, utilizarea analgezicelor sau a antiinflamatoarelor fără prescripție medicală, la nevoie, aplicarea de gheață pe genunchi la fiecare două până la patru ore, menținerea unei greutăți sănătoase și exerciții fizice la nivelul picioarelor pentru a dezvolta mușchii de susținere din jurul genunchilor. Exercițiile cu impact redus, cum ar fi înotul și aerobicul în apă, pot fi benefice.

Tratamentul pentru durerea de genunchi depinde de cauză, de tratamentele disponibile și de răspunsul articulației. Leziunile minore sau infecțiile pot provoca o umflătură temporară, în timp ce leziunile grave sau leziunile articulare grave pot cauza acumularea de lichid.

Tratamentul pe termen lung, cum ar fi intervenția chirurgicală de înlocuire a genunchiului, poate dura săptămâni sau luni. Medicul va evalua starea dumneavoastră după ce va examina rezultatele testelor și va lua în considerare opțiunile de tratament. Recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul articulațiilor poate dura săptămâni sau luni.

Metode de prevenție

Pentru a reduce riscul de deteriorare a apei din genunchi, menține o greutate sănătoasă, întărește mușchii articulației genunchiului, alege exerciții cu impact redus, poartă genunchiere pentru sporturile de contact sau pentru activitați precum grădinăritul, evită întinderea zilnică a picioarelor și consultă un medic dacă suspectezi o leziune a genunchiului înainte de a se produce daune suplimentare. Aceste măsuri pot ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare a articulației genunchiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel