Riscurile și beneficiile dietelor vegane și vegetariene pentru sănătate. Reduc riscul de boli cronice. Cum să planifici o dietă pe bază de plante în mod corespunzător

Descoperă beneficiile semnificative pentru sănătate ale dietelor vegane și vegetariene, alături de reducerea riscului de boli cronice.
O analiză a 49 de studii publicate între 2000 și 2023 a constatat că dietele vegane și vegetariene oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Studiul a constatat că dietele pe bază de plante sunt asociate cu o stare de sănătate mai bună în ceea ce privește factorii de risc pentru boli precum cancerul și bolile cardiometabolice.
Cercetătorii sugerează că reducerea consumului de carne și concentrarea asupra legumelor și fructelor sunt componente cheie ale unei diete sănătoase. Studiul a constatat, de asemenea, că dietele vegetariene și vegane sunt asociate cu un profil lipidic mai bun, cu controlul glicemic, cu greutatea corporală, cu inflamația și cu un risc mai mic de boli cardiace ischemice și de cancer. În plus, dietele vegetariene sunt asociate cu o mortalitate mai scăzută din cauza bolilor cardiovasculare.
Cum promovează dietele vegane și vegetariene o stare de sănătate bună
Cercetările anterioare indică faptul că o dietă săracă în alimente de origine vegetală, dar bogată în carne, zahăr, cereale rafinate și sare este asociată cu un risc mai mare de deces. Reducerea consumului de produse de origine animală poate reduce, de asemenea, riscul de cancer și de boli cardiovasculare.
Cea mai recentă cercetare, realizată de către Dana Ellis Hunnes, dietetician senior, a constatat asocieri între dietele pe bază de plante și o stare de sănătate mai bună.
Dietele pe bază de plante sunt benefice datorită conținutului de fibre, vitamine și minerale și compușilor bioactivi care le fac foarte antiinflamatorii. Hunnes consideră că există multe entități necunoscute în cadrul plantelor care contribuie la proprietățile lor sănătoase.
În timp ce aceștia au observat un beneficiu general al dietelor pe bază de plante, femeile însărcinate care au urmat o dietă vegetariană nu au observat nicio diferență în ceea ce privește riscul de hipertensiune arterială și diabet gestațional în comparație cu omologii lor care nu au consumat plante.
Foto: Freepik @pvproductions
Dietele pe bază de plante trebuie planificate cu atenție
Cercetătorii au descoperit că anumite diete pe bază de plante pot duce la deficiențe de vitamine și minerale la anumite populații, inclusiv la bebeluși, copii, mame însărcinate și care alăptează, femei la menopauză și adulți în vârstă. Pooja Adhyaru, un dietetician practicant acreditat din Melbourne, consideră că, dacă sunt făcute în mod corespunzător, dietele pe bază de plante pot avea numeroase beneficii.
Cu toate acestea, dacă nu sunt planificate cu atenție și nu sunt echilibrate, aceste diete pot duce la deficiențe de nutrienți, în special la anumite populații. Plantele sunt în mod natural bogate în fibre și carbohidrați complecși, care nu se găsesc în produsele de origine animală. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinelor, scăderea colesterolului, controlul greutății și gestionarea glicemiei, conform MedicalNewsToday.
Ce să eviți și ce să incluzi într-o dietă sănătoasă
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că carnea procesată și carnea roșie sunt potențial cancerigene pentru oameni. Consumul de mai multă carne și produse de origine animală crește riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul gastrointestinal. Experții sugerează că ar trebui redus consumul de carne din cauza conținutului de grăsimi și sare. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, ar trebui consumate cu moderație, în timp ce carnea foarte procesată și mezelurile ar trebui evitate.
Ghidul dietetic recomandă un plan de alimentație sănătoasă care să includă fructe, legume, cereale integrale, produse din carne cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi și surse de proteine precum fructele de mare, carnea slabă, ouăle, produsele din soia, semințele, nucile și legumele. Caracterul sănătos al unei diete vegetariene sau vegane nu este determinat de un model alimentar, ci de modul în care cineva alege să îl urmeze sau să îl practice.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cum scap de pofta de dulce
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.