Grefierii solicită testarea pentru COVID-19 a tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti

Adisa Codruț |
Data publicării:
Test coronavirus    Foto: pexels.com
Test coronavirus Foto: pexels.com

Grefierii solicită testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti. Ei spun că instnațele și parchetele au devenit adevărate focare.

Grefierii solicită Direcţiilor de Sănătate Publică din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, în condiţiile în care "instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus", iar angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri.

"Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federaţia Publisind, a dovedit public faptul ca instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus, iar pe măsură ce salariaţii continuă să se prezinte la locul de muncă, factorii decidenţi nu reuşesc să identifice resursele necesare pentru implementarea măsurilor adecvate de protecţie împotriva răspândirii virusului. În plus, este de notorietate că activitatea din instanţe şi parchete este bazată preponderent pe interacţiunea fizică cu justiţiabilii şi alţi participanţi la înfăptuirea actului de justiţie, iar activitatea propriu-zisă implică în cele mai multe cazuri prezenţa fizică a personalului la serviciu. Tragem, din nou, un semnal de alarmă şi reclamăm faptul că unele sectoare, precum arhive şi registraturi şi cele în care salariaţii sunt în contact direct cu publicul, cum este cazul şedinţelor de judecată, necesită măsuri de control şi prevenire, mai riguroase decât alte sectoare. Cu toate acestea, angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri", se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) citat de Agerpres.
Având în vedere creşterea alarmantă de cazuri Covid-19 în rândul salariaţilor din instanţe şi parchete, media de vârstă şi bolile profesionale de care suferă grefierii, care îi plasează în grupa vulnerabilă de risc, sindicaliştii solicită public Direcţiile de Sănătate Publică din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.
"Întrucât o conduită preventivă poate limita răspândirea infectărilor, solicităm ca la nivelul fiecărei Direcţii de sănătate publică să se stabilească o procedură pentru ca întregul personal care desfăşoară program cu publicul să fie testat cu teste antigen, încă de la primele simptome. Imposibilitatea identificării celor infectaţi şi mai ales absenţa testării a generat contaminarea de-a valma a salariaţilor şi deschiderea unor adevărate focare de răspândire a virusului Covid-19 în oraşe precum Bucureşti, Bacău, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea", menţionează sursa citată.
De asemenea, în contextul în care instanţele judecătoreşti îşi suspendă activitatea cu publicul din cauza contaminării în masă a salariaţilor (cum este cazul la Cluj-Napoca), ce nu poate fi întreruptă în absenţa testării, autorităţile statului, prin DSP menţin procedurile care au generat acest dezastru, refuzând testarea salariaţilor care au intrat în contact cu persoane confirmate ca fiind infectate COVID-19, susţin sindicaliştii din instanţele judecătoreşti.

Aceştia spun că există posibilitatea ca angajaţii cu test antigen pozitiv să fie testataţi RT-PCR, iar în cazul în care acest test este pozitiv, testarea în masă devine obligatorie. "În acest sens, ne arătăm disponibilitatea de a sprijini DSP cu obţinerea informaţiilor necesare efectuării anchetelor epidemiologice la locul de muncă şi, pentru a nu pune presiune pe centrele de testare, inclusiv cu organizarea personalului pentru testare la locul de muncă", se mai spune în comunicat.
Sindicaliştii afirmă că "este de neînţeles de ce în Justiţie testarea salariaţilor este refuzată", în condiţiile în care s-a creat şi cadrul fiscal prin adoptarea O.U.G. nr.181/2020 - act normativ ce completează prevederile Codului fiscal, în sensul introducerii în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor neimpozabile şi care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale a sumelor reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, la iniţiativa angajatorului/plătitorului, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel