Greșeala uriașă pe care o faci dacă usuci hainele pe calorifer. Consecințele pot fi grave și pe termen lung

Monika Baciu |
Data publicării:
greseala uriasa pe care o faci daca usuci hainele pe calorifer - FOTO: Freepik@atlascompany
greseala uriasa pe care o faci daca usuci hainele pe calorifer - FOTO: Freepik@atlascompany

Greșeala uriașă pe care o faci dacă usuci hainele pe calorifer. Riști să te îmbolnăvești grav.

Greșeala uriașă pe care o faci dacă usuci hainele pe calorifer.. Așa tentantă cum poate părea utilizarea caloriferelor pentru a usca hainele în timpul iernii, experții au avertizat oamenii să nu facă acest lucru din perspectiva sănătății, deoarece poate duce la dezvoltarea mucegaiului periculos.

Temperaturile au scăzut, ceea ce înseamnă că intrăm în sezonul rece. Un alt simptom frustrant al lunilor reci este că nu mai putem usca rufele afară, ceea ce înseamnă că fie riscăm să se acumuleze umezeală dacă le agățăm în interior, fie folosim uscătorul de rufe, care poate fi costisitor.

Pentru a accelera timpul de uscare, mulți decid să-și agațe hainele pe calorifer. Cu toate acestea, experții medicali au emis un avertisment împotriva acestei practici, deoarece aceasta poate duce la apariția mucegaiului. Conform oamenilor de știință, mucegaiul se dezvoltă în condiții calde și umede, motiv pentru care este atât de periculos, potrivit Express.

Vezi și: Junghiul intercostal, afecțiunea anchilozantă cu complicații majore. Dificil de tratat cu implicații asupra vieții

Greșeala uriașă pe care o faci dacă usuci hainele pe calorifer

Experții de la Centrul Național pentru Aspergiloză din Manchester au raportat anterior că uscarea hainelor pe calorifere ridica nivelurile de umiditate în locuințele noastre cu până la 30%, creând ”condiții ideale de reproducere pentru spori de mucegai,” în special unul numit Aspergillus fumigatus, care poate duce la infecții pulmonare potențial fatale.

Profesorul David Denning, un profesor retras de boli infecțioase și sănătate globală și micologie medicală la Universitatea din Manchester, a declarat că majoritatea dintre noi facem greșeala aceasta. 

Vezi și: Constantin Dulcan, despre cum s-a vindecat de cea mai grea boală: Aparent, este un paradox. Aduci în tine energia vindecării, nu energia boliidee

”Se estimează că până la 87% dintre noi ne uscăm hainele în interior în timpul iernii. O încărcătură de rufe umede conține aproape două litri de apă, care este eliberată în cameră. Majoritatea dintre noi sunt fie imuni la ciuperca care crește în aceste condiții umede, fie avem un sistem suficient de sănătos pentru a lupta împotriva infecției.

Dar, la cei care suferă de astm, poate provoca tuse și șuierături, iar la persoanele cu sisteme imunitare slabe sau deteriorate, cum ar fi pacienții cu cancer care fac chimioterapie [...]. Recomandarea mea ar fi că, în caz de îndoială, să uscați hainele umede afară, într-un uscător de rufe sau într-un spațiu interior bine ventilat, departe de dormitoare și zonele de locuit. Mai bine să fiți în siguranță decât să regretați”, a spus dr. David Denning.

Vezi și: Fructul care scade colesterolul. Îmbunătățește sănătatea digestivă, cardiacă și previne apariția cancerului

Aspergiloza, ce este

Aspergiloza este o afecțiune fungică care poate afecta sistemul respirator - care se poate răspândi în orice parte a corpului. Conform NHS, există multe tipuri diferite de aspergiloză, dar majoritatea afectează plămânii și provoacă dificultăți în respirație.

De obicei, această afecțiune poate fi tratată cu medicamente, dar dacă aveți o afecțiune preexistentă, cum ar fi astmul sau fibroza chistică, ea poate fi potențial letală.

Aspergiloza este o infecție fungică cauzată de un gen de ciuperci numit Aspergillus. Acest gen de ciuperci include numeroase specii, dar cea mai comună cauză a aspergilozei la oameni este Aspergillus fumigatus.

Vezi și: Paracetamolul, fatal pentru ficat. Cine nu trebuie să îl folosească. Cu ce alte medicamente interacționează

Aceste ciuperci pot fi găsite în mediul înconjurător, în sol, praf și în materiale organice în descompunere. Majoritatea oamenilor vin în contact cu spori de Aspergillus fără a dezvolta simptome grave, deoarece sistemul lor imunitar este capabil să gestioneze infecția.

Șeful departamentului de design al companiei de prosoape și lenjerie Christy, Lucy Ackroyd, îndeamnă, de asemenea, oamenii să evite utilizarea caloriferelor și să folosească toți spațiile disponibile în casă. De exemplu, dacă aveți scări, puteți utiliza balustrada pentru a usca lenjeria. Sau puteți folosi ușile și barele de cortină pentru articole mai mici, cum ar fi fețele de pernă.

”În loc să așezați rufele direct pe calorifer, căutați alte locuri calde din casă. De exemplu, puteți utiliza ușa cămară pentru a usca articolele pentru a profita de căldură fără a acoperi rezervorul de apă”, a spus Lucy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel