Guvern, anunțul momentului pe CORONAVIRUS: Decizii IMPORTANTE pentru români, zboruri suspendate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alerta, coronavirus
Alerta, coronavirus

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, conferință de ultimă oră. ANUNȚ IMPORTANT pentru români! Ce a decis Guvernul român: 

Conferință extraordinară de presă susținută de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, de ministrul Sănătății, Victor Costache și de ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode.

Deciziile luate de Guvernul român:

Ion Marcel Vela a anunțat că:

- Se aprobă suspendarea zborurilor spre și dinspre Italia, începâd cu data de 9 martie ora 12, ora României, până în data de 23 martie 2020, ora 12, ora României.

„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia și din Italia către România pentru toate aeroporturile din țară. (...) Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsbailitate prin completarea unei declarații pe propria răspundere, la îmbarcare aîn aeronavă. Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală. Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau izolare la domiciliu. Aceștia își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe proprie răspundereț. De asemenea, se va comunica cetățenilor români faptul că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de fals în declarații, și se pedepsește articolului 326 din Codul Penal, instituindu-se și măsura obligatorie a carantinei. Se permite accesul în România a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România prin toate punctele d efrontieră indiferent de mijlocul de transport utilizat, sub măsura obligatorie a carantinei”, a spus ministrul de Interne. 

Totuși, a epxlicat ministrul, sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricțiile impuse privind interzicerea accesului pe teritoriul României. 

„Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii perioadei, termen valabil pentru punctele dn prezenta declarație”, mai puțin prima, cea legată de zborurile aeriene, pentru care legislația internațională prevede reguli stricte. 

În ședința de luni se va discuta dacă este sau nu oportună suspendarea cursurilor în școlile din România. Deocamdată, dacă un singur caz apare într-o școală, cursurile sunt suspendate la toată școala. 

- Vor fi verificări ample „și până la urmă adevărul se află”, a punctat ministrul Vela. „Pe partea aeriană soluția este foarte simplă pentru că apare în baza de date tot traseul zborului. Pe situația terestră, fie că este feroviară sau rutieră, evident că este mai complicat. Și aici trebuie să fac un apel la responsabilitatea compatrioților noștri din orice stat. Pentru că sunt responsabili de sănătatea familiilor, a rudelor și a celor din comunitate aîn care ei se întorc. Să nu facă ceea ce a făcut un cetățean român care a spus că vine din Germania și de fapt a venit din Italia și este pozitiv. Sau alt cetățean român care a aterizat la Chișinău și a încercat să vină spre Moldova, norocul pentru noi a fost că a fost depistat acolo (la Chișinău, n.r.) că este bolnav. Ceea ce facem noi, ca Minister al Afacerilor Interne, împreună cu colegii de la Ministerul Sănătății, vom intensifica controalele! Vor fi verificări ample și, evident, că până la urmă adevărul se află! Să nu creadă cineva că dacă induce în eroare sau face o declarație falsă în punctul de trecere al frontierei noi o să credem ceea ce se întâmplă. Pentru că vrând, nevrând, va avea destinația din România. Și vom avea verificări în cascadă, în pasul doi și trei, prin poliția de la postul de poliție din comuna unde revine sau prin polițiile, prin tot ceea ce ține de verificările noastre, de la evidența populației, până la ordine publică și polițiștii de proximitate, dacă cetățeanul respectiv a respectat adevărul atunci când a completat declarația. Și sunt cazuri în care au fost amendați cetățeni care au fpcut acest lucru. Și amenda este varianta ușoară! Atunci când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. (...) E un apel la responsabilitate, la patriotism, nu poți să pui în pericol sănătatea conaționalilor tăi”.

„Dacă au simptome sau vin din zone fierbinți, cetățenii să știe că intră în carantină, nu vin acasă să se plimbe prin comunitățile lor”. 

„La sugestia premierului Orban (...) facem ancheta epidemiologică și la nivelul al doilea cerc de contacți ai unei persoane infectate”.

Raed  Arafat a declarat că: 

- Acum se discută suplimentarea locurilor de carantină și se caută soluții, pentru a pute aface față unui posibil număr mare de cazuri. Și în București, au fost suplimentate până la 200 de locuri. 

Lucian Nicolae Bode a explicat că: 

- Doar pentru 14 zile poate fi luată măsura de suspendare a curselor aeriene, procedura fiind extrem de elaborioasă. 

- Zborurile vizate sunt: 

în Italia - Roma, Torino, Bologna, Napoli, Florența, Pisa și Catania. 

în România: Suceava - 2 curse pe săptămână, Craiova - 1, Cluj - 3, Iași - 5, Bacău - 3, Timișoara - 3, Otopeni - 51 de zboruri pe săptămână. 

De la 186 pe săptămână pe relația cu Italia s-au redus mult zborurile de la izbucnirea epidemiei. 

Victor Costache a explicat că: 

- Datorită măsurilor luate avem cel mai mic număr de pacienți infectați din UE. „Avem câte un plan pentru fiecare scenariu care va urma, dacă va urma”

 - Legat de studenta din Regie care a fost dusă la spital duminică seara, la ora 21.30, după ce s-a întors din Italia și pentru că prezenta dureri în gât, cel mai probabil rezultatele testelor ei vor fi comunicate luni dimineață. 

 - „În astfel de situații nu suntem niciodată suficient de precauți. În ceea ce privește materialele sanitare, săptămâna viitoare vom avea un lot important de materiale care vor sosi și vor fi distribuite rapid atât spitalelor cât și DSP-urilor. De asemenea, un lot important de echipamente suplimentare față de ceea ce avem în spitale va veni în următoarele două săptămâni”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel