Hepatita C, peste jumătate de milion de persoane viremice

Adisa Codruț / 06 Martie 2020 / 09:11
Hepatita C
Hepatita C

Peste 550.000 de români sunt afectați de hepatita C. 71 de milioane de oameni, pe glob.

Hepatita C, persoane. Pe glob, 71 de milioane de oameni suferă de hepatita C. În România, peste 550.000 de persoane.

"Prevalența viremică globală estimată este actualmente de 1%. Prevalența medie în Europa este de 0.65%, iar România se situează pe primul loc cu 2.5%, ceea ce corespunde unei populații viremice de peste 550,000 de persoane viremice. Din pricina caracterului asimptomatic al infecției, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunostință despre prezența infecției VHC, nu sunt testate, diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală", se arată într-un comunicat al campaniei Hep C ALERT.

Potrivit sursei citate, progresele în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au dus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei.

"Inovația medicală și costurile devenite sustenabile pentru sistemele de sănătate chiar în țările cu venituri medii și mici au transformat hepatita C dintr-o ecuație medicală într-una complexă de sănătate publică, ce cuprinde intervenții integrate de conștientizare, testare, diagnostic și acces necondiționat la tratament pentru persoanele infectate", mai precizează sursa citată.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat în 2016 "Strategia Sectorială Globală de Sănătate pentru Eliminarea Hepatitelor Virale ca amenințare pentru starea de sănătate a populației până în 2030". Scopul acestei strategii o constituie: reducerea incidentei infecțiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate și eligibile și reducerea cu 65% a mortalității hepatice - prin acțiuni integrate de conștientizare, testare și acces la tratament.

În urma proiectului integrat de testare-diagnostic-tratament desfășurat în peste 20 de instituții medicale din România au fost testați peste 31.000 de persoane. Autorii campaniei speră ca datele obținute să reprezintă un fundament pentru strategiile viitoare în cadrul Planului Național de Control al Hepatitelor Virale.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy