Hepatită C, testare gratuită în mai multe orașe

Adisa Codruț |
Data publicării:
Virusul hepatitei
Virusul hepatitei

Hepatita C este afecțiunea pentru care în următoarele zile se fac testări gratuite în mai multe orașe din țară.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) demarează cea de-a doua ediție a ”Săptămânii românești a testării”, parte a ”Spring European Testing Week”. În cadrul campaniei, persoane din mai multe județe din țară au ocazia să se testeze, în mod gratuit, pentru virusurile hepatitice B și C.

Acțiunile de testare au început vineri, 17 mai, și se desfășoară în următoarele localități:

Judetul Cluj, comuna Mihai Viteazu și satele limitrofe: Cheia, Cornești, Moldovenești.

Județul Neamț, orașul Roman.

Județul Bacău, orașul Bacău.

Pacienții pot găsi toate informațiile despre cabinetele unde au loc testările pe site-ul www.hepato.ro și pe rețelele de socializare ale asociației, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

”Spring European Testing Week este o inițiativă care încurajează asociațiile de pacienți, profesioniștii din sectorul medical și reprezentanții autorităților să colaboreze pentru a intensifica acțiunile de testare și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea diagnosticării timpurii a hepatitelor și HIV. La nivel european, în anul 2018, 104 organizații au participat la proiectul pilot, printre grupurile țintă testate fiind cei care folosesc droguri injectabile, lucrătorii sexuali, prizonierii, femeile însărcinate, populația generală, tinerii”, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.

În cursul anului trecut, APAH-RO a testat peste 2.000 de persoane prin intermediul diferitelor acțiuni desfășurate. În ianuarie, APAH-RO, în parteneriat cu autoritățile locale din comuna Cumpăna, județul Constanța, a demarat o campanie de microeliminarea a hepatitelor. De asemenea, din martie, asociația are un parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie pentru testarea hepatitei C.

”Acțiunile din această săptămână reprezintă încă un instrument în atingerea obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030. Deși există mai multe campanii de testare este încă nevoie de a efectua depistarea persoanelor situate în zone defavorizate și îndrumarea acestora către tratament, către un stil de viață sănătos, dar mai ales este nevoie de  informare privind modalitățile de prevenție. Fiecare dintre noi trebuie să se preocupe în a afla care este starea sa de sănătate. Este de mare  ajutor faptul că putem cere medicului de familie să ne faciliteze testarea pentru hepatite deoarece aceste analize sunt în prezent decontate în pachetul de bază”, a adăugat Marinela Debu.   

Prin acțiunile desfășurate în ”Săptămâna românească a testării”, APAH-RO dorește să încurajeze și medicii de familie din localitățile alese să trimită spre testare pacienții aflați la risc. Implicarea cât mai multor factori din comunitățile locale este esențială în lupta împotriva eliminării afecțiunilor hepatice, se mai arată în document.

În România sunt circa 600.000 de români care trăiesc cu hepatita C. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel