Agenția Europeană pentru Medicamente, AVERTIZARE privind HIDROXICLOROCHINA. Studiu de ultimă oră

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Tratament
Tratament

Hidroxiclorochina a fost intens discutată în legătură cu eficiența ei în tratarea COVID-19. Medicamentul utilizat în tratarea malariei este folosit și în tratarea infecției cu noul coronavirus și, în timp ce unele studii au arătat că a grăbit vindecarea pacienților, altele arată contrariul.

Hidroxiclorochina nu se dovedește eficientă în mod semnificativ împotriva COVID019, potrivit ultimelor două studii care au vizat acest tratament. Nici pacienții în stare gravă, nici cei cu forme ușoare, nu au prezentat  îmbunătățiri semnificative în urma tratamentului cu hidroxiclorochină, arată agerpres.ro, citând cele două studii publicate în jurnalul medical britanic BMJ.

Primul studiu, realizat de cercetători francezi, a concluzionat că acest medicament utilizat la tratarea antimalariei nu reduce în mod semnificativ riscurile de internare la terapie intensivă sau de deces în cazul pacienţilor spitalizaţi cu pneumonie din cauza COVID-19.

Conform celui de-al doilea studiu, realizat de o echipă de oameni de ştiinţă chinezi, hidoxiclorochina nu elimină virusul mai rapid în comparaţie cu tratamentele standard în cazul pacienţilor internaţi cu o formă uşoară sau moderată de COVID-19. În plus, efectele secundare sunt mai importante.

"Coroborate, aceste rezultate nu susţin utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament de rutină pentru pacienţii cu COVID-19", se arată într-un comunicat de presă emis de jurnalul medical britanic BMJ, care a publicat cele două studii.

Prima cercetare (link direct studiu) a implicat 181 de pacienţi adulţi internaţi cu pneumonie asociată COVID-19, care au necesitat administrarea de oxigen. 84 dintre aceşti pacienţi au primit hidroxiclorochină zilnic, spre deosebire de ceilalţi 97. Acest tratament nu a schimbat nimic, nici în ceea ce priveşte transferurile la reanimare (76% dintre pacienţii trataţi cu hidroxicloroquină au fost la reanimare după a 21-a zi, comparativ cu 75% în celălalt grup de pacienţi), nici mortalitatea (rata de supravieţuire în a 21-a zi a fost de 89%, respectiv, 91%).

Al doilea studiu (link direct) a implicat 150 de adulţi spitalizaţi în China, diagnosticaţi îndeosebi cu forme uşoare sau moderate de COVID-19. Jumătate dintre aceştia au primit hidroxiclorochină, iar cealaltă jumătate nu. Şi de această dată, faptul că au primit sau nu acest tratament nu a influenţat eliminarea virusului de către pacienţi după patru săptămâni. În plus, 30% dintre cei care au primit hidroxicloroquină au prezentat efecte adverse (cel mai frecvent a fost diareea) comparativ cu 9% în cazul pacienţilor cărora nu le-a fost administrată substanţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel