Hiperhidroza, transpirația abundentă. Ce deodorant alegi și ce soluții medicale ai

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cu alegi deodorantul
Cu alegi deodorantul

Dr Amalia Anghel, medic primar dermatologie, dermatoestetică și venerologie, explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, ce facem în cază că avem hiperhidroză, adică o transpirație abundentă. Cum să ne alegem deodorantul și ce soluții terapeutice există

Cum stăvilești hiperhidroza, acea transpirația abundentă de care e att d greu să scapi, și ce deodorant alegi, mai ales că pe piață există zeci de feluri de antiperspirante în toate felurile posibile: lichide, gel, spray, pudră, solide etc.? 

 „Antiperspirantul se alege în funcție de necesitățile noastre. Sunt pacienți care transpiră puțin, sunt pacienți care au transpirație abundentă. Există așa-numita hiperhidroză sau transpirația excesivă, când ne pătăm hainele, suntel lac de sudoare. În funcție de nevoile noastre, alegem ce ne face să ne simțim mai bine. Hiperhidroza este o afecțiune medicală. În speță sunt acele deodorante antiperspirante cu săruri de aluminiu, care nu sunt atât de grozave pentru că, după cum știți, cresc incidența cancerelor cutanate și a reacțiilor cutanate. Pielea are trei straturi mari și late. Ca să ai un cancer de piele, epitelioamele sunt cancere de epiderm, derm. Dermul profund e la 4 milimetri de suprafața pielii”, a explicat, EXCLUSIV pentru Dc Medical, Dr Amalia Anghel, medic primar dermatologie, dermatoestetică și venerologie. 

Cât de periculoase sunt antiperspirantele cu săruri de aluminiu? Și cum reușești totuși să controlezi hiperhidroza? 

Soluții pentru hiperhidroză

„Acele săruri de aluminiu dau reacții locale de obicei. În concentrația pe care o au antiperspiranetele, riscul de incidență a cancerului este mic, dar nu absent. Scrie pe ele, dacă citiți eticheta. Pe de altă parte, dacă ai hiperhidroză severă n-o să o controlezi cu antiperspirante într-un procent așa mare cât să fie de dorit pentru pacient. În astfel de cazuri, tot injecția cu toxină botulinică e sfântă. (...) Noi avem o suprafață corporală extrem de mare, putem să transpirăm mult, avem zonă mare de transpirație, nu este doar la axile. Cu injecțiile cu toxină botulinică reușim să o blocăm eficient, pe o perioadă de până la un an, și nu vom ajunge să udăm tricoul pe torace. Ca să fie eficientă trebuie 50 de unități de botox pe fiecare parte a corpului, la axile. (...) Pentru cei care nu își permit un astfel de  tratament, există câteva topice medicalizate, care sunt concepute pentru pacientul cu hiperhidroză. Sunt de încercat”, a arătat Dr Amalia Anghel. 

Medicul spune că nu e cazul să încercăm așa-zisele soluții minune, cu bicarbonat. „Este o poveste. Nu rezolvă nimic. Eu vorbesc de lucruri medicale. Pe vremuri, înainte de dezvoltarea exponențială a pieței, făceam RP-uri cu formol și nu reușeam să blocăm glanda sudoripară. Acum există opțiuni. În farmacii există antiperspirante dedicate pentru pacientul cu hiperhidroză. Există acum și tratamente lsaer care se pot face, inclusiv chirurgie, sunt pacient care își extirpă glandele, dar e o măsură extremă în condițiile în care poți să o controlezi. Hiperhidroza nu afectează doar axila, o avem în palme etc. Laserul bloghează glandele și le atrofiază în timp”, a explicat medicul dermatolog. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel