HIPERTENSIUNEA, 3 efecte nefaste mai puțini știute: ochi, viață sexuală, Alzheimer. Valorile normale ale tensiunii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiune   Foto: Pixabay
Hipertensiune Foto: Pixabay

În afară de infarct, AVC și varii boli cardiovasculare, hipertensiunea poate avea multe alte efecte nefaste în organism mai puțin băgate în seamă. Iată trei dintre ele la care poate nu te-ai fi gândit:

Bolile cardiovasculare, infarctul și AVC-u nu sunt singurele efecte nefaste ale hipertensiunea. Iată 3 astfel de efecte mai puțin știute:

Duce la orbire

Spre exemplu, poate contribui la neuropatia optică rezultând orbire. Hipertensiunea arterială accelerată sau malignă este o cauză obișnuită a umflăturii nervului optic bilateral și a dezlipirii de retină exudativă (prin pătrunderea de lichid sub retină, fara ruptura), arată un studiu de caz realizat la o pacientă de 18 ani și publicat în jurnalul de specialitate Retinal Cases Brief Reports (link direct studiu). Medicul care l-a realizat notează că „tratamentul hipertensiunii sistemice este esențial în inversarea manifestărilor oculare ale afecțiunii".

Afectează viața sexuală

Tensiunea ridicată este asociată și cu libidoul scăzut. O legătură între hipertensiunea arterială și problemele sexuale este dovedită la bărbați, notează experții cardiologi de la Mayo Clinic (link sursa informației). Pentru femeile care au satisfacție sexuală scăzut, însă, nu s-a dovedit deocamdată că tensiunea arterială mare ar fi de vină.

La bărbați, hipertensiunea arterială dăunează mucoasei vaselor de sânge și determină întărirea și îngustarea arterelor (ateroscleroza), limitând fluxul sanguin. Aceasta înseamnă că mai puțin sânge este capabil să curgă spre penis.

Pentru unii bărbați, scăderea fluxului sanguin face dificilă realizarea și menținerea erecției - denumită adesea disfuncție erectilă. Problema este destul de frecventă, mai arată sursa citată.

Factor de risc pentru Alzheimer

Asociația Americană a Inimii (AHA) și Societatea Americană pentru Alzheimer au identificat hipertensiunea arterială ca fiind un potențial factor de risc pentru boala Alzheimer.

Studiile pe termen lung au demonstrat că hipertensiunea arterială în timpul vârstei adulte de mijloc (35-45 de ani) este un factor cheie care poate crește riscul de a dezvolta demență ulterior, în viață, în special demența vasculară. Aceste constatări evidențiază faptul că o abordare de-a lungul vieții pentru o sănătate bună ca cea mai bună modalitate de a-ți reduce riscul de demență, notează experții de la Alzheimer's Society.

Cu toate acestea, notează autorul unei analize publicate în jurnalul de specialitate Hypertension (link direct sursa informației), tratarea exclusivă a hipertensiunii arteriale, deși aduce beneficii, nu va fi suficientă pentru a împidica apariția Alzheimer. „Pentru asta, contează educația, sedentarismul și alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare care ar trebui să fie evitați", punctează acesta.

Valorile normale și anormale ale tensiunii

Valori considerate normale ale tensiunii sunt 120-129 mmHg pentru TA (tensiune arterială) sistolică și 80-84 mmHg pentru TA diastolică. Între 130-139 și 85-89 mmHg se consideră TA normal-înaltă (ceea ce americanii denumeau în ghidul anterior pre-hipertensiune). Acestor indivizi li se recomandă schimbarea stilului de viață și un control mai frecvent al TA.

Se consideră hipertensiune (HTA) valori mai mari sau egale cu 140/90 mmHg. Și hipertensiunea poate fi gradată în HTA ușoară (TA 140-159/90-99 mmHg), HTA moderată (TA 160-179/100-109 mmHg) și HTA severă (TA ≥ 180/110 mmHg).

Dacă valorile TA sistolice și diastolice sunt situate în categorii diferite, atunci severitatea va fi dictată de valoarea cea mai mare (de exemplu o TA 176/92 mmHg va fi interpretată că HTA moderată).

Există și conceptul de TA optimă < 120/80 mmHg. Hipotensiunea este definită la valori ale TAS mai mici de 100 mmHg", a rezumat expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel