Histeroscopia, intervenția minim invazivă, eficientă pentru diagnostic și tratament. Gheorghe: Pacienta pleacă imediat după intervenție

Sonia Baciu |
Data publicării:
histeroscopia. FOTO: Freepik
histeroscopia. FOTO: Freepik

Histeroscopia este intervenția minim invazivă utilă atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratament. Care sunt patologiile în care este indicată și când nu.

Histeroscopia este o procedură ce permite explorarea cavității uterine cu ajutorul unui histeroscop (tub dotat cu un sistem optic) și eventual tratarea leziunilor constatate.

Este indicată în cursul căutarii anomaliilor mucoasei uterine (sinechii, polip, fibrom, cancer).

”Histeroscopia este o metodă minim invazivă, adică pacienta post-intervențional nu prezintă nicio incizie pe abdomen.

Este efectuată cu o cameră, cu canal de lucru, transvaginal și apoi se pătrunde prin canalul cervical, care este dilatat, pentru a vizualiza endocolul și interiorul cavității uterine.

Este folosită pentru a diagnostica, dar și pentru a trata afecțiuni ginecologice, cum ar fi sângerări anormale, pe cale vaginală, care pot fi date, spre exemplu, de prezența unor polipi endouterini sau fibroame endouterine, pentru a trata și a investiga infertilitatea, care poate fi dată de prezența unor septuri intrauterine și care pot fi excizate pe parcursul histeroscopiei sau de sinechii intrauterine care, de asemenea, pot fi excizate, extraordinar de bine per histeroscop.

Pot fi extrase resturi de dispozitive inclavate intrauterin. De asemenea, poate fi efectuată sterilizarea, prin montarea unor dispozitive la nivelul  ostimurilor tubare”, a explicat dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie, la Digi 24.

Vezi și: Antibiotice pe rețetă specială, "măsură excesivă". Lupuleasa: Oamenii înghit antibiotic din carnea de pui, din carnea de vită... e complicat! Nu suntem împotrivă, dar trebuie bine gândită

Histeroscopia, indicații

Potrivit medicului, histersocopia este indicată atât în cazul patologiilor benigne, dar și premalignă.

”Este contraindicat atunci când avem o suspiciune de patologie endouterină malignă, pentru că putem disemina celulele endouterine în interiorul cavității abdominale”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai spune medicul, această intervenție se poate face atât în cabinete, ambulatoriu, cu anestezie locală, ”dar și cu anestezie generală sau rahianestezie, în funcție de ce dorim să facem.

Dacă este o histeroscopie operatorie, în general avem nevoie de anestezie generală, pentru că se dilată canalul cervical mult mai mult și devine dureros. Durează mai mult decât o histeroscopie exploratorie, unde doar ne dorim să vedem interiorul cavității și nu să tratăm patologia endouterină”, a mai spus medicul.

Histeroscopie, pregătirea pacientei

În cazul în care pacienta are un ciclu regulat, medicul va recomanda programarea acestei intervenții în prima săptămână după ce s-a oprit sângerarea. Acest moment este cel mai potrivit pentru o bună vizualizare a cavității uterine.

Însă, în cazul în care pacienta are un ciclu neregulat, trebuie discutat cu medicul pentru a găsi cel mai potrivit timp pentru histeroscopie. Pentru femeile aflate la menopauză, histeroscopia se poate efectua în orice moment.

În ceea ce privește pregătirea pacientei pentru această intervenție, dar și pentru a vedea dacă este eligibilă pentru histeroscopie, adică să nu prezinte suspiciuni de patologie endouterină malignă, un aspect important este cel privind medicația, în cazul în care pacienta are așa ceva, concret, este vorba de oprirea tratamentelor cu anticoagulante, inclusiv aspirina.

De asemenea, se va efectua o examinare fizică, un examen pelvian, respectiv un test de sarcină.

Este posibil să trebuiască să faceți o analiză de sânge sau să efectuați alte teste de diagnosticare, în funcție de specificul procedurii, notează Cleveland Clinic.

Histeroscopia, beneficii

Histeroscopia îi poate permite chirurgului să diagnosticheze și să trateze afecțiuni printr-o singură intervenție chirurgicală. În plus, o histeroscopie permite o intervenție chirurgicală care este atât minim invazivă, cât și precisă. Histeroscopia îi poate permite chirurgului să localizeze anomaliile și să le îndepărteze fără a deteriora țesuturile din jur.

Histeroscopia, intervenție sigură

Histeroscopia este considerată o procedură sigură. Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, pot apărea complicații. În cazul histeroscopiei, complicațiile apar în mai puțin de 1% din cazuri și pot include:

- infecție

- sângerări abundente

- cicatrici intrauterine

- reacție la anestezie

- leziuni la nivelul colului uterin, uterului, intestinului sau vezicii urinare

- reacție la substanța folosită pentru a vă dilata uterul, mai notează sursa menționată.

În ceea ce privește perioada de după histeroscopie, medicul afirmă că pacienta poate pleca de la cabinet imediat sau la câteva ore după intervenție, în funcție de modul în care a fost anesteziată.

”Pacienta pleacă, în general, la câteva ore după intervenție, în momentul în care este cu anestezie generală, sau imediat după procedură când este cu anestezie locală și prezintă doar o jenă, ca la menstre, la nivelul abdomenului inferior și minime sângerări pe cale vaginală, care durează câteva zile”, a mai spus medicul ginecolog.

Vezi și: Trei fructe care luptă cu insomnia. Cu cât timp înainte de a te culca ar trebui să le consumi pentru a avea efect

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel