HIV-Hep: Pandemia poate întârzia diagnosticarea altor infecții grave ori tratarea acestora

Adisa Codruț |
Data publicării:
HIV. Foto: Pixabay
HIV. Foto: Pixabay

Din 2013, Săptămâna Europeană a Testării încurajează un număr crescut de persoane să își afle statusul HIV. Din 2015, Săptămâna Europeană a Testării include și hepatitele virale în program. În 2020, cele două Săptămâni Europene ale Testării HIV-Hep, cea din luna mai și cea care a început pe 20 noiembrie, s-au desfășurat în plină pandemie de COVID-19. Un context cu totul nou care a adăugat noi provocări.

Datele recente arată că sunt necesare acțiuni coordonate pentru încurajarea persoanelor care nu se testează pentru HIV-Hep să facă acest lucru pentru a evita diagnosticarea cu întârziere. De ce este nevoie de o Săptămână Europeană a Testării pentru HIV-Hep?

Pentru că:

Cel puțin una din trei din cele 2,5 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în Europa nu știu că sunt HIV pozitive.

Jumătate dintre cei care trăiesc cu HIV sunt diagnosticați târziu, au, prin urmare, acces cu întârziere la tratament iar gestionarea stării lor de sănătate este mai complicată.

Coinfecțiile cu virusurile hepatitice B și C sunt frecvente în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV.

Aproximativ 13,3 milioane de persoane trăiesc cu hepatită B în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 15-40% dintre persoanele infectate vor dezvolta ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular.

15 milioane de persoane din regiunea europeană a OMS trăiesc cu hepatită C și, cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu această infecție rămân nediagnosticate, o foarte mică parte dintre acestea, 3,5%, primește tratament.

Consiliere, navigare în sistemul medical, servicii medicale pentru persoanele diagnosticate cu infecții HIV-Hep

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, a declarat: „Navigarea în sistemul medical este dificilă pentru pacienți.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, călătoria pacientului cu infecții virale transmise prin sânge – HIV-Hep, ar trebui să se facă de la suspiciune la testare, diagnosticare, tratament și monitorizare, fără întreruperi ori blocaje.

Dar acesta este un model teoretic. Tot din datele prezentate de OMS aflăm că există un număr foarte mare de persoane care încă nu își cunosc starea, care sunt diagnosticate târziu, care nu au acces la tratament. 

Noi am reușit să elaborăm și să susținem de-a lungul anilor un model integrat de servicii care răspunde nevoilor persoanelor diagnosticate și care acoperă lipsurile din sistemul public, fără a dubla servicii deja existente.

Persoanele care solicită servicii de îngrijire pe termen lung la Baylor ajung să își poată gestiona cu succes starea de sănătate. Testarea este primul pas pentru a diagnostica, apoi începe procesul laborios de investigații.

Programul nostru permite accesul pacienților la serviciul de navigare, la consiliere psihologică, asistență socială, servicii medicale cum ar fi acoperirea costurilor cu analizele medicale pentru persoanele neasigurate sau care se află în situații economice precare.”

Noutăți în campania de testare HIV-Hep

Ce aduce nou această ediție a Săptămânii Europene a Testării la Fundația Baylor Marea Neagră

De la Mihaela Bogdan, director de programe, aflăm următoarele: "Contextul sanitar actual ne-a pus, în luna mai, în fața unei provocări, și anume aceea de a reorganiza activitatea de testare, la finalul stării de urgență. Atunci se încheia, sperăm noi și singura întrerupere, de câteva săptămâni, a programului de testare voluntară și gratuită pe care îl derulăm în comunitate și care poate fi accesat de oricine dorește să își afle statusul.Testarea pentru HIV și hepatite virale continuă la Baylor, cu programare prealabilă, așa cum beneficiarii serviciului sunt deja obișnuiți. Am luat toate măsurile pentru siguranța dumneavoastră și am instituit un set de reguli pentru limitarea transmiterii COVID-19 pentru beneficiarii serviciului de consiliere și testare pentru HIV-Hep.

Astfel, îi informăm pe toți beneficiarii serviciului că:

Ora programării trebuie respectată cu o mai mare strictețe, orice întârziere atrăgând după sine anularea testării și o reprogramare, în funcție de locurile disponibile,

Accesul însoțitorilor este permis numai în cazul în care prezența acestora este strict necesară, cum ar fi în cazul minorilor: tutore, reprezentant legal sau al persoanelor care nu se pot deplasa singure,

Numărul persoanelor prezente în același timp în sala de așteptare este limitat

Este obligatorie folosirea echipamentului personal de protecție pe care îl punem la dispoziție în mod gratuit la intrarea în clădire. Persoanele care accesează serviciul gratuit de testare voluntară au obligația de a purta protecțiile pentru încălțăminte și măștile pe tot parcursul vizitei la centrul de testare pentru HIV-Hep al Fundației Baylorși să folosească dezinfectantul de mâini ori de câte ori este nevoie.

În vederea limitării expunerii inutile la riscuri, beneficiarii serviciului de testare voluntară au obligația de a urma instrucțiunile primite de la personalul centrului – recepționer, consilier, personal medical, etc., pe tot parcursul timpului petrecut în centru.

Pentru scurtarea timpului petrecut în cabinet, sesiunea de consiliere pretestare a devenit una de teleconsiliere: persoanele programate la testarea HIV-Hep sunt contactate telefonic de consilierul de testare, completând împreună chestionarul de evaluare a riscului de expunere la hepatite și/sau infecția cu HIV.

Facilităm accesul persoanelor vulnerabile la testare/diagnosticare cu ajutorul laboratorului mobil”.

Pandemia limitează testarea

Iuliana Costaș, consilier de testare, a declarat: „De la reluarea activității de testare voluntară cu laboratorul mobil, după încheierea stării de urgență, am efectuat testări ale beneficiarilor și angajaților a 17 organizații din județ, centre rezidențiale pentru copii, tineri, bătrâni, persoane cu dizabilități, instituții. Astfel, au fost testate 799 de persoane vulnerabile, persoane care îngrijesc persoane vulnerabile din Constanța, Cumpăna, Agigea, Lazu, Techirghiol, Năvodari și Negru Vodă. Mă bucură foarte mult reluarea campaniei de testare cu laboratorul mobil! În contextul pandemiei și al restricțiilor impuse, așa cum sunt limitarea deplasărilor și riscul crescut al celor testați de a face o formă gravă de COVID-19, limitau accesul acestor persoane vulnerabile la testare și, în cazul diagnosticării uneia dintre infecții, HIV sau hepatită B ori C, întârziau accesul pacienților la tratament. Ne-am asigurat că și persoanele cu dizabilități psihice ușoare sau severe beneficiază de cele mai bune servicii, fără discriminare. Pentru că virusurile nu discriminează, nici accesul la testare, diagnosticare și tratament nu trebuie să facă acest lucru!

O reușită a programului de testare în județ, cu ajutorul laboratorului mobil, este testarea persoanelor care nu o mai făcuseră până atunci din cauza lipsei resurselor – având nevoie de însoțitor pentru a se deplasa la unul dintre centrele de testare Baylor și de resurse pentru a efectua deplasarea, ori din teamă – teama de diagnostic, dar și teama de stigmă. Confidențialitatea este una dintre valorile programului de testare și aceasta permite diagnosticarea celor infectați, fără ca viața socială a acestora să fie afectată.

În contextul actual, a trebuit să adaptăm riguros procedura de lucru. Pentru noi, relaxarea măsurilor oficiale a venit la pachet cu asumarea unor noi responsabilități și cu ascuțirea vigilenței : am adoptat un set complet de măsuri de protecție, atât pentru membrii echipei, cât și pentru beneficiari: echipament individual de protecție, distanțare fizică, monitorizare precisă a timpului de consiliere.

Toate aceste constrângeri nu au diminuat calitatea serviciilor oferite. Am reușit să păstrăm aceeași atenție față de nevoile beneficiarului, am continuat să comunicăm la fel de precis, empatic și cu atenție la detalii. Putem spune că activitatea noastră poate reprezenta un model de bune practici care poate fi adaptat cu succes și de organizațiile unde am efectuat testările.”

Testarea periodică, esențială

Testarea periodică este esențială pentru diagnosticarea și tratarea hepatitelor virale și a infecției cu HIV. În absența tratamentului sau în cazul în care acesta este inițiat atunci când boala este într-un stadiu avansat, pacienții riscă să dezvolte, în funcție de tipul infecției, după caz, ciroză, hepatocarcinom, SIDA, diabet zaharat de tip II și alte afecțiuni.

O persoană nu își cunoaște statusul HIV-Hep, care ignoră riscurile de infectare și de transmitere a infecției, o poate transmite mai departe în context familial, celor apropiați (prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală cu risc de sângerare – periuțe de dinți, aparate de ras, truse de unghii) ori, în context profesional clienților (proceduri medicale sau proceduri cosmetice cu sângerare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel