Horațiu Moldovan (MS), primul indiciu în Scandalul Floreasca: Electrobisturiul nu trebuie utilizat cu biocidul respectiv

Adisa Codruț |
Data publicării:
Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Conf dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că o primă constatare a verificărilor pe care le face echipa sa e aceea că electrobisturiul folosit de chirurgi are indicație clară de a nu fi utilizat cu un anume biocid, care este inflamabil!

Electrobisturiul utilizat la operația la Spitalul Clinic de Urgență București, în urma căreia o pacientă a suferit arsuri, avea interdicția de a fi folosit în combinație cu biocidul folosit pentru sterilizarea tegumentelor acesteia, a afirmat, duminică, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
O echipă condusă de Horațiu Moldovan a verificat, duminică dimineață, starea de sănătate și calitatea îngrijirilor medicale acordate pacientei de la Spitalul Clinic de Urgență București.

Dezinfectantul și bisturiul electric nu trebuiau folosite simultan

„Acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinației între un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientei cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile și folosirea unui electrobisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecția acestor trei elemente, să se fi produs acest incident. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, a tegumentelor pacientei. Acel biocid are autorizația de a fi folosit în acest sens, problema este că electrobisturiul care s-a folosit are în specificația tehnică interdicția de a fi folosit în combinație cu biocidul respectiv", a afirmat Horațiu Moldovan, la Spitalul Floreasca.

Potrivit lui Moldovan, cei care folosesc acest tip de electrobisturiu ar trebui să știe că nu poate fi folosit cu biocidul respectiv.

„Recomandările pe care le-am citit noi în utilizarea electrobisturiului respectiv exclud folosirea cu biocide inflamabile. Deci, probabil era necesară utilizarea unui altui biocid", a precizat secretarul de stat.

El a menționat că a venit la Spitalul Floreasca pentru a vedea pacienta, afirmând că aceasta este foarte bine îngrijită de o echipă de la chirurgie plastică și terapia marilor arși, dar pronosticul ei este rezervat.

Întrebat dacă s-a respectat protocolul în acest caz, Moldovan a spus că nu este în măsură să dea concluziile anchetei. Pe de altă parte, el a confirmat faptul că s-a autosesizat și Colegiul Medicilor.

„Noi, aposteriori, nu putem să judecăm decât după documentele pe care le avem, respectiv foaia de observație, protocolul chirurgical care descrie și definește, din punct de vedere medico-legal o intervenție chirurgicală, este precizat operatorul și este semnat și parafat de medicul care a realizat operația", a mai declarat Moldovan, conform Agerpres.

Operația era o urgență medicală

În legătură cu faptul că nu ar fi fost în sala de operație chirurgul principal, Mircea Beuran, secretarul de stat a menționat: „Există situații de urgență extremă, cum este aceasta, în care o sângerare fudroaiantă petrecută cu pacientul poate să nu permită chirurgului principal să ajungă la timp și să intervină echipa de gardă. (...) Se întâmplă în practica acestei meserii".

„Această intervenție chirugicală a avut un caracter de maximă urgență, dramatică, în care realitatea medicală uneori nu permite analiza tuturor detaliilor. Pentru a salva viața pacientei, echipa trebuia să intervină imediat”, a adăugat Moldovan.

El a mai spus că, în general, au mai existat în mediul medical românesc accidente combustionale, fiind o problemă cunoscută și la nivel internațional.

"Nu putem vorbi de vină din poziția în care suntem acum, vorbim despre fapte, despre interpretarea lor, despre înțelegerea fenomenului. Când vom avea concluzii, vom vorbi mai departe", a spus secretarul de stat, întrebat dacă își asumă cineva vreo vină.

Conform acestuia, un reprezentant al Ministerului Sănătății va reveni luni la spital și vor fi vizionate camerele de supraveghere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel