Iași: Peste 300 de medici, online la Congresul Romtransplant

Adisa Codruț |
Data publicării:
Transplant organe
Transplant organe

Congresul Romtransplant, care va dura trei zizle, se va desfasura în mediul on-line, pe platform ZOOM.

Peste 300 de cadre medicale din țară și străinătate vor participa, în perioada 23-26 septembrie, la cea de-a XI-a ediție a Congresului Romtransplant, care, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, se va desfășura online.

„Este un congres atipic, care se desfășoară online. Scopul acestui congres este în primul rând întâlnirea tuturor celor implicați în procesul de transplant, pentru a împărtăși din experiența lor, favorizând evoluția și progresul științei. Sunt peste 300 de participanți înscriși la sesiunile online”, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Asociației Romtransplant, Cristian Lupașcu.

Președintele onorific al Congresului Romtransplant, Irinel Popescu, a subliniat că este important ca o țară să aibă propriile programe de transplant.

„Al XI-lea Congres Romtransplant înseamnă 22 de ani de istorie medicală. Acești 22 de ani se confundă cu istoria transplantului românesc modern. Bazele transplantului modern au fost puse în a doua parte a anilor ' 90. Abia în 1997 s-au făcut primele prelevări de la donatori aflați în moarte cerebrală. Primul congres Romtransplant a fost la Cluj. În acești 22 de ani transplantul la nivel național și internațional a înregistrat numeroase progrese și s-a diversificat. De fiecare dată Congresele Romtransplant și-au propus să arate noutățile în materie. Populația are nevoie de transplant. De-a lungul timpului numărul persoanelor de pe listele de așteptare s-a menținut la fel de mare, dacă nu cumva chiar mai mare. Este important ca o țară să aibă propriile programe de transplant, să acoperim necesitățile pe plan național", a declarat Irinel Popescu, directorul Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

52 de donatori anul acesta

La rândul său, directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir, a evidențiat că în ciuda faptului că în această perioadă de pandemie au fost foarte multe obstacole, numărul intervențiilor de transplant efectuate în cursul acestui an este aproape egal cu cel de anul trecut.

„Activitatea de transplant a avut parte de multe obstacole în această perioadă de pandemie. Ceea ce este important este faptul că în centrele de transplant s-a ținut cont de recomandarea Agenției Naționale de Transplant de a continua activitatea atât timp cât acest lucru este în beneficiul pacientului. (...) La momentul de față avem 52 de donatori pe parcursul acestui an, aproape la același nivel ca și anul trecut. Toate aceste lucruri au fost realizabile prin adaptarea pas cu pas la cerințele și normele de siguranță legate de experiența acestei pandemii. Au fost modificați algoritmii de testare pentru echipele de promovare, pentru pacienții transplantați, pentru donatori, pentru a elimina riscul acestei boli la pacienții transplantați. Este cunoscut faptul că sunt pacienți cu niște tare asociate, mai sensibili și mai expuși la a dezvolta forme grave ale acestei boli. Rezultatul este cuantificabil și prin faptul că nu a existat mortalitate în rândul pacienților transplantați în această perioadă", a precizat Radu Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel