Îmbătrânirea, încetinită. OMS: Unele persoane de 80 de ani au capacități fizice și psihice similare cu multe persoane de 30 de ani

Monika Baciu |
Data publicării:
Îmbătrânirea – FOTO: Pexels@Pixabay
Îmbătrânirea – FOTO: Pexels@Pixabay

Îmbrătrânirea poate fi încetinită, potrivit ultimelor studii.

Îmbătrânirea este un proces firesc în evoluția umană. Numai că cercetătorii au stabilit că acest proces poate fi încetinit. Studiul Open-Label Single-Arm Exploratory Study, conceput pentru a explora impactul intervenției în stilul de viață bazat pe yoga și meditație asupra îmbătrânirii celulare la indivizi aparent sănătoși relevă faptul că yoga și meditația reduc semnificativ rata de îmbătrânire celulară în populația aparent sănătoasă, potrivit National Library of Medicine.

Stresul contribuie la îmbătrânire

Aproape 100 de persoane au participat la studiile realizate de oamenii de știință. Acestora li s-au prelevat și analize medicale pentru a determina cum contribuie factorii zilnici la procesul de îmbătrânire.

”În timpul acestui studiu prospectiv de 12 săptămâni au fost înrolați 96 de indivizi, aparent sănătoși. Obiectivele principale au fost evaluarea modificării nivelurilor biomarkerilor cardinali ai îmbătrânirii celulare din sânge de la momentul inițial până în săptămâna 12, care a inclus markerul de deteriorare a ADN-ului 8-hidroxi-2′-deoxiguanozină (8-OH2dG), markeri de stres oxidativ specii reactive de oxigen ( ROS) și capacitatea antioxidantă totală (TAC) și markerii de uzură a telomerilor - lungimea telomerilor și activitatea telomerazei.

Telomerii sunt capete de cromozomi. Lungimea telomerilor este unul dintre cei mai buni biomarkeri de îmbătrânire generală a organismului și a evaluării sănătății și pot fi folosiți în estimarea vârstei biologice.

Obiectivele secundare au fost evaluarea biomarkerilor de sânge metabotrofici asociați cu îmbătrânirea celulară, care au inclus cortizol, β-endorfină, IL-6, BDNF și sirtuina-1”, mai arată NLM.

Vezi și: Acneea, afecțiunea tuturor vârstelor. Simionescu: Preocuparea pentru aspectul desfingurant influențează calitatea vieții și atunci este transformată într-o boală

Yoga și meditația ajută

După 12 săptămâni de Yoga de Meditație, au existat îmbunătățiri semnificative atât în ​​​​biomarkerii cardinali ai îmbătrânirii celulare, cât și a biomarkerilor metabotrofici care influențează îmbătrânirea celulară, comparativ cu valorile de bază.

”Nivelurile medii de 8-OH2dG, ROS, cortizol și IL-6 au fost semnificativ mai mici, iar nivelurile medii de TAC, activitatea telomerazei, β-endorfină, BDNF și sirtuin-1 au fost semnificativ crescute (toate valorile p < 0,05) post- meditație.

Nivelul mediu al lungimii telomerilor a fost crescut, dar constatarea nu a fost semnificativă (p = 0,069). Prin urmare Yoga și Meditația au redus semnificativ rata de îmbătrânire celulară în populația aparent sănătoasă”, mai notează National Library of Medicine.

Vezi și: ONU, mesaj "fără precedent" pentru întreaga lume: Val de foamete şi mizerie. Toată lumea riscă să moară de foame în 2023

Îmbătrânirea, explicată de OMS

La nivel biologic, îmbătrânirea rezultă din impactul acumulării unei mari varietăți de daune moleculare și celulare de-a lungul timpului. Acest lucru duce la o scădere treptată a capacității fizice și mentale, un risc tot mai mare de îmbolnăvire și, în cele din urmă, de deces.

Aceste schimbări nu sunt nici liniare, nici consecvente și sunt doar vag asociate cu vârsta unei persoane în ani.

”Diversitatea văzută la vârste mai înaintate nu este întâmplătoare. Dincolo de schimbările biologice, îmbătrânirea este adesea asociată cu alte tranziții de viață, cum ar fi pensionarea, relocarea într-o locuință mai adecvată și moartea prietenilor și a partenerilor”, notează OMS.

Vârsta, doar o cifră

Vârsta este doar o cifră, potrivit OMS. Astfel, depinde de fiecare persoană în parte cum percepe trecerea anilor.

”Nu există o persoană tipică mai în vârstă. Unele persoane de 80 de ani au capacități fizice și psihice similare cu multe persoane de 30 de ani. Alte persoane se confruntă cu scăderi semnificative ale capacităților la vârste mult mai tinere.

Un răspuns cuprinzător în materie de sănătate publică trebuie să abordeze această gamă largă de experiențe și nevoi ale persoanelor în vârstă”, mai notează OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel