Îmbătrânirea pulmonară și cura de 5 porții de fructe și legume: Bilic: Chiar funcționează

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
imbatranirea pulmonara. FOTO Pexels @ Daria Shevtsova
imbatranirea pulmonara. FOTO Pexels @ Daria Shevtsova

Cum putem preveni îmbătrânirea pulmonară? Ce remedii mai avem pe lângă ”cura de 5 porții de fructe și legume”, cu efecte antioxidante.

Medicul Mihaela Bilic, pe contul său de socializare, a atras atenția cu privire la fenomenul pe care îl trăim încă din momentul nașterii, acela al îmbătrânirii, dar și cum putem încetini acest proces, subliniind că nu doar pielea este cea care îmbătrânește, ci și plămânii.

Pentru aceștia, procesul începe în jurul vârstei de 30 de ani, iar poluarea este unul dintre cei mai nocivi factori.

”Îmbătrânim și unde nu ne gândim.

Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Organele cele mai expuse contactului cu aerul sunt pielea și aparatul respirator.

Oxigenul este esențial în procesele metabolice, doar că în urma reacțiilor oxidative apar radicalii liberi cu efect nociv pentru organism.

Epiteliul cutanat și alveolele pulmonare sunt primele structuri afectate de oxidare. Iar dacă la asta adaugăm poluarea atmosferică, infecțiile, bolile cronice sau fumatul, dezechilibrul este și mai grav.

Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficiența respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen.

Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Cu înaintarea în vârstă, scade volumul de oxigen consumat

”Aerul pe care-l respirăm în mod obișnuit produce leziuni minime, dar ele se pot acumula în timp, odată cu înaintarea în vârstă.

Țesutul pulmonar devine mai puțin elastic prin îmbătrânire și crește permeabilitatea, agenții nocivi și toxinele pătrund mai ușor în organism.

VEMS (volumul expirator maxim pe secundă) scade în medie cu 30 ml în fiecare an. Consumul maxim de oxigen trece de la 45 ml/min/kg la vârsta de 20 ani la 18ml/min/kg la vârsta de 80 ani, adică o scădere de 60%.

În realitate plămânii sunt mai îmbătrâniți decât vârsta noastră biologică, poluarea atmosferică și fumatul fiind principalii factori nocivi.

La fumători concentrația de radicali liberi cu efect oxidativ este de 4 ori mai crescută față de persoanele care nu fumează”, a mai scris medicul.

Beneficiile curei de 5 PORȚII de fructe și legume. Bilic: Ne ajută să ne săturăm mai repede

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară

Potrivit medicului Mihaela Bilic, pentru a încetini îmbătrânirea pulmonară, pe lângă renunțarea la fumat, mai sunt două soluții, ambele foarte simple și accesibile: activitatea fizică și consumul de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi.

”Mișcarea regulată practicată la orice vârstă are un efect miraculos în menținerea și ameliorarea funcțiilor respiratorii.

La capitolul alimentație trebuie să creștem aportul de antioxidanți din fructe și legume. Vitamina A, C și E, alături de pigmenții vegetali se opun îmbătrânirii. Cele 5 porții de fructe și legume recomandate a fi consumate zilnic chiar funcționează.

Există studii care arată că un aport crescut de polifenoli și carotenoide, 2 clase de fitonutrienți cu proprietăți antioxidante, încetinesc îmbătrânirea pulmonară.

Găsim betacaroten în toate legumele de culoare verde închis, roșu și portocaliu, de la morcovi și ardei gras până la spanac și pătrunjel. Și licopenul din roșii este tot un pigment din familia carotenoide cu efect de protecție la nivelul pielii și al alveolelor pulmonare.

Cât despre vitamina C, cu cât mai multă cu atât mai bine, este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură! Suntem la început de vară, profitați de mișcare și consumați din belșug legume, verdețuri și crudități, sunt benefice pentru siluetă și încetinesc îmbătrânirea”, a mai scris nutriționistul.

Vezi și: Legătura uimitoare dintre fasole și ciocolată. Bilic: O dovadă în plus că sănătatea are gust

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel