Imunosenescența. De ce scade sistemul imunitar odată cu înaintarea în vârstă

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Bătrânețe    FOTO: pexels.com
Bătrânețe FOTO: pexels.com

În fiecare sezon de gripă și, mai ales acum, în timpul pandemiei de coronavirus, ni se reamintește că persoanele în vârstă tind să fie afectate mai tare de infecțiile virale și de alte boli. Acest lucru se întâmplă pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, sistemele noastre imunitare încep să slăbească.

Această scădere treptată a imunității, cunoscută sub denumirea de imunosenescență, este unul dintre motivele pentru care adulții în vârstă prezintă un risc crescut de probleme de sănătate - de la boli cronice (precum boli de inimă și cancer) la complicații periculoase (cum ar fi pneumonia) de la boli precum COVID-19. Imunosenescența face chiar și vaccinările de protecție, cum ar fi vaccinul antigripal, mai puțin eficiente la persoanele în vârstă, potrivit publicației Harvard Health.

Și, în timp ce oamenii de știință sunt de acord că o parte din acest proces este naturală și inevitabilă, studiile sugerează că există și multe lucruri pe care adulții în vârstă le pot face pentru a-și păstra și consolida sistemele imunitare.

Știința din spatele imunosenescenței

Unele dintre cele mai evidente semne de îmbătrânire sunt fizice: pe măsură ce îmbătrânim, dezvoltăm riduri pe măsură ce pielea noastră își pierde elasticitatea și albim, deoarece părul își pierde pigmentul. Unele semne sunt mentale: pierderea memoriei devine mai frecventă și unele persoane dezvoltă boli degenerative ale creierului, precum demența, notează Livestrong.

În același timp, ceva similar, dar mai puțin evident, se întâmplă cu sistemul imunitar îmbătrânit al organismului.

"Este la fel cu fiecare organ din corp. Lucrurile încep să se descompună, iar corpul nu îl poate repara la fel de repede și complet cum ar fi putut odată", ", a declarat pentru Livestrong Nir Barzilai, MD, director al Institutului de Cercetare a Imbatranirii la Colegiul de Medicina Albert Einstein.

Într-o anumită măsură, aceasta este doar o parte normală a îmbătrânirii. Din păcate, organismul nu produce celule imune așa cum obișnuia la o vârstă mai mică, spune Jessica Lee, MD, profesor asistent de geriatrie și medicamente paliative la Universitatea din Texas Health McGovern Medical School.

Celule B și T - două tipuri de celule albe din sânge care fac anticorpi pentru a lupta împotriva agenților patogeni din exterior - sunt produse mai rare la adulții mai în vârstă, spune Lee. „Sunt, de asemenea, potențial de o calitate mai mică", adaugă ea, „ceea ce îngreunează organismul să monteze un răspuns imun atunci când este atacat de ceva precum un virus sau bacterii".

În plus, nivelurile de inflamație din organism tind să crească pe măsură ce îmbătrânim, de asemenea - un fenomen cunoscut sub numele de inflamare, potrivit unei recenzii din iulie 2018 în Nature Review Endocrinologie.

„Când avem o infecție și avem febră, asta este inflamația", spune Barzilai. „Dar dacă răspunsul nostru inflamator este prea mare în aceste situații, poate fi foarte periculos".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel