Infecția urinară: de ce afectează mai frecvent femeile decât bărbații

Angela Sabău |
Data publicării:
Infecțiile urinare
Infecțiile urinare

Infecțiile urinare sunt cunoscute mai frecvent la femei decât la bărbați. Experții explică de ce se întâmplă asta, precum și de ce, bărbații fac forme mai grave, atunci când fac infecția urinară.

O infecție a vezicii urinare, numită și cistită, este cauzată de o creștere anormală a bacteriilor din interiorul vezicii urinare, organul de tip balon care stochează urina. Infecțiile vezicii urinare sunt una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene.  O treime dintre femei au experimentat cel puțin o dată o infecție urinară la un moment dat în viața lor.
Infecțiile vezicii urinare sunt clasificate fie simple, fie complicate. Infecțiile simple ale vezicii urinare afectează numai femeile sănătoase cu sistem urinar normal. Infecțiile vezicii urinare sunt rare la bărbații care sunt altfel sănătoși, astfel încât bărbații fac parte în general din categoria celor
ce fac forme grave, dintre membrii ambelor sexe care au sisteme urinare anormale.

Infecțiile urinare simple

Infecțiile simple ale vezicii urinare se dezvoltă atunci când bacteriile migrează în vezică. Datorită structurii sistemului urinar feminin, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la aceste infecții. La femei, deschiderea către uretra (de unde iese urina) este aproape de rect. Prin urmare, bacteriile pot migra din rect, unde numărul bacteriilor este ridicat, în zona din jurul vaginului și uretrei. De acolo, este o călătorie scurtă (4 centimetri) prin uretra până la vezică. Raportul sexual poate propulsa aceste bacterii în vezică, deci există un risc crescut de infecții ale vezicii la femeile active sexual. Ștergerea  din spate în față după o mișcare intestinală poate, de asemenea, să transfere bacteriile din rect în uretra. Din acest motiv, femeile ar trebui să încerce întotdeauna să șteargă din fața spre spate, potrivit Harvard Medical School.

Infecții ale vezicii urinare complicate 

Infecțiile vezicii urinare sunt clasificate ca fiind complicate atunci când afectează persoanele cu un sistem urinar anormal care face ca aceste infecții să fie mai dificil de tratat. Toate infecțiile vezicii urinare sunt considerate complicate atunci când afectează bărbații, deoarece uretra masculină lungă ar trebui să împiedice pătrunderea bacteriilor în vezică. Cu toate acestea, dacă fluxul normal de urină este obstrucționat sau urina este reținută în vezică, bacteriile se vor înmulți acolo, crescând riscul de infecție. Unul dintre motivele pentru care urina poate fi reținută în vezică este afectarea nervilor, fie din cauza unei leziuni, cum ar fi o leziune a măduvei spinării, fie din cauza unei boli, cum ar fi diabetul. 
Cel mai frecvent motiv pentru obstrucția fluxului de urină la bărbați este o prostată mărită, frecventă la bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Pacienții cu catetere urinare interioare (un tub introdus în uretra pentru a scurge urina) au, de asemenea, rate ridicate de infecții ale vezicii urinare, deoarece bacteriile urcă de-a lungul peretelui cateterului până la vezică.

Simptomele infecției simple a vezicii urinare

O infecție a vezicii urinare provoacă inflamații (iritații și umflături) ale vezicii urinare și ale uretrei. Acest lucru determină dezvoltarea bruscă a unui grup previzibil de simptome. Multe femei care au avut o infecție a vezicii urinare în trecut pot identifica cu ușurință simptomele atunci când dezvoltă o altă infecție.

Aceste simptome includ de obicei unul sau mai multe dintre următoarele:

Nevoia de a urina mai des decât în ​​mod normal, deși de fiecare dată sunt trecute doar cantități mici de urină
O nevoie bruscă de a urina
Durere, arsură sau alte disconfort în timpul urinării
Nevoia de a urina noaptea
Durere la nivelul abdomenului inferior
Sânge în urină
Urina tulbure, cu miros neplăcut sau cu miros neobișnuit de puternic
O infecție a vezicii urinare la un copil mic poate provoca noi episoade de udare a patului ca singurul simptom.

sinptome ale infecției urinare complicate

Persoanele cu infecții vezicale complicate au de obicei simptome similare cu cele cu infecții simple. Cu toate acestea, pacienții pot dezvolta, de asemenea, simptome suplimentare, cum ar fi febră, frisoane, greață, vărsături, dureri de flanc, dureri de spate sau confuzie, dacă bacteriile se răspândesc din sistemul urinar la fluxul sanguin sau la rinichi.
Infecțiile complicate ale vezicii urinare necesită un tratament mai lung decât infecțiile simple. De asemenea, pot fi necesare teste suplimentare pentru a analiza structura sau funcția sistemului urinar.

Tratamentul infecției urinare variază, în funcție de tipul de problemă:

Infecție simplă a vezicii urinare

Infecțiile simple ale vezicii urinare la femei sunt de obicei tratate cu unul dintre cele trei antibiotice: nitrofurantoină de două ori pe zi timp de 5 zile, trimetoprim sulfametoxazol sau fosfomicină ca o doză orală unică. Femeile cu infecții ale vezicii urinare recurente (mai mult de două pe an) pot beneficia de antibiotice preventive, fie luate ca doză regulată, fie după actul sexual.

Infecția vezicii urinare complicată

Infecțiile complicate ale vezicii urinare sunt mai dificil de tratat. Alegerea antibioticului, puterea medicamentului și durata tratamentului variază în funcție de circumstanțe. Adesea, antibioticele trebuie luate timp de 7 până la 10 zile. Pacienții cu simptome severe (febră, confuzie, greață, vărsături etc.) care sugerează că bacteriile s-au răspândit la rinichi sau sânge, de obicei, vor trebui tratați într-un spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel