Infertilitatea, cauze și tratament. Când se poate efectua fertilizarea in vitro (FIV) cu bani de la stat

Sonia Baciu |
Data publicării:
infertilitatea cauze si tratament: FOTO: Freepik @mpleg
infertilitatea cauze si tratament: FOTO: Freepik @mpleg

Infertilitatea poate avea multiple cauze. Femeile din România, în cuplu sau singure, pot beneficia de FIV cu bani de la stat.

Persoanele care sunt infertile pot beneficia de un ajutor financiar din partea statului român, în valoare de 15.000 de lei, iar pentru a accesa acești bani trebuie îndeplinite câteva condiții legate de vârstă, aceasta trebuind să fie între 20 și 45 de ani, precum și trimiterea unui dosar care să cuprindă cererea de includere în Programul Național Fertilizare in vitro (FIV), datele de identificare ale cuplului, respectiv datele de contact ale acestuia.

”Un cuplu se consideră infertil din momentul în care are contact neprotejat mai mult de un an de zile și nu există sarcină”, a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist ginecologie-obstetrică, la Antena 3, subliniind că acest program are o deschidere mai mare, fiind adresat și femeilor singure, nu doar celor din cupluri.

”Cu donator de spermă putem să obținem sarcină și statul ne ajută, dar și femeile care nu vor copii acum, nu au un partener, și vor să congeleze ovocit, adică material genetic pentru viitor. Calitatea materialului genetic, întotdeauna are legătură cu vârsta, cu cât suntem mai tineri, cu atât materialul genetic este mai bun.

Aici intră și categoria femeilor care se află la menopauză, la menopauză precoce și atunci pot să abordeze programul și pentru ovocite donate”, a mai spus medicul.

Infertilitatea, cauze și factori de risc

Lista cauzelor infertilității feminine include:

- Tulburări de ovulație, care influențează eliberarea ovulului, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP). Hiperprolactinemia, o afecțiune în care ai prea multa prolactina - hormonul care stimulează producția de lapte - poate, de asemenea, să influențeze ovulația;

- Prea mulți hormoni tiroidieni (hipertiroidism) sau prea puțini (hipotiroidism) pot influența ciclul menstrual sau determina infertilitate. Alte cauze pot include exercițiul fizic intens, tulburări alimentare, traumatisme sau tumori;

- Afecțiuni ale uterului: malformații uterine, fibroame, polipi, infecții ale endometrului, aderente la nivelul cavității uterine (sinechii ce pot să apară în urma unui chiuretaj), utilizarea unui dispozitiv intrauterin pentru contracepție (sterilet);

- Afecțiuni ale  vaginului sau ale colului uterin: malformații, infecții, cauze imunologice (formarea de anticorpi antipermatici la nivelul glerei cervicale);

- Deteriorarea sau blocajul/înfundarea trompelor uterine, deseori cauzate de inflamarea trompelor uterine (salpingita), care este determinata de boala inflamatorie pelvină (BIP), de obicei provocata de o infecție cu transmitere sexuala (ITS) sau a intervențiilor chirurgicale;

- Endometrioza, care apare când țesutul endometrului crește în afara uterului și poate influența funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.

- Insuficiența ovariană primară (menopauza timpurie), când ovarele se opresc din funcționare și menstruația se încheie înainte de 40 de ani. Deși cauza este în general necunoscută, anumiți factori sunt asociați cu menopauza timpurie, între care boli ale sistemului imun, anumite afecțiuni genetice precum sindromul Turner sau purtătoarele sindromului X Fragil, dar și radioterapia și tratamentul chimioterapeutic, precum și fumatul.

- Aderențe la nivelul pelvisului (țesut cicatricial fibros format între organele pelvine) ce se pot constitui în urma infecțiilor, intervențiilor chirurgicale sau endometriozei.

În ceea ce privește infertilitatea masculină, aceasta are ca principale cauze:

- Afecțiunile endocrine (hipogonadismul, hiperprolactinemia, sindromul Cushing, deficiența de GnRN - hormo eliberator al gonadotropinelor, hipertiroidismul);

- Afecțiuni genetice (microdeletii ale cromozomului Y, fibroza chistică, sindromul Young, sindromul Kallmann, sindromul celulelor Sertoli);

- Infecții (Chlamydia, Treponema pallidum - sifilis, Gonococcus, Mycoplasma);

- Afecțiuni uro-genitale (congenitale, - malformații le epididimului, anomalii ale vaselor deferente, disfuncții structurale și funcționale ale ductelor ejaculatoare; dobândite - varicocelul, epididimita, obstrucția vaselor deferene, ejacularea retrogradă)

- Tulburări sexuale (ejacularea prematură, disfuncții erectile, lipsa ejaculării, neoplazii, craniofaringiomu, tumorile glandelor suprarenale. tumorile testiculare)

- Alte afecțiuni (sarcoidoza, hemocromatoza, hemosideroza, histiocitoza Langerhans, prezența anticorpilor antispermatozoizi).

În ceea ce privește factorii de risc, atât la femei, cât și la bărbați, aceștia includ:

- vârsta de peste 40 de ani

- fumatul

- consumul de alcool

- consumul de droguri

- obezitatea, dar și tulburările alimentare (anorexie sau bulimie, în cazul femeilor)

- unele medicamente

- sedentarismul.

La toate acestea se adaugă și stilul de viață, iar potrivit medicului, ”majoritatea problemelor pe care le avem sunt din cauza unei vieți mai agitate, stresul, fumatul, alimentație de tip fast-food, toate lucrurile acestea, din păcate, nu ajută la calitatea spermei. Spermograma nu se modifică de pe o zi pe alta, adică dacă de mâine mănânc fast-food, nu înseamnă că peste o lună văd modificări la nivelul spermei. Modificarea este destul de lentă, însă trebuie să luăm în considerare că și modificarea, în sus, este la fel de lentă, dacă nu chiar mai lentă.

De aceea este foarte important, nu doar pentru infertilitate, ci și pentru sănătatea noastră, să avem o viață cât se poate de sănătoasă, să facem sport, să avem grijă ce mâncăm, să nu exagerăm cu alcoolul”, a mai spus medicul.

Mituri despre fertilizarea in vitro

Potrivit specialistului, fertilizarea in vitro se poate realiza, cu material genetic donat până la vârsta de 50 de ani, însă în cazul în care se apelează la materialul genetic propriu, ”din păcate, nu putem face fertilizarea in vitro, deoarece la 42-43 de ani, ovocitele nu sunt viabile pentru a fi fecundate”, a spus medicul legat de mitul că FIV se poate realiza la orice vârstă.

De asemenea, medicul a dărâmat și mitul privind infertilitatea în rândul persoanelor tinere.

”Întotdeauna infertilitatea este rezultatul unei patologie, depinde de patologia care este în spate. Vă dau un exemplu, trompele infundate. Trompele pot fi înfundate şi la o femeie tânără.

Deci, nu ţine de vârstă. De aceea, sugestia mea la femei, este să facă anual controalele: o ecografie transvaginală, secreții și culturi Papanicolau şi o ecografie mamară.

Majoritatea patologiilor care duc la infertilitate vin pentru că nu suntem atenți și nu suntem preventivi. De exemplu, o infecţie netratată, care nu are neapărat simptome, poate duce la infertilitate”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ciocolata, printre alimentele cu efect afrodisiac, parte din ”dieta pentru fertilitate”

Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului

Importanța probioticelor și a menținerii bacteriilor ”bune” din organism este esențială în multe domenii ale sănătății. Microorganismele care se regăsesc în vagin pot avea un impact asupra sarcinii, precum și a altor aspecte legate de sănătate.

Cu toate acestea, îmbunătățirea microbiomului vaginal ar putea să nu fie la fel de simplă ca administrarea de probiotice, se arată într-un studiu citat de Medical News Today. Experții au împărtășit concluziile acestui studiu recent în cadrul unei reuniuni anuale a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie. 

Aceștia au constatat că tratamentul cu capsule vaginale de probiotice în rândul femeilor cu microbiom vaginal nefavorabil nu a îmbunătățit flora vaginală mai mult decât un placebo. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel