Insolație: simptome, complicații și măsuri de PRIM ajutor. Ce se întâmplă în corp și ce să faci ca să o eviți

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Insolatie - Foto: Freepick @eugeneshemyakin @photoroyalty
Insolatie - Foto: Freepick @eugeneshemyakin @photoroyalty

Ce se întâmplă în corp când faci insolație, care sunt simptomele și ce afecțiuni faci de la căldură. Ce să faci pe căldură ca să nu faci insolație.

Insolația este cea mai gravă boală legată de căldură și apare atunci când organismul nu-și mai poate controla temperatura.

Ce se întâmplă în corp când faci insolație?

Temperatura corpului crește rapid, mecanismul de transpirație cedează, iar organismul nu se poate răci. Atunci când se produce un accident vascular cerebral din cauza căldurii, temperatura corpului poate crește până la 106°F sau mai mult în 10 până la 15 minute. Valul de căldură poate provoca invaliditate permanentă sau decesul dacă persoana nu primește tratament de urgență.

Bolile legate de căldură, cum ar fi insolația, apar atunci când organismul se străduiește să se răcească. Corpul uman folosește transpirația ca mijloc de răcire, dar în caz de căldură extremă, transpirația nu poate întotdeauna să răcească organismul. Acest lucru poate fi deosebit de problematic în perioadele cu umiditate crescută.

"Când umiditatea este foarte mare, transpirația noastră nu se poate evapora și se scurge de pe corp. Transpirația trebuie să se evapore pentru a fi eficientă pentru a elibera căldura. Dacă se scurge de pe corpul nostru, atunci este o transpirație risipitoare. Condițiile mai umede prezintă această provocare. Atunci când temperatura depășește 80 de grade și umiditatea este mai mare de 75 la sută, riscul de accidentare din cauza căldurii este ridicat", spune Micah Zuhl, doctor în științe, profesor asistent în cadrul departamentului de sănătate, exerciții fizice și sport de la Universitatea din New Mexico, potrivit Healthline.

Insolație - Simptome

 

Oficialii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) recomandă ca persoanele în vârstă, copiii foarte mici, persoanele cu boli mintale și cele cu probleme cronice de sănătate să fie cele mai expuse riscului de îmbolnăvire din cauza căldurii.

Cu toate acestea, chiar și tinerii sănătoși pot fi afectați dacă nu sunt atenți.

Experții spun că este în regulă să faceți exerciții fizice pe căldură, dar avertizează că, fără precauții adecvate, supraîncălzirea este o posibilitate.

"Când facem exerciții fizice, ne folosim mușchii și generăm căldură. Mai întâi scăpăm de excesul de căldură prin dilatarea vaselor de sânge pentru a o radia în mediul înconjurător. Cu toate acestea, principala metodă de tratare a excesului de căldură este că transpirăm. În mod frecvent, pe vreme caldă, ne-am dilatat deja vasele și am început să transpirăm din cauza condițiilor de mediu", a explicat Ransone.

"Simptomele care pot apărea... includ transpirația excesivă, greață, amețeală, sete extremă, respirație foarte rapidă și ritm cardiac mai mare decât cel normal. Dacă le recunoașteți, atunci trebuie să vă opriți din exerciții și să găsiți imediat un climat confortabil", a spus Zuhl.

Alte simptome sunt:

- Confuzie, stare mentală alterată, dificultăți de vorbire

- Pierderea cunoștinței (comă)

- Piele fierbinte și uscată sau transpirație abundentă

- Crize convulsive

- Temperatură corporală foarte ridicată

Insolația ajunge să provoace moartea dacă tratamentul întârzie.

Primul ajutor în caz de insolație. Ce trebuie să faci


- Sună la 112 pentru asistență medicală de urgență

- Mutați-vă într-o zonă cu umbră sau răcoare cât mai repede posibil

- Scoate hainele care te strâng sau stau fixe pentru a lăsa sângele să circule.

Cum te poți răcori dacă ai făcut insolație:

- Fă o baie cu apă rece sau de gheață, dacă este posibil.

- Umezește pielea

- Pune prosoape umede și reci pe piele

- Înmoaie hainele cu apă rece

- Așează prosoape umede reci sau gheață pe cap, gât, subsuori și inghinali; sau îmbibați hainele cu apă rece.

 

Alte afecțiuni provocate de căldură sau insolație

1. Epuizarea din cauza căldurii


Epuizarea din cauza căldurii este răspunsul organismului la o pierdere excesivă de apă și sare, de obicei prin transpirație excesivă, potrivit CDC. Epuizarea din cauza căldurii este cel mai probabil să afecteze:

- Persoanele în vârstă

- Persoanele cu tensiune arterială ridicată

- Cei care lucrează într-un mediu cald

Simptomele de epuizare din cauza căldurii includ:

- Dureri de cap

- Greață

- Amețeală

- Slăbiciune

- Iritabilitate

- Setea

- Transpirație abundentă

- Temperatură corporală ridicată

- Scăderea cantității de urină

- Primul ajutor

2. Rabdomioliză


Rabdomioliza (rabdo) este o afecțiune medicală asociată cu stresul termic și efortul fizic prelungit. Rabdo provoacă descompunerea rapidă, ruperea și moartea mușchilor. Atunci când țesutul muscular moare, electroliții și proteinele mari sunt eliberate în sânge. Acest lucru poate provoca ritmuri cardiace neregulate, convulsii și afectarea rinichilor.

Simptomele rabdo includ:

- Crampe musculare/durere musculară

- Urină anormal de închisă la culoare (de culoarea ceaiului sau cola)

- Slăbiciune

- Intoleranță la exerciții fizice

- Asimptomatic

- Primul ajutor

Ce trebuie să faci:

- oprește activitatea

- bea multă apă

- Caută îngrijire imediată la cea mai apropiată unitate medicală.

- Solicitați să fiți verificați pentru rabdomioliză (de exemplu, o probă de sânge analizată pentru creatin-kinază).

3. Sincopa de căldură


Sincopa de căldură este un episod de leșin (sincopă) sau amețeală care apare, de obicei, atunci când stați în picioare prea mult timp sau când vă ridicați brusc după ce ați stat jos sau culcat. Factorii care pot contribui la sincopa de căldură includ deshidratarea și lipsa de aclimatizare.

Simptomele sincopei de căldură includ:

- Leșin (de scurtă durată)

- Amețeală

- Amețeală din cauza stării în picioare prea mult timp sau a ridicării bruște din poziția așezată sau culcată

- Primul ajutor

4. Crampe de căldură


Crampele de căldură afectează de obicei lucrătorii care transpiră mult în timpul unei activități intense. Această transpirație epuizează nivelul de sare și umiditate din organism. Nivelurile scăzute de sare din mușchi provoacă crampe dureroase. Crampele de căldură pot fi, de asemenea, un simptom al epuizării de căldură.

Simptomele includ: crampe musculare, durere sau spasme musculare în abdomen, brațe sau picioare

5. Erupții de căldură

Erupția cutanată provocată de căldură este o iritație a pielii cauzată de transpirația excesivă pe timp cald și umed.

Simptomele erupției de căldură includ:

- Grupuri roșii de coșuri sau vezicule mici.

- Apare de obicei pe gât, în partea superioară a pieptului, în zona inghinală, sub sâni și în pliurile coatelor.

Ce să faci pe căldură ca să nu faci insolație

 

"Hidratați-vă înainte, în timpul și după orice sesiune de exerciții fizice. Beți în principal apă, ocazional o băutură sportivă și evitați cofeina și alcoolul. Purtați cremă de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție, faceți pauze de odihnă și de apă programate frecvent și nu uitați că multe medicamente vă pot pune corpul în pericol de probleme legate de căldură. Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie pentru a vedea dacă vreunul dintre medicamentele dumneavoastră vă poate pune în pericol", a spus Dr. Sterling Ransone.

Pentru cei care sunt nevoiți să lucreze în aer liber pe timp de caniculă în această vară, medicii recomandă precauții similare.

- Purtați haine lejere, de culori deschise și largi. 

- Deplasați-vă la și de la locul de muncă în perioadele mai răcoroase ale zilei și luați măsuri de precauție suplimentare dacă nu bate vântul și există o umiditate ridicată.

"Aveți grijă să evitați deshidratarea pe vreme caldă. Aceasta poate predispune la boli legate de căldură. Consumați volume adecvate de lichide; urina nu trebuie să fie concentrată sau închisă la culoare, deoarece acesta este un semn de deshidratare. Așa cum le spunem cercetașilor noștri: Beți până când urina voastră este limpede", a spus Dr. Sterling Ransone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel