Iodura de potasiu, FALSĂ protecție. Medic, avertisment: Numai în caz EXTREM

iodura de potasiu Foto: Pxhere
iodura de potasiu Foto: Pxhere

Corina Neamțu, medic endocrinolog, a explicat în ce cazuri poate fi administrată iodura de potasiu.

Corina Neamțu, medic endocrinolog la SANADOR, a explicat de ce ne protejează, de fapt, iodura de potasiu, medicamentul care este la mare căutare în farmaciile din România, după amenințarea Rusiei cu armele nucleare.

"Este utilizată în ceea ce privește izotopul de iod radioactiv, pentru că știm că în centralele nucleare-  și am înțeles că și în bombele nucleare- este izotop radioactiv. Singurul mod prin care puteam face ceva și proteja corpul este iodul. Pentru celelalte efecte nu există niciun fel de remediu. Ce se întâmplă acum? Oamenii fac acest depozit, noi ne-am obișnuit să fim pregătiți în cazul în care nu se va găsi, cum s-a întâmplat și cu alte medicamente, dar ceea ce este foarte grav, am fost întrebată personal de unii pacienți, doresc să ia acest produs, fie în formă de tablete, fie în formă de soluție.", a explicat Corina Neamțu, pentru DC NEWS.

NU luați iodură de potațiu acum! 

Întrebată dacă iodura de potasiu poate fi administrată în scop profilactic, adică acum, când nu avem nicio amenințare nucleară, medicul endocrinolog a explicat că aceasta este o mare greșeală care ar pune în pericol viața celor care îl folosesc fără a avea un motiv real: 

"Acest lucru este o mare greșeală. El se va administra numai dacă vom fi informați că avem un accident nuclear, indiferent că nu ne dorim să fie, dar poate să fie la o centrală nucleară accidentul, atunci ni se va comunica și atunci vom fi protejați, și vom înghiți acel iod în cantitățile respective, însă luându-l fără niciun sens, nu vom face decât să aglomerăm serviciile de endocrinologie pentru că, în prima fază, în care captarea iodului din atmosferă și din alimente se bloca prin administrarea respectivei substanțe în formă lichidă sau de tablete, tiroida scapă de acest blocaj și ține să organifice acest iod, transformându-l în hormoni tiroidieni, care, în funcție de vulnerabilitatea tiroidiană a fiecăruia, fie putem să nu pățim nimic, fie putem să intrăm într-o hipotiroidie profundă, fie putem să facem hipertiroidie, cea mai gravă formă. Nu este recomandat să iei profilactic acest iod, ci numai în caz extrem."

Cazul Cernobîl. Cine a primit atunci iodură de potasiu... citește mai departe pe DC NEWS.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel