Ion Lungu, primar Suceava: Românii veniți din străinătate nu au stat în izolare, unii s-au dus la spital și nu au spus de unde vin

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
SJU Suceava
SJU Suceava

Ion Lungu, primarul din Suceava, singurului oraș din  România închis în carantină, spune că din cei peste 6.000 de români care s-au întors în județ, circa 1.500 au venit în municipiu. Sunt 29 de decese înregistrate oficial în județul Suceava

„Din cele peste 6.000 de persoane care au venit în județul Suceava, din estimările noastre în jur de 1.500 de persoane au venit în ultimele săptămâni în Municipiul Suceava. Aceste persoane nu s-au izolat, nu s-au declarat, nu au intrat în izolare sau în carantină, ba mai mult unii dintre ei au mers și la spital. Acolo, unii dintre ei nu au declarat că vin din zone de risc și acolo s-a infectat o parte din personalul medical. Probabil că au fost și niște erori umane, și iată că am ajuns în cazul de față cu acest focar la Spitalul Județean care riscă să se extindă în oraș”, a spus primarul orașului Suceava, Ion Lungu, la Digi24. 

Suceava și 8 localități limitrofe au fost efectiv închise de aseară, de către autorități, iar în afară de transporturile de alimente și cele de materiale medicale, nu mai intră și nu mai iese nimeni din ele. 

Potrivit procurorilor, în oraș au fost testate persoane care nu aveau nevoie, medicii și personalul medical fiind lăsați de izbeliște, iar asta a dus la infectarea și decesul a 29 de persoane în Suceava, de la izbucnirea focarului. 

„Sunt erori inexplicabile și pentru mine. Nu am date mai multe, este o anchetă în curs. Spitalul Județean (SJU Suceava, foto) nu este în administrarea Primăriei, ci a Consiliului Județean. Nu am participat la decizie acolo, este o anchetă în curs. (...) O unitate de elită, asta era Spitalul Județean. Din păcate aceste erori, aceste greșeli care s-au făcut probabil acolo ne-au adus în această situație. Eu, încă de azi-noapte de la ora 1, fac apel la cetățeni să fie calmi, să fim uniți, să fim disciplinați, să respectăm regulile de carantină, să stăm în izolare, să stea în carantină cei care sunt în carantină, să limităm deplasările prin oraș. Desigur că odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței 6, astăzi, localitățile Suceava și cele 8 din zona noastră metropolitană deplasările sunt interzise, fiecare trebuie să justifice deplasarea. Este o situație delicată. (...) Le-am spus sucevenilor că nu trebuie să respecte această ordonanță pentru că le cere primarul, le cere prefectul, le cere ministrul sănătății sau primul-ministru. În primul rând este vorba de viața lor”, a continuat primarul. 

În oraș, pentru localnicii care trebuie să ajungă la muncă, companiile angajatoare au aranjat transport, iar transportul în comun funcționează după orar strict, în trei intervale orare - dimineața, la prânz și seara - pentru a asigura transportul muncitorilor, a mai arătat edilul orașului cel mai afectat de pandemia de coronavirus din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel