Jumătate din femeile cu HIV din Europa sunt diagnosticate târziu

Infecția cu virusul HIV
Infecția cu virusul HIV


Multe femei din Regiunea Europeană OMS, în special cele cu vârsta de 40 de ani, sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv al infecției cu HIV, când sistemul lor imunitar începe deja să eșueze. Acestea au de trei sau patru ori mai multe sanse de a fi diagnosticate tarziu decat femeile mai tinere.

Conform datelor pentru anul 2018 lansate astăzi de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Biroul Regional OMS pentru Europa, femeile au reprezentat o treime din cele 141 000 de noi diagnostice HIV din regiune, ceea ce indică faptul că această populație are nevoie de mai mult atenție în eforturile de prevenire și testare a Europei, notează Eurekalert. 

Epidemia de HIV din regiune este determinată de o problemă persistentă cu diagnostic tardiv, iar acest lucru afectează 54% din cazurile cunoscute în rândul femeilor. Astfel de proporții de diagnostic tardiv sunt parțial rezultatul unei acoperiri și a unei absorbții relativ scăzute a testului HIV în regiune și reprezintă un indiciu că riscurile sexuale, inclusiv HIV și alte infecții cu transmitere sexuală, nu sunt abordate în mod adecvat la adulții în vârstă.

Două treimi (60%) din diagnosticul HIV în rândul femeilor în 2018 au fost în grupa de vârstă 30-49 de ani. Sexul heterosexual a fost cel mai frecvent mod de transmitere a HIV (92%) în rândul femeilor din regiune.

Directorul ECDC, dr. Andrea Ammon, subliniază că "în general, femeile sunt diagnosticate cu HIV mai târziu decât bărbații și cu vârstele mai înaintate, cu atât trăiesc cu HIV nediagnosticat. Nu știm de ce, dar se pare că sistemele actuale și eforturile de testare în Europa le eșuează femeile și vârstnici". "O strategie pentru a ajunge la adulți mai în vârstă este diversificarea și completarea oportunităților de testare a HIV. Unul dintre factorii cei mai semnificați care influențează modelele de testare în rândul adulților mai în vârstă este destul de simplu: oferi activ un test HIV ca furnizor de servicii de sănătate.

Țările din Europa Centrală au raportat aproape de șase ori mai puține diagnostice în rândul femeilor în comparație cu bărbații în 2018, iar de trei ori mai puține diagnostice în rândul femeilor decât bărbații au fost raportate în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE / SEE). Singura excepție este partea de est a Regiunii, unde există o distribuție mai uniformă între femei și bărbați și unde 86% din cele aproape 50 000 de cazuri între femei au fost raportate în 2018.

Îmbunătățirea testării, astfel încât tratamentul să ajungă la cei care au nevoie

Diagnosticul precoce al HIV permite oamenilor să înceapă mai curând tratamentul cu HIV, ceea ce la rândul lor le crește șansele de a duce o viață lungă și sănătoasă. În plus, reduce riscul transmiterii HIV către alții, deoarece un tratament eficient are ca rezultat o încărcătură virală nedetectabilă, ceea ce înseamnă că virusul nu mai poate fi transmis altora.

Pentru a asigura diagnosticarea precoce, sunt necesare strategii și sisteme îmbunătățite, ceea ce face ca testarea HIV să fie mai disponibilă și mai ușor de utilizat. Liniile directoare consolidate de OMS privind autotestarea HIV și notificarea partenerilor și ghidul ECDC bazat pe dovezi privind testarea integrată pentru HIV și hepatită virală recomandă abordări inovatoare care includ autotestare și testare în comunitate de către furnizorii de laici, ca parte a serviciilor generale de testare HIV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel