Legea vaccinării, Ministerul Sănătății vrea „obligativitatea informării”. Sorina Pintea, explicații

Dana Lascu |
Data publicării:
Imunizare
Imunizare

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a dat startul, astăzi, campaniei de informare și recuperare a vaccinării la Țăndărei, județul Ialomița, a spus că susține „obligativitatea informării” cu privire la vaccinare și că este de părere că noua Lege a vaccinării ar putea fi adoptată „foarte curând”. Deși nu avem o lege a vaccinării, România propune înființarea Registrului European al Vaccinării.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat că o campanie de informare cu privire la vaccinare trebuie susținută nu doar de Ministerul Sănătății, ci și de direcțiile de sănătate publică din toate județele, de medicii de familie, de mass-media, amintind că Legea vaccinării este în Parlament.

„Există încă discuții legate de obligativitate. Ne-am spus în nenumărate rânduri părerea: dacă sintagma obligativitate este scoasă din lege, nu am rezolvat nimic. Noi suntem pentru obligativitatea informării. Așa este legislația și într-o parte din țările civilizate din UE, dar există și țări în care a fost introdusă vaccinarea obligatorie. Deocamdată, noi susținem obligativitatea informării. În Germania s-a pus problema unei amenzi de 2.500 de euro pentru părinții care refuză vaccinarea. În România, așteptăm finalizarea acestor discuții privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării și aprobarea Legii vaccinării. Cred că o vom avea foarte curând", a afirmat ministrul, citată de Agerpres.
Sorina Pintea a lansat, astăzi, la Țăndărei, Ialomița, campania de informare și recuperare a vaccinării, în parteneriat cu UNICEF și OMS. Ea a spus că mediatorii sanitari și asistenții comunitari au un rol important în ceea ce privește creșterea ratei de vaccinare.

Registrul european de vaccinare

„Nu trebuie să vină cineva să te tragă de mână în permanență. (...) Dacă fiecare ar face ceea ce trebuie, nu am ajunge aici. În aceste zile, la Cluj, are loc în cadrul Președinției workshopul pentru vaccinare. România propune înființarea unui registru european de vaccinare, tocmai pentru a putea rezolva într-un fel problemele acestea ale migrației", a explicat ministrul.

Sorina Pintea a spus că este conștientă că eforturile direcțiilor de sănătate publică trebuie susținute de de medicii de familie și de asistenții comunitari.

„Cei din DSP, dacă nu sunt ajutați de medicina de familie, de asistența comunitară, nu pot să facă mare lucru. MS creează cadrul legal, DSP asigură vaccinul necesar. Până la urmă, inspectorii nu pot să meargă să vaccineze pe teren", a mai declarat ea.

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 7 - 10 mai, va funcționa un centru provizoriu de informare și vaccinare la sediul consiliului local din localitatea Țăndărei. Sesiunile de informare vor fi susținute de medici specialiști în promovarea sănătății, iar la activitatea de vaccinare, alături de medici de familie din localitate, vor participa suplimentar și alți medici și asistente din zonă.

Conform situațiilor transmise de DSP Ialomița, în Țăndărei, în anul 2018, rata de vaccinare a fost de 17,5%. Mai exact, dintre cei 720 de copii catagrafiați, au fost vaccinați 126. De asemenea, în primul trimestru al anului 2019, rata de vaccinare în Țăndărei a fost de 2,3%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel