Lenjeria de pat, riscuri pentru sănătate. Ce boli riști. Cât de des trebuie schimbate așternuturile

Monika Baciu |
Data publicării:
lenjeria de pat - FOTO: Freepick
lenjeria de pat - FOTO: Freepick

Lenjeria de pat poate fi cauza unor afecțiuni medicale. De câte ori trebuie schimbată, află de la specialiști.

Lenjeria de pat de poate îmbolnăvi. Cât de des ai schimbat lenjeria de pat? Acum o săptămână, o lună? Este atât de simplu să uiți să-ți schimbi lenjeria de pat, mai ales atunci când nu ajungi să petreci mult timp acasă.

Ține cont însă de un lucru. Acarienii de praf iubesc mediul reprezentat de patul tău. Este cald și întunecat, acesta fiin terenul perfect de reproducere pentru acarienii de praf, potrivit Daily Mail.

Potrivit agenției de știri, în timp ce acarienii de praf înșiși sunt inofensivi, excrementele și fragmentele lor corporale pot provoca răceli și pot declanșa astmul.

Vezi și: Măcrișul, șase utilizări pentru diferite afecțiuni. Cum îl poți consuma

Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat

Experții arată cât de des ar trebui schimbată lenjeria de pat pentru a nu ne îmbolnăvi. Nu doar așternuturile reprezintă o problemă. Iată cât de des ar trebui să spălați sau să schimbați alte lenjerii de pat, potrivit Sleep Foundation.

- Husa de plapumă: La fiecare 2 săptămâni până la 1 lună

- Pilota/pătura: La fiecare 2 până la 3 luni

- Pernele: la fiecare 4 până la 6 luni

Majoritatea oamenilor ar trebui să-și spele cearșaful o dată pe săptămână, potrivit Sleep Foundation.

Unii oameni ar trebui să-și spele cearșafurile chiar mai des decât o dată pe săptămână. Dacă aveți animale de companie și mai ales dacă le lăsați să doarmă în pat, se recomandă o spălare la fiecare 3-4 zile. Dacă vă confruntați cu alergii sau astm, poate merită să încercați să vă curățați așternutul mai frecvent pentru a vedea dacă simptomele se îmbunătățesc.

Faptul că nu vă spălați cearșafurile în mod regulat vă expune la ciupercile, bacteriile, polenul și murdăria animalelor care se găsesc în mod obișnuit așternuturi. Alte lucruri găsite pe cearșafuri includ secretii corporale, transpirație, și celulele pielii.

Acest lucru nu te va îmbolnăvi neapărat. Dar, în teorie, se poate. De asemenea, ar putea declanșa eczeme la persoanele sau poate provoca dermatita de contact, potrivit Medical Specialists.

Vezi și: Antrenamentul creierului, efect asupra sănătății. Terapeut: Toate emoțiile acestea: rușine, vinovăție sunt emoții ne mănâncă energiile. Automat va însemna boală

Lenjeria de pat – riscuri pentru persoanele cu astm și alergii

Lenjeria de pat murdară reprezintă un risc pentru persoanele cu astm sau alergii. Dar chiar dacă nu faci parte din acest grup, este posibil să ai un nas înfundat și să strănuti după dacă cearșafurile tale nu sunt curate.

De asemenea, puteți transmite și contracta infecții prin lenjerii de pat murdare, au sugerat rezultatele unui studiu din 2017.

Conform AAFA, semnele unei alergii la acarieni includ:

- Strănut

- Curgerea nasului și/sau congestie

- Mâncărimi, ochi roșii sau apoși

- Mâncărimi la nivelul nasului, gurii, gâtului sau pielii

- curgeri postnasalen(un flux de mucus din spatele nasului în gât)

- Tuse

"Dacă alergia vă declanșează astmul, este posibil să aveți, de asemenea, dificultăți de respirație, senzație de strângere sau durere în piept și un sunet de fluierat sau șuierat atunci când expirați", spune Carver.

Ca și cum aceste simptome nu ar fi suficient de supărătoare de la sine, ele pot duce și la probleme de somn. Un studiu din august 2017 din Allergy, Asthma, and Clinical Immunology a concluzionat că somnul slab este foarte legat de rinita alergică. Și, bineînțeles, un somn prost vă compromite sănătatea în nenumărate moduri.

Vezi și: Senzația de nod în gât, cauze și tratament. Are tendința de a recidiva și poate fi semn al mai multor boli

Ar putea duce la erupții cutanate

Cearșafurile în combinație cu umiditatea pot duce la potențiale probleme ale pielii.

"Dacă transpiri sau salivezi în timpul nopții sau dacă faci exerciții fizice seara și nu faci duș înainte de culcare, ai putea dezvolta acnee sau foliculită", spune Robin Evans, MD, dermatolog certificat și instructor clinic de dermatologie la Albert Einstein School of Medicine.

Dacă vă rostogoliți în transpirație sau vă odihniți obrazul pe o pernă îmbibată de salivă, aceste substanțe vă pot bloca glandele sebacee (care vă căptușesc porii și secretă ulei pentru a vă menține pielea moale și hidratată). "Când glandele sebacee sunt înfundate, acel ulei rămâne blocat în interior", spune Dr. Evans. "Acest lucru declanșează un răspuns inflamator care duce la apariția punctelor negre sau a punctelor albe."

Foliculita, sau "scalpne", apare în același mod. "Excesul de transpirație înfundă foliculii de păr, creând inflamație și formarea unui coș sau a unei pustule pe scalp", spune Dr. Evans.

Vezi și: Celulita, adevărata cauza principală. Produsul din bucătărie care te scapă de ea. Marinescu: Sunt persoane mai plinuțe care sunt fabuloase, o explozie de energie pozitivă

Cum se spală lenjeria de pat

Specialiștii arată care este cel mai bun mod de a spăla lenjeria de pat pentru a elimina toți acarienii. 

- Este recomandat să vă spălați lenjeria de pat în apă fierbinte. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât eliminați mai multe bacterii și alergeni.

- De asemenea, se recomandă călcarea lenjeriei de pat după spălare.

- Cum să mențineți curată lenjeria de pat

Sfaturi pentru a menține lenjeria de pat curată

- Faceți duș înainte de culcare

- Îndepărtați-vă machiajul înainte de a merge la culcare

- Evitați aplicarea de loțiuni, creme, sau uleiuri chiar înainte de culcare

- Nu mâncați sau beți în pat

- Nu lăsați animalele de companie în pat

- Îndepărtați murdăria de pe picioare sau de pe șosete înainte de a vă urca în pat, mai arată Daily Mail. 

Vezi și: Lipotimia, leșinul, cauze și tratament. Ce să faci în primele minute. Când devine o urgență medicală

Ce sunt acarienii

În casele noastre pot locui sute de milioane de acarieni. Aceste microorganisme înrudite cu păienjenii se regăsesc aproape în mod natural în orice locuinţă. Diferenţă o face numărul lor şi modul în care ne afectează pe fiecare în parte. Expunerea la acarieni poate determina dezvoltarea de alergii, declanşarea astmului sau iritaţiilor şi a eczemelor la nivelul pielii, mai ales în cazul persoanelor sensibile şi a copiilor. Însă acest lucru este valabil pentru un număr restrâns de oameni. Ce trebuie să ştii este că prezenţa în număr mare a acarienilor în locuinţa reprezintă un factor de risc.

Acarienii se hrănesc cu celulele moarte care provin de pe pielea noastră şi cu praf. Aceştia prefera locurile calde şi umede. De aceea, spaţiile din locuinţa unde vei regăsi un număr mare de acarieni sunt cele neaerisite sau expuse la lumina solară. Aceştia sunt prezenţi pe suprafaţa saltelei şi a aşternuturilor pentru pat, perne, pilote, în covor, canapele acoperite cu material textil, dulapuri, filtrele din aparatul de aer condiţionat, dar şi în salteluţele sau coşuleţele unde dorm animăluţele de casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel