Măcrișul, șase utilizări pentru diferite afecțiuni. Cum îl poți consuma

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
macrisul - FOTO: Freepick
macrisul - FOTO: Freepick

Măcrișul este o plantă benefică pentru sănătate. 

Măcrișul are beneficii pentru sănătate. Beneficiile pentru sănătate ale măcrișului includ capacitatea sa de a îmbunătăți vederea, de a încetini procesul de îmbătrânire, de a reduce infecțiile pielii, de a întări sistemul imunitar și de a îmbunătăți digestia. De asemenea, acesta contribuie la fortifierea oaselor, creșterea circulația, crește nivelul de energie, scăderea tensiunii arteriale, creșterea poftei de mâncare și întărirea sănătații inimii.

Ce este măcrișul?

Măcrișul este o plantă perenă fascinantă, utilizată în întreaga lume și cultivată pentru o mare varietate de utilizări. Deși este cultivat în primul rând pentru a fi utilizat în alimentație, datorită gustului său astringent, acidulat, are, de asemenea, o gamă largă de beneficii pentru sănătate, potrivit Organic Facts.

Există multe varietăți de măcriș care cresc în diferite regiuni ale lumii și, deși multe dintre ele au caracteristici ușor diferite și beneficii asociate sănătății, acestea sunt în general aceleași. Măcrișul comun, care este cel mai frecvent soi cultivat și utilizat, este, de asemenea, denumit măcrișul comun sau măcrișul-calului, ștevia-cu-frunză-lată, sau ștevia amară denumiri populară generice pentru mai multe specii. Măcrișul este înrudit cu rubarba și cu ștevia sălbatică cu care poate fi ușor confundat.

Măcrișul a fost folosit de-a lungul istoriei ca iarbă de leac, dar și ca ingredient culinar, însă astăzi datorită conținutului relativ mare de acid oxalic, nu mai face parte dintre plantele uzitate în mod curent.

Plantă cu tulpină moale și suculentă, care răsare an de an din aceeași rădăcină foarte rezistentă. Are frunze alungite, cu gust acrișor, ce pot crește până la 60 cm la maturitate. Frunzele de la bază au formă de vârf de săgeată, iar cele superioare cresc la capătul tulpinei și prind frecvent o tentă roșiatică.

Vezi și: Senzația de nod în gât, cauze și tratament. Are tendința de a recidiva și poate fi semn al mai multor boli

Măcrișul – valori nutriționale

100 g frunze de măcriș proaspăt conține:

- Energie 22 kcalorii

- Proteine 2g

-Lipide (grăsimi) 0,7 g

- Carbohidrați 3,2 g

Minerale

- Calciu 44 mg

- Fier 2,4 mg

- Magneziu 103 mg

- Fosfor 63 mg

- Potasiu 390 mg

- Sodiu 4 mg

- Seleniu 0,9 µg

Vitamine

- Vitamina C 48 mg

- Tiamina 0,04 mg

- Riboflavină 0,1 mg

- Niacină 0,5 mg

- Acid pantotenic 0,04 mg

- Vitamina B6 0,12 mg

- Folat 13  µg

- Vitamina A 4000 IU

Măcrișul oferă o cantitate semnificativă de fibre (3,8 g). În ceea ce privește vitaminele și mineralele, este bogat în vitamina C și conține, de asemenea, vitamina A, fier, magneziu, potasiu și calciu. În ceea ce privește compușii organici benefici, conține acizi polifenolici, flavonoizi și antociani.

Vezi și: Celulita, adevărata cauza principală. Produsul din bucătărie care te scapă de ea. Marinescu: Sunt persoane mai plinuțe care sunt fabuloase, o explozie de energie pozitivă

Beneficii pentru sănătate

Să vedem acum beneficiile pentru sănătate pe care măcrișul le aduce odată cu introducerea în dietă.

Bogat în fibre

Conținutul ridicat de fibre alimentare care poate fi găsit în majoritatea soiurilor de măcriș înseamnă o sănătatea digestivă îmbunătățită prin adăugarea acestor frunze în supe și salate.

Fibrele alimentare adaugă o cantitate mare de alimente pe măsură ce se deplasează prin sistemul digestiv, îmbunătățind sănătatea gastrointestinală și reducând condiții precum constipație, diaree, balonare și crampe, precum și alte probleme gastrointestinale. Fibrele dietetice solubile pot ajuta, de asemenea, la reducerea colesterolului total din organism, protejând astfel sănătatea inimii și reducând șansele de ateroscleroză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, arată Organic Facts.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Măcrișul are un nivel foarte semnificativ de potasiu (o cană conține 15% din aportul zilnic recomandat), care este un mineral esențial pentru sănătatea umană. Potasiul este un vasodilatator, prin urmare este esențial în menținerea echilibrului fluidelor în tot corpul. Aceasta înseamnă că reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sânge și a arterelor.

Scăderea tensiunii arteriale reduce șansele de coagulare a sângelui periculoasă și de tensiune excesivă asupra inimii, care poate duce la boli coronariene și la alte complicații. Poate reduce riscurile de hipertensiune și chiar de accident vascular cerebral, după cum se vede în datele preliminare efectuate într-un model de șobolan. 

Vezi și: Iodura de potasiu. De ce persoanele peste 40 de ani nu pot lua. Farmacist: A venit și ne-a spus - știu de ce nu ne lasă și pe noi, că am trecut prin Cernobîl și suntem deja radiați

Măcrișul ajută la menținerea vederii

Vitamina A, o altă vitamină esențială prezentă în măcriș, a fost strâns legată de îmbunătățirea vederii și de reducerea degenerării maculare și a cataractei. Beta-carotenul, care este un precursor al vitaminei A, acționează ca un antioxidant și, atunci când este combinat cu ceilalți compuși antioxidanți importanți din organism, poate spori foarte mult sănătatea ochilor, în special vederea nocturnă și previne degradarea legată de vârstă.

Măcrișul, sursă naturală de fier

Nivelurile semnificative de fier din măcriș stimulează producția de celule roșii din sânge și previn anemia cu deficit de fier. Fierul este necesar pentru ca celulele roșii din sânge să transporte oxigenul din plămâni către restul corpului. Circulația crescută a oxigenului pe tot corpul în organele vitale, stimulează creșterea părului, crește nivelul de energie și accelerează procesul de vindecare (coroborat cu conținutul de proteine al măcrișului).

Întărește imunitatea

Conținutul de vitamina C din măcriș este impresionant. O singură cană de măcriș conține 106% din aportul zilnic recomandat, care vă poate optimiza sistemul imunitar. Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, susține funcția pielii ca barieră împotriva agenților patogeni și protejează împotriva stresului oxidativ din mediu prin optimizarea activității de eliminare a oxidantului a pielii.

Poate ajuta la calmarea afecțiunilor pielii

Frunzele de măcriș au fost utilizate în două moduri pentru a calma afecțiunile pielii. Frunzele, când sunt uscate, pot fi consumate și acest lucru a fost legat de o reducere a  mâncărimii și a pielii uscate. Când frunzele proaspete sunt măcinate, lichidul extras poate fi aplicat local pe zona infectată pentru a reduce erupțiile și iritațiile. Acest lucru se datorează probabil conținutului de vitamina C și vitamina A din frunze, precum și celorlalte nutraceutice găsite în această plantă.

Vezi și: Lentile de contact pentru depistarea cancerului. Cercetător: Un instrument de diagnosticare ușor, rapid, sensibil, rentabil și neinvaziv

Menține sănătatea inimii

În afară de alte beneficii legate de inimă, este important să ne amintim că măcrișul aparține familiei oxalis, care a fost strâns asociată cu creșterea sănătății inimii în general. Din nou, acest lucru se datorează probabil activității antioxidante și antiinflamatorii a antocianinelor și a altor compuși găsiți în măcriș, care pot reduce stresul oxidativ protejând astfel sistemul cardiovascular și contribuind la reducerea bolilor cronice.

Măcrișul în alimentație

Măcrișul este consumat într-un mod similar spanacului sau șteviei, toate trei fiind folosite adeseori împreună în mâncăruri. Ciorba acrită cu măcriș este o specialitate est europeană, pe când în Occident este preferată supa cremă. Poate fi adăugat la salatele cu cartofi, sfeclă coaptă, la carne roșie, sau păsări de țară, în plăcinte, quiche sau ca verdeață în supe – orice se potrivește cu un gust acrișor.

Rețetă: Pentru un simplu sos de ierburi de măcriș, puteți amesteca o mână de frunze de măcriș și o mână de frunze de busuioc cu ½ ceașcă de ulei de măsline și ¼ ceașcă de oțet de mere. Se condimentează cu sare și piper. Puteți folosi acest dressing peste frunze de salată proaspătă sau pește la grătar.

Contraindicații

Măcrișul conține cantități importante de acid oxalic. Deși consumat ocazional este sigur pentru consumul uman, se recomandă totuși un consum moderat fără excese.

Acidul oxalic este o toxină, de aceea este important să consumi măcriș într-o cantitate moderată. De asemenea, acidul oxalic contribuie la creșterea pietrelor la rinichi, deci dacă acest lucru este deja o problemă de sănătate, ar trebui să evitați consumul de alimente bogate în acid oxalic, cum ar fi măcrișul. De asemenea, atunci când îl gătiți, nu utilizați vase din fontă sau aluminiu, deoarece metalul va interacționa cu acidul oxalic și va determina planta să capete un gust metalic foarte neplăcut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel