Măcrișul, șase utilizări pentru diferite afecțiuni. Cum îl poți consuma

Măcrișul este o plantă benefică pentru sănătate.
Măcrișul are beneficii pentru sănătate. Beneficiile pentru sănătate ale măcrișului includ capacitatea sa de a îmbunătăți vederea, de a încetini procesul de îmbătrânire, de a reduce infecțiile pielii, de a întări sistemul imunitar și de a îmbunătăți digestia. De asemenea, acesta contribuie la fortifierea oaselor, creșterea circulația, crește nivelul de energie, scăderea tensiunii arteriale, creșterea poftei de mâncare și întărirea sănătații inimii.
Ce este măcrișul?
Măcrișul este o plantă perenă fascinantă, utilizată în întreaga lume și cultivată pentru o mare varietate de utilizări. Deși este cultivat în primul rând pentru a fi utilizat în alimentație, datorită gustului său astringent, acidulat, are, de asemenea, o gamă largă de beneficii pentru sănătate, potrivit Organic Facts.
Există multe varietăți de măcriș care cresc în diferite regiuni ale lumii și, deși multe dintre ele au caracteristici ușor diferite și beneficii asociate sănătății, acestea sunt în general aceleași. Măcrișul comun, care este cel mai frecvent soi cultivat și utilizat, este, de asemenea, denumit măcrișul comun sau măcrișul-calului, ștevia-cu-frunză-lată, sau ștevia amară denumiri populară generice pentru mai multe specii. Măcrișul este înrudit cu rubarba și cu ștevia sălbatică cu care poate fi ușor confundat.
Măcrișul a fost folosit de-a lungul istoriei ca iarbă de leac, dar și ca ingredient culinar, însă astăzi datorită conținutului relativ mare de acid oxalic, nu mai face parte dintre plantele uzitate în mod curent.
Plantă cu tulpină moale și suculentă, care răsare an de an din aceeași rădăcină foarte rezistentă. Are frunze alungite, cu gust acrișor, ce pot crește până la 60 cm la maturitate. Frunzele de la bază au formă de vârf de săgeată, iar cele superioare cresc la capătul tulpinei și prind frecvent o tentă roșiatică.
Măcrișul – valori nutriționale
100 g frunze de măcriș proaspăt conține:
- Energie 22 kcalorii
- Proteine 2g
-Lipide (grăsimi) 0,7 g
- Carbohidrați 3,2 g
Minerale
- Calciu 44 mg
- Fier 2,4 mg
- Magneziu 103 mg
- Fosfor 63 mg
- Potasiu 390 mg
- Sodiu 4 mg
- Seleniu 0,9 µg
Vitamine
- Vitamina C 48 mg
- Tiamina 0,04 mg
- Riboflavină 0,1 mg
- Niacină 0,5 mg
- Acid pantotenic 0,04 mg
- Vitamina B6 0,12 mg
- Folat 13 µg
- Vitamina A 4000 IU
Măcrișul oferă o cantitate semnificativă de fibre (3,8 g). În ceea ce privește vitaminele și mineralele, este bogat în vitamina C și conține, de asemenea, vitamina A, fier, magneziu, potasiu și calciu. În ceea ce privește compușii organici benefici, conține acizi polifenolici, flavonoizi și antociani.
Beneficii pentru sănătate
Să vedem acum beneficiile pentru sănătate pe care măcrișul le aduce odată cu introducerea în dietă.
Bogat în fibre
Conținutul ridicat de fibre alimentare care poate fi găsit în majoritatea soiurilor de măcriș înseamnă o sănătatea digestivă îmbunătățită prin adăugarea acestor frunze în supe și salate.
Fibrele alimentare adaugă o cantitate mare de alimente pe măsură ce se deplasează prin sistemul digestiv, îmbunătățind sănătatea gastrointestinală și reducând condiții precum constipație, diaree, balonare și crampe, precum și alte probleme gastrointestinale. Fibrele dietetice solubile pot ajuta, de asemenea, la reducerea colesterolului total din organism, protejând astfel sănătatea inimii și reducând șansele de ateroscleroză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, arată Organic Facts.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Măcrișul are un nivel foarte semnificativ de potasiu (o cană conține 15% din aportul zilnic recomandat), care este un mineral esențial pentru sănătatea umană. Potasiul este un vasodilatator, prin urmare este esențial în menținerea echilibrului fluidelor în tot corpul. Aceasta înseamnă că reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sânge și a arterelor.
Scăderea tensiunii arteriale reduce șansele de coagulare a sângelui periculoasă și de tensiune excesivă asupra inimii, care poate duce la boli coronariene și la alte complicații. Poate reduce riscurile de hipertensiune și chiar de accident vascular cerebral, după cum se vede în datele preliminare efectuate într-un model de șobolan.
Măcrișul ajută la menținerea vederii
Vitamina A, o altă vitamină esențială prezentă în măcriș, a fost strâns legată de îmbunătățirea vederii și de reducerea degenerării maculare și a cataractei. Beta-carotenul, care este un precursor al vitaminei A, acționează ca un antioxidant și, atunci când este combinat cu ceilalți compuși antioxidanți importanți din organism, poate spori foarte mult sănătatea ochilor, în special vederea nocturnă și previne degradarea legată de vârstă.
Măcrișul, sursă naturală de fier
Nivelurile semnificative de fier din măcriș stimulează producția de celule roșii din sânge și previn anemia cu deficit de fier. Fierul este necesar pentru ca celulele roșii din sânge să transporte oxigenul din plămâni către restul corpului. Circulația crescută a oxigenului pe tot corpul în organele vitale, stimulează creșterea părului, crește nivelul de energie și accelerează procesul de vindecare (coroborat cu conținutul de proteine al măcrișului).
Întărește imunitatea
Conținutul de vitamina C din măcriș este impresionant. O singură cană de măcriș conține 106% din aportul zilnic recomandat, care vă poate optimiza sistemul imunitar. Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, susține funcția pielii ca barieră împotriva agenților patogeni și protejează împotriva stresului oxidativ din mediu prin optimizarea activității de eliminare a oxidantului a pielii.
Poate ajuta la calmarea afecțiunilor pielii
Frunzele de măcriș au fost utilizate în două moduri pentru a calma afecțiunile pielii. Frunzele, când sunt uscate, pot fi consumate și acest lucru a fost legat de o reducere a mâncărimii și a pielii uscate. Când frunzele proaspete sunt măcinate, lichidul extras poate fi aplicat local pe zona infectată pentru a reduce erupțiile și iritațiile. Acest lucru se datorează probabil conținutului de vitamina C și vitamina A din frunze, precum și celorlalte nutraceutice găsite în această plantă.
Menține sănătatea inimii
În afară de alte beneficii legate de inimă, este important să ne amintim că măcrișul aparține familiei oxalis, care a fost strâns asociată cu creșterea sănătății inimii în general. Din nou, acest lucru se datorează probabil activității antioxidante și antiinflamatorii a antocianinelor și a altor compuși găsiți în măcriș, care pot reduce stresul oxidativ protejând astfel sistemul cardiovascular și contribuind la reducerea bolilor cronice.
Măcrișul în alimentație
Măcrișul este consumat într-un mod similar spanacului sau șteviei, toate trei fiind folosite adeseori împreună în mâncăruri. Ciorba acrită cu măcriș este o specialitate est europeană, pe când în Occident este preferată supa cremă. Poate fi adăugat la salatele cu cartofi, sfeclă coaptă, la carne roșie, sau păsări de țară, în plăcinte, quiche sau ca verdeață în supe – orice se potrivește cu un gust acrișor.
Rețetă: Pentru un simplu sos de ierburi de măcriș, puteți amesteca o mână de frunze de măcriș și o mână de frunze de busuioc cu ½ ceașcă de ulei de măsline și ¼ ceașcă de oțet de mere. Se condimentează cu sare și piper. Puteți folosi acest dressing peste frunze de salată proaspătă sau pește la grătar.
Contraindicații
Măcrișul conține cantități importante de acid oxalic. Deși consumat ocazional este sigur pentru consumul uman, se recomandă totuși un consum moderat fără excese.
Acidul oxalic este o toxină, de aceea este important să consumi măcriș într-o cantitate moderată. De asemenea, acidul oxalic contribuie la creșterea pietrelor la rinichi, deci dacă acest lucru este deja o problemă de sănătate, ar trebui să evitați consumul de alimente bogate în acid oxalic, cum ar fi măcrișul. De asemenea, atunci când îl gătiți, nu utilizați vase din fontă sau aluminiu, deoarece metalul va interacționa cu acidul oxalic și va determina planta să capete un gust metalic foarte neplăcut.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).