Leqembi, aprobat de EMA pentru boala Alzheimer

Monika Baciu |
Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik@ fotoarhiv0001
alzheimer - FOTO: Freepik@ fotoarhiv0001

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat un tratament pentru boala Alzheimer. Se administrează o dată la două săptămâni.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, joi, un tratament inovator pentru pacienții cu boala Alzheimer, destinat să reducă declinul cognitiv. Acesta vine după o revizuire a avizului inițial din iulie, când tratamentul fusese blocat.

Leqembi, recomandat pentru pacienții în stadii incipiente

Tratamentul, denumit Leqembi (lecanemab), a fost acum recomandat de EMA pentru pacienții care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii Alzheimer. Autoritatea europeană a precizat că acest medicament este eficient în cazul deficiențelor cognitive ușoare și demenței precoce cauzate de Alzheimer, incluzând tulburări de vorbire și gândire, transmite Reuters.

Beneficii versus riscuri

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a concluzionat că beneficiile tratamentului depășesc riscurile, însă doar pentru un grup restrâns de pacienți. Inițial, în luna iulie, EMA respinsese Leqembi, invocând riscurile de reacții adverse severe, inclusiv potențiale sângerări la nivelul creierului.

Aprobare în SUA și alte țări

Leqembi, dezvoltat de laboratorul japonez Eisai împreună cu Biogen din Statele Unite, a fost autorizat în Statele Unite în ianuarie 2023 pentru pacienții cu Alzheimer în stadii incipiente. Tratamentul este disponibil și în Japonia și China, iar autoritățile britanice l-au aprobat în august.

În ciuda cercetărilor îndelungate, progresele în tratamentul bolii Alzheimer au fost limitate. Această afecțiune afectează milioane de oameni la nivel global și este caracterizată prin acumularea de plăci de amiloid în creier, care provoacă distrugerea neuronilor și pierderea memoriei. În stadiile avansate ale bolii, pacienții devin incapabili să îndeplinească sarcinile zilnice sau să poarte conversații.

Administrare și eficiență

Leqembi se administrează intravenos o dată la două săptămâni și, conform studiilor clinice, reduce acumularea de plăci de amiloid, oferind un potențial ajutor în gestionarea simptomelor Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel