
Oamenii de știință au găstit explicația pentru care unele persoane dezvoltă eczeme și alte afecțiuni ale pielii, în timp ce altele nu.
Un nou studiu (link direct) realizat de cercetătorii de la Universitatea Binghamton, explică de ce unele persoane dezvoltă eczeme și alte afecțiuni ale pielii.
Eczema este o afecțiune cronică a pielii cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică. La nivel mondial, 2 până la 5% dintre adulți și aproximativ 15% dintre copii suferă de simptome precum pielea uscată, inflamată și mâncărime.
Deși există numeroase tratamente pentru eczeme, cum ar fi creme medicale și remedii naturiste, cauzele exacte ale afecțiunii rămân evazive.
Dermatita atopică poate debuta din cauza unui nivel scăzut al uleiurilor din piele, cunoscute sub numele de lipide, în special al unui grup numit ceramide. Lipidele de pe suprafața pielii reglează hidratarea și, de asemenea, ajută la apărarea pielii de invadatorii străini, fie indirect prin semnalizare imunitară, fie direct prin activitatea lor antimicrobiană inerentă.
Un alt rezultat al eczemelor poate fi creșterea bacteriilor de la nivelul pielii, care pot provoca iritații și infecții.
Potrivit studiului, genetica poate juca un rol important în ceea ce privește eczemele, dar, de asemenea, s-a demonstrat că persoanele care au anumite meserii sunt mai susceptibile să dobândească această afecțiune, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății, cei care lucrează cu metale, coafezele și lucrătorii de prelucrare a alimentelor. Conexiunea? Spălarea frecventă a mâinilor sau contactul regulat cu detergenți la locul de muncă.
Mai mult, autorii studiului afirmă că în condiții normale, sănătoase, bacteriile nu pătrund în bariera pielii. În afecțiunile precum dermatita atopică, însă, o pot face o face.
Deoarece bacteriile stafillococice sunt imobile, trebuie să se înmulțească pentru a crește prin stratul protector exterior al pielii cunoscut sub numele de stratul cornos. Cercetătorii din Watson cred că bacteriile nu cresc în jurul celulelor pielii, ci de fapt prin ele. Odată cu epuizarea lipidelor - fie prin genetică, fie prin riscuri profesionale - pielea pare să devină mai vulnerabilă la invazia bacteriană și la infecția țesutului subiacent.
Studiul integral, aici.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-