
O dietă simplă, ușor de urmat, fără restricții excesive, poate reduce riscul de deces din diferite cauze, dar în special din cauze precum cancerul sau bolile cardiovasculare.
Aderarea la o dietă antiinflamatoare a fost asociată cu riscuri mai mici de deces din orice cauze, dar și riscuri mai mici de deces din cauze cardiovasculare sau de cancer într-un studiu recent publicat în Journal of Internal Medicine.
În studiul a 68.273 de bărbați și femei suedeze cu vârste cuprinse între 45 și 83 de ani, care au fost urmăriți timp de 16 ani, participanții care au urmat cel mai îndeaproape o dietă antiinflamatoare au avut un risc cu 18% mai mic de mortalitate cauzală, un risc cu 20% mai mic de mortalitate din cauze cardiovasculare și un risc cu 13% mai mic de mortalitate prin cancer, în comparație cu cei care au urmat dieta într-o măsură mai mică. Fumătorii care au urmat dieta au avut beneficii și mai mari, în comparație cu fumătorii care nu au urmat-o.
Ce să (nu) mănânci
Alimentele antiinflamatoare constau în fructe și legume, ceai, cafea, pâine cu cereale integrale, cereale pentru micul dejun, brânză săracă în grăsimi, ulei de măsline și ulei de canola, nuci, ciocolată și cantități moderate de vin roșu și bere.
Alimentele pro-inflamatorii includ carne roșie neprocesată și procesată, carne de organe, chipsuri și băuturi răcoritoare.
„Analiza noastră de doză-răspuns a arătat că chiar și aderarea parțială la dieta antiinflamatoare poate oferi un beneficiu pentru sănătate”, a declarat autorul principal Dr. Joanna Kaluza, profesor asociat la Universitatea de Științele Vieții din Polonia din Polonia.
-
7 lucruri pe care să NU le spui cuiva cu anxietate14.07.2025, 09:07
-
Punctul de pe mână care îți calmează instant durerea de cap14.07.2025, 08:27
-
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul13.07.2025, 15:48
-
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit13.07.2025, 15:04
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-