Greșeala pe care o facem toți în relații. Recomandarea psihologului

pereche_mers_pe_jos_plimbare_03182600 Mersul pe jos, beneficii pentru sănătate

Psihologul Andra Tănăsescu spune că multe conflicte apar deoarece unor oameni se grăbesc să facă varii presupuneri și nu pun întrebări.

Psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică, afirmă că mulți oameni nu pun întrebări și din această pricină trag concluzii greșite și apar conflicte.

”Suntem furioși, frustrați și ne simțim neînțeleși atunci când celălalt începe să ne evite. Cu toate astea, nu recurgem la cea mai simplă abordare: să punem întrebări. Arta întrebărilor este atât simplă cât și o capodoperă. Ca terapeut și coach mă bazez pe întrebările potrivite pentru a scoate la suprafață răspunsurile care duc la conștientizare și vindecare. Întrebările pot fi sâcâitoare sau pot deschide noi orizonturi - totul ține de puterea întrebării pe care o alegi.  Poți întreba încontinuu „De ce?” sau poți alege să întrebi „Cum ai ajuns la concluzia asta?”, „Ce te-a făcut să simți asta?” și să obții mai multe informații care te ajută să înțelegi cât mai clar mesajul celuilalt. Totul vine din lumea interioară a fiecăruia dintre noi. Oricât am avea impresia că aceste lumi sunt la fel și că toți gândesc ca noi, nu este așa”, explică psihologul.

Potrivit acestuia, în loc să întrerupem partenerul de conversație, ar fi bine să ascultăm activ: ”Când cineva e supărat, întreabă: „ce s-a întâmplat?”, „pot face ceva pentru tine?”, „ai nevoie de ceva?”. Când cineva e furios: „ce te-a înfuriat?”, „din ce motiv?”, „s-a mai întâmplat?”, „are legătură cu tine?”. Când cineva nu-ți mai vorbește: „am greșit cu ceva?”, „ce am făcut?”, „cum pot repara?”. Apoi observă dinamica nouă dintre voi și modul în care se reclădesc bazele relației voastre”.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250