Iubirea obsesivă, ce boli psihice poate ascunde

O persoană care se confruntă cu o dragoste obsesivă poate vedea persoana iubită ca pe o posesie și nu ca un egal. FOTO Pixabay
O persoană care se confruntă cu o dragoste obsesivă poate vedea persoana iubită ca pe o posesie și nu ca un egal. FOTO Pixabay

Dragostea poate fi un sentiment euforic. De asemenea, poate declanșa o durere imensă când cealaltă persoană nu simte la fel. Mulți oameni au simțit durerea unei inimi frânte și intensitatea infatuării. Dragostea obsesivă duce mai departe aceste emoții, determinând o persoană să se fixeze pe persoana iubită ca și cum ar fi un obiect sau o posesie.

Profesioniștii din domeniul sănătății nu recunosc în mare măsură dragostea obsesivă sau „tulburarea obsesivă a iubirii", ca o condiție de sănătate mintală.

Într-adevăr, nu este în prezent listat în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale. Cu toate acestea, dragostea obsesivă poate fi un semn al altor provocări și condiții de sănătate mintală.

Dacă persoana care se confruntă cu sentimente de dragoste obsesivă nu primește tratament pentru simptomele generale, poate lupta să regleze emoțional aceste sentimente. În cazuri foarte extreme, acest lucru poate chiar declanșa acte de violență sau abuz, notează Medical News Today.
.

Dragoste obsesivă vs. iubire reală

O persoană care se confruntă cu o dragoste obsesivă poate vedea persoana iubită ca pe o posesie și nu ca un egal.
Formarea unei definiții a iubirii „reale" i-a evitat pe filozofi de secole. De asemenea, nu există o listă unică de criterii care să poată distinge dragostea obsesivă de iubirea reală.

Iubirea este o forță puternică. Persoanele cu sentimente de dragoste experimentează o agitație de dopamină și alte substanțe chimice puternice ale creierului.

Pentru unii oameni, aceste sentimente sunt atât de puternice încât devin obsedați de păstrarea și controlul persoanei pe care o iubesc. Pot părea că își adoră partenerul uneori, dar devin furioși sau geloși la cea mai mică amenințare.

Un caracter distinctiv al iubirii obsesive este concentrarea sa asupra partenerului ca obiect pentru „consum" sau proprietate, spre deosebire de un egal. În loc să iubească persoana și să dorească tot ce este mai bun pentru ei, persoanele cu tendințe obsesive pot iubi pe cealaltă persoană din cauza propriilor nevoi.

La rândul său, acest lucru poate însemna că manifestă puțin interes pentru bunăstarea celuilalt.

Caracteristici distinctive ale iubirii obsesive:

Dragostea reală necesită compromis și negociere, în timp ce iubirea obsesivă cere ca obiectul afecțiunii să se supună cerințelor partenerului lor.

Dragostea reală are prioritate asupra bunăstării celuilalt, în timp ce dragostea obsesivă poate implica violență fizică sau abuz emoțional.

Dragostea reală implică acceptarea celeilalte persoane și recunoașterea defectelor lor. Dragostea obsesivă poate implica închinare și un refuz de a recunoaște orice defecte.

În unele cazuri de iubire obsesivă, poate exista „despărțire". Aceasta se întâmplă când persoana vede obiectul iubirii sale ca fiind perfect un moment și rău pe următorul.

Dragostea obsesivă face foarte dificil pentru o persoană să meragă mai departe. Deși despărțirile sunt de obicei dureroase și pot declanșa un comportament nesănătos, persoanele cu sentimente de dragoste obsesivă pot refuza să accepte că relația s-a încheiat.

Dragostea obsesivă implică uneori o relație care nu există, de exemplu, cu o celebritate sau un străin.

cauze

Există mulți factori care pot provoca dragoste obsesivă.

Erotomania și alte tulburări delirante

Condițiile de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea bipolară I și schizofrenia, precum și simptomele declanșate de tulburarea consumului de alcool, pot provoca iluzii de erotomanie.

Acesta nu este același lucru cu dragostea obsesivă, dar poate fi un simptom al unei afecțiuni de sănătate mentală mult mai grave.

Erotomania este o tulburare delirantă rară care poate determina o persoană să creadă că destinul necesită o relație specifică. Persoana poate chiar se amăgește să creadă că o relație care s-a încheiat demult este încă iubitoare și sănătoasă.

Erotomania poate determina de asemenea o persoană să creadă că o altă persoană îi iubește. Uneori, obiectul iubirii lor poate fi chiar cineva pe care nu îl cunosc. De exemplu, ei ar putea crede că au o relație inexistentă cu o celebritate.

Unele iluzii pot fi atât de extreme încât determină persoana să se angajeze în urmărire, abuz sau comportament violent. Erotomania implică, de asemenea, simptome de paranoia.

Un studiu de caz din 2017 susține că social media poate înrăutăți erotomania. Acest lucru se datorează faptului că le permite oamenilor cu tendințe obsesive să-i observe pe ceilalți de la distanță și să se simtă mai aproape de ei decât ar putea simți altfel.

Este important să reiterăm că erotomania este foarte diferită de iubirea obsesivă.

Tulburare de personalitate Bordeline

Persoanele cu tulburare de personalitate Bordeline se pot teme intens de abandon și pot avea probleme pentru a-și gestiona emoțiile. De exemplu, emoțiile lor pot părea disproporționate față de situație și pot obseda relațiile lor.

Adesea văd lucrurile în termeni alb-negru, alternând între a vedea o persoană ca fiind complet bună sau complet malefică. Acest lucru îi poate determina să încerce să-i controleze pe alții sau să-i manipuleze pe parteneri să rămână în relație.

Este posibil ca persoanele cu această tulburare să nu aibă o identitate sau un sentiment de sine consecvent. Acest lucru poate agrava tendințele obsesive, deoarece acestea se pot lupta să se vadă pe sine ca reale sau demne individual, separate de relațiile lor.

Tulburări de atașament

Abilitatea unei persoane de a forma atașamente sănătoase cu ceilalți începe încă din copilărie. Persoanele ai căror părinți sau îngrijitori erau instabili sau abuzivi pot dezvolta modele anormale de atașament. Acest lucru îi poate determina să devină obsesivi, controlați sau temători în relațiile lor.

Persoanele cu stiluri de atașament nesigur sau reactiv se pot simți copleșiți de teama de a pierde partenerul. Se pot simți incapabili să facă față fără o relație și să fie dispuși să facă orice pentru a-și păstra partenerul.

Uneori, atașamentul nesigur ține o persoană într-o relație abuzivă, deoarece se tem de pierdere. În alte cazuri, poate provoca o persoană să devină abuzivă într-o încercare disperată de a-și păstra un partener.

Traume și temeri de abandon

Unii oameni se tem atât de tare de abandon, încât dezvoltă tendințe obsesive. Aceasta poate rezulta dintr-o tulburare de atașament sau poate apărea după un traumatism.

De exemplu, o persoană al cărei soț a murit poate fi îngrozită să își piardă partenerul actual. Acest lucru ar putea duce la luarea unor măsuri neobișnuite sau nesănătoase pentru „protejarea" acestora.

Alte afecțiuni de sănătate mintală

O gamă largă de condiții de sănătate mintală poate distorsiona sau modifica perspectiva unei persoane, făcând-o mai temătoare, obsesivă sau mai deprimată. Acest lucru le poate crește riscul de a deveni obsedat de relația lor.

De exemplu, o persoană cu depresie poate crede că este nedemnă și singură sau că singurul aspect demn de viață este relația lor. Acest lucru poate provoca sentimente sau comportament obsesiv.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel