
Durata somnului poate ridica riscul de cădere și fracturi, susține un studiu, care a analizat peste 150.000 de femei care aveau probleme legate de somn. Oamenii de știință au asociat calitatea slabă a somnului,...
În studiu au fost înscrise 157.306 de femei care au fost urmărite un timp mediu de 7,6 ani pentru a vedea dacă au suferit căderi și timp de 12 ani pentru a vedea dacă au făcut fracturi. 10,6% dintre femeile din studiu au raportat 5 ore de somn pe noapte, 7,0% dintre femei dormeau între șapte și opt ore pe noapte și 11,8% dintre femei dormeau 10 ore pe noapte.
,,Rezultatele noastre se bazează pe un nou factor de risc: somnul. Femeile care au dormit timp de ≤ 5 ore sau ≥10 ore au avut o creștere cu 25% a cotelor de a se confrunta cu căderi recurente", scriu cercetătorii în Jurnalul American de Cercetări Osoase și Minerale.
Femeile care au dormit între 5 și 10 ore pe noapte au avut o creștere a riscului de-a cădea frecvent și a suferi fracturi cu 25% mai mare. Membrele inferioare sunt cele mai expuse riscului de fractură. S-a constatat că și fracturile corpului central sunt frecvente, dar fracturile de șold nu reprezintă un risc crescut, potrivit Wiley.com.
,,Căderile sunt o problemă importantă de sănătate publică. Rezultatele cercetării sugerează că intervențiile care vizează îmbunătățirea somnului pot reduce riscul de căderi", a spus dr. Jane Cauley, de la Universitatea din Pittsburgh, autorul principal al studiului. În Jurnalul Cercetării Osoase și Minerale, calitatea slabă a somnului, insomnia și alte tulburări de somn.
În schimb, la copii somnul insuficient a fost asociat cu dieta nesănătoasă și cu obezitatea, potrivit unui alt studiu care a analizat 177.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani. Profilul de viață nesănătoasă în rândul copiilor și adolescenților are legătură cu durata insuficientă a somnului. Nivelele insuficiente de somn au fost asociate cu obiceiuri alimentare nesănătoase, cu timpul petrecut în fața ecranelor crescut și cu obezitate la ambele sexe.
Citiți detalii aici
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-