Ceaiul care curăță ficatul. Este detoxifiant și conține silimarină naturală

Ceaiul care poate curăța ficatul se prepară din silimarină naturală. Planta este folosită de mii de ani.
Ceaiul care poate curăța ficatul se prepară dintr-o plantă folosită de mii de ani. Este silimarină naturală. Ciulinul de lapte, cunoscut și sub denumirea științifică de Silybum marianum, este o plantă erbacee perenă cu frunze lucioase și flori violete. Această specie face parte din familia Asteraceae și este recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, fiind utilizată în medicina tradițională de secole.
Originar din regiunile mediteraneene, ciulinul de lapte s-a răspândit în prezent în multe părți ale lumii și este cultivat pentru proprietățile sale terapeutice. Principalele componente active ale plantei sunt flavonoidele, silimarinele și alte substanțe antioxidante, care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate.
Ciulinul de lapte, benefic pentru detoxifierea ficatului
Unul dintre principalele domenii în care ciulinul de lapte este folosit este protecția și detoxifierea ficatului. Silimarinele au fost asociate cu capacitatea de a sprijini regenerarea celulelor hepatice și de a proteja ficatul împotriva daunelor cauzate de toxinele și substanțele nocive. Acest aspect îl face un supliment popular în terapiile de detoxifiere și în gestionarea afecțiunilor hepatice.
Ciulinul de lapte este adesea utilizat și pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Se crede că poate ajuta la stimularea secreției de bilă, facilitând astfel procesul de digestie. Totodată, proprietățile antiinflamatoare ale plantei pot contribui la reducerea disconfortului gastric și la ameliorarea unor afecțiuni digestive, potrivit Science Direct.
Vezi și: Cele mai comune greșeli pe care le facem când gătim. Ne pot afecta grav sănătatea
Ciulinul de lapte, compuși benefici
Principala grupă de compuși activi în ciulinul de lapte este cunoscută sub denumirea de silimarină. Componenta principală a acestei grupe este numită silybin.
Chiar dacă silimarina este prezentă în florile și frunzele ciulinului, se găsește cel mai concentrat în semințe. Se crede că beneficiile pentru sănătate ale ciulinului de lapte sunt legate de proprietățile antioxidante ale silimarinei.
Silimarina poate manifesta efecte antioxidante prin curățarea și prevenirea formării moleculelor reactive numite radicali liberi, care pot contribui la deteriorarea celulelor și la dezvoltarea bolilor. De asemenea, poate reduce răspunsurile inflamatorii în organismul tău.
Deoarece ceaiurile de ciulin de lapte sunt adesea făcute cu semințe măcinate sau întregi, furnizează o anumită cantitate de silimarină, dar nu sunt la fel de concentrate ca extractele.
Mai mult, ciulinul de lapte este absorbit slab și nu este solubil în apă. Prin urmare, consumul acestui ceai nu reprezintă cea mai bună modalitate de a absorbi compușii benefici ai plantei, potrivit Healthline.
Vezi și: Strângerea de mână, indicator al sănătății. Ar putea să arate chiar și cât vei trăi
Ciulinul de lapte, efect asupra ficatului
Ciulinul de lapte - FOTO: Freepik@wirestock
Cel mai studiat beneficiu al ciulinului de lapte este potențialul său de a promova sănătatea ficatului. Unele studii sugerează că planta ar putea ajuta în gestionarea și tratamentul hepatitei virale, bolii hepatice legate de consumul de alcool, bolii hepatice grase non-alcoolice, cancerului de ficat și leziunilor hepatice cauzate de medicamente sau toxine.
Deși nu este încă clar cum ciulinul de lapte poate influența sănătatea ficatului, se crede că silimarina extrasă din plantă ar putea avea efecte antiinflamatorii, antioxidante și antivirale.
De exemplu, o revizuire a constatat că silimarina ar putea prelungi speranța de viață a persoanelor cu ciroză cauzată de boala hepatică legată de consumul de alcool, posibil prin protejarea ficatului de radicalii liberi produși în timpul metabolismului alcoolului.
Care este cantitatea de ceai recomandată
Nu există o doză standardizată sau o cantitate recomandată pentru ceaiul de ciulin de lapte, dar în general este considerat sigur dacă este consumat în mod moderat.
Suplimentele de ciulin de lapte, pentru referință, sunt tolerate la doze de până la 700 mg, de 3 ori pe zi, timp de 24 de săptămâni.
Posibilele efecte secundare ale plantei includ deranjarea stomacului, greață și diaree.
Ciulinul de lapte poate reduce nivelurile de zahăr din sânge. Prin urmare, dacă suferiți de diabet, ar trebui să fiți precaut în ceea ce privește consumul de ceai sau suplimente pe bază de ciulin de lapte.
În cele din urmă, dacă aveți alergii la plante din aceeași familie, cum ar fi ambrozie, crizantemă, gălbenele și margarete, puteți fi expuși riscului de reacții alergice și ar trebui să procedați cu prudență.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.