Cele mai comune greșeli pe care le facem când gătim. Ne pot afecta grav sănătatea

Monika Baciu |
Data publicării:
gatim - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
gatim - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Un medic vine cu un avertisment dur. Cele mai comune greșeli pe care le facem când gătim ne pot afecta grav sănătatea. Pot duce la cancer. Inclusiv ustensilele pe care cu toții le avem în bucătărie ne pot declanșa boli grave.

Un medic a avertizat cu privire la patru greșeli periculoase pe care le facem când gătim. Acestea ne pot pune în pericol sănătatea, inclusiv creșterea riscului de cancer sau favorizarea îngrășării. Medicul subliniază riscurile asociate cu gătirea la temperaturi ridicate, încălzirea rapidă, utilizarea ustensilelor de gătit antiaderente și grilarea la temperaturi înalte.

Aceste practici pot contribui la formarea de substanțe toxice și potențial carcinogene în alimente, crescând riscul de afecțiuni precum cancerul și obezitatea.

Gătitul la temperaturi ridicate, nociv

Dr. Mike Hansen a avertizat că încălzirea alimentelor la temperaturi mari poate duce la glicare. Glicarea apare atunci când căldura face ca glucoza și fructoza să se lege de proteine, creând produse finale de glicare avansată (AGEs).

Fructoza este considerată mai nocivă decât glucoza în formarea AGEs, iar aceste substanțe pot fi găsite în multe alimente procesate, care sunt adesea încălzite rapid pentru a elimina contaminanții bacterieni. AGEs sunt absorbite în sânge și pot lega receptori pe celulele hepatice, conducând la acumularea de grăsimi în loc să arderea energiei. Consumul crescut de AGEs a fost asociat cu obezitatea și leziuni ale vaselor de sânge.

Vezi și: Strângerea de mână, indicator al sănătății. Ar putea să arate chiar și cât vei trăi

Încălzirea alimentelor la temperaturi ridicate poate, de asemenea, duce la formarea de grăsimi trans, în special atunci când uleiurile nesaturate sunt încălzite la punctul de fum.

Dr. Hansen a subliniat importanța de a înțelege punctul de fum al diferitelor uleiuri și cum încălzirea acestora la temperaturi ridicate poate duce la formarea de grăsimi trans. Printre toate uleiurile, uleiul de măsline extra virgin are punctul de fum cel mai scăzut, făcându-l cel mai susceptibil la formarea de grăsimi trans.

"Așadar, asigurați-vă că, atunci când gătiți cu ulei, nu depășiți punctul de fum", a avertizat dr. Hansen, potrivit Express.

Vezi și: Patru cazuri de malarie. Care e primul semn și cum se transmite. Carmen Dorobăț: Afectare hepatică, renală și insuficiență hepato-renală

Încălzirea rapidă, nesănătoasă

Această metodă poate forma esteri de acid gras 3-MCPD, subproduse nocive găsite în alimente procesate. Acești esteri pot să aibă efecte toxice asupra rinichilor, testiculelor și pot afecta ficatul și alte organe.

Ustensilele de gătit antiaderente, asociate cu riscul de a dezvolta cancer

Ustensile de bucătărie - FOTO: [email protected]

Dr. Hansen a atras atenția asupra pericolelor ustensilelor de gătit acoperite cu politetrafluoretilenă (PTFE), o substanță polifluorurată (PFAS). Când stratul antiaderent este încălzit la temperaturi foarte mari, PFAS poate fi eliberat în alimente și a fost asociat cu riscul de cancer, inclusiv cancer hepatic și testicular, precum și cancer de colon.

"Este indicat să fim conștienți de pericolele potențiale ale ustensilelor de gătit antiaderente și să știm că există alternative, precum fonta, oțelul inoxidabil și ceramica", a adăugat el.

Vezi și: Obiceiul frecvent care te poate ucide. Este întâlnit seara, înainte de culcare

Grilarea hidrocarburilor policiclice aromatice (PAHs), compușii chimici asociați cu diferite tipuri de cancer

Acești compuși chimici se formează în timpul procesului de gătire, în special când grăsimile și sucurile de carne intră în contact cu surse ridicate de căldură, cum ar fi flăcările sau cărbunii incinși. Consumul și inhalarea PAH-urilor pot crește riscul unor tipuri specifice de cancer, inclusiv cancer pulmonar, de sân, de vezică și de colon.

Vezi și: Băutura care te îmbătrânește. Afectează pielea și provoacă riduri. Cum trebuie, de fapt, să o consumi

Dr. Hansen a recomandat metode pentru a reduce formarea PAH-urilor, cum ar fi marinarea cărnii înainte de gătire, folosirea unui capac pe grătar pentru a reduce contactul cu fumul și alegerea unor metode de gătire care nu implică temperaturi ridicate, cum ar fi coacerea sau fierberea.

De asemenea, a subliniat importanța unei diete echilibrate, bogate în fructe, legume și cereale integrale, pentru a reduce expunerea generală la PAH-uri și pentru a contracara efectele stresului oxidativ, în special în cazul consumului de acizi grași omega-3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel