Strângerea de mână, indicator al sănătății. Ar putea să arate chiar și cât vei trăi

Monika Baciu |
Data publicării:
strangerea de mana - FOTO: Freepik@katemangostar
strangerea de mana - FOTO: Freepik@katemangostar

Strângerea de mână poate fi un bun indicator al sănătății. Fermitatea sau lipsa acesteia ar putea indica boli precum cele de inimă sau chiar demența.

Stângerea de mână poate dezvălui patru aspecte esențiale despre starea ta de sănătate. O forță de prindere slabă ar putea indica un risc crescut pentru mai multe afecțiuni periculoase. Desigur, este imposibil să știi exact cât va trăi cineva, dar există o serie de factori care pot scădea sau crește speranța de viață estimată.

Istoricul familial al bolilor, dieta și rutina de exerciții, precum și prezența unor condiții precum tensiunea arterială ridicată pot juca un rol în estimarea duratei vieții.

Strângerea de mână poate arăta cât vei trăi

Cu toate acestea, cercetările au arătat că un simplu test cu mâinile ar putea dezvălui, de asemenea, cât de mult vei trăi. Conform studiilor, strângerea mâinii poate fi un indicator util al sănătății, iar o forță de prindere slabă este asociată cu un risc mai mare de deces prematur.

Aceasta ar putea crește, de asemenea, șansele de boli de inimă, depresie și chiar demență, au afirmat oamenii de știință.

Dar ce spun exact cercetările? Un studiu publicat în jurnalul Frontiers în 2023 a arătat că o forță de prindere slabă este asociată cu un risc mai mare de deces de orice cauză la persoanele cu hipertensiune arterială.

"La pacienții mai în vârstă cu hipertensiune arterială, forța de prindere și comorbiditățile au fost corelate cu decesul de orice cauză, și a existat o corelație negativă între forța de prindere și comorbidități", se menționează în studiu, potrivit Express.

Vezi și: Patru cazuri de malarie. Care e primul semn și cum se transmite. Carmen Dorobăț: Afectare hepatică, renală și insuficiență hepato-renală

Forța de prindere mai fermă, stare de sănătate bună

Strângere de mână - FOTO: Freepik

O forță de prindere mai mare a fost asociată cu mai puține decese la pacienții cu trei sau mai multe comorbidități, sugerând că exercițiile funcționale pot îmbunătăți prognosticul comorbidităților.

Și un alt studiu, publicat în British Medical Journal, axat pe peste 1,1 milioane de participanți, a concluzionat că cei care dezvoltă o prindere slabă în mijlocul vieții au un risc cu 20% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă, respiratorii și cancerului. 

"Forța musculară scăzută la adolescenți este un factor de risc emergent pentru cauze majore de deces în adolescența tânără, cum ar fi sinuciderea și bolile cardiovasculare", arată studiul.

Vezi și: Băutura care te îmbătrânește. Afectează pielea și provoacă riduri. Cum trebuie, de fapt, să o consumi

Strângerea de mână, asociată cu bolile de inimă

Privind problemele de sănătate specifice legate de forța de prindere, oamenii de știință de la Queen Mary University of London au descoperit că o strângere de mână slabă ar putea fi un semn al unui risc mai mare de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Într-un studiu finanțat de British Heart Foundation, echipa a descoperit că persoanele cu o forță de prindere scăzută aveau inimi mai slabe, mai puțin capabile să pompeze sânge în jurul corpului.

Forța de prindere redusă a fost, de asemenea, asociată cu inimi mărite și deteriorate. Profesorul Steffen Petersen, care a condus cercetarea de la William Harvey Research Institute al Queen Mary, a explicat care este, de fapt, legătura.

"Studiul nostru arată că o forță de prindere mai bună este asociată cu o structură și o funcție mai sănătoase ale inimii. Forța de prindere a mâinii este o măsură ieftină, reproductibilă și ușor de implementat și ar putea deveni o modalitate simplă de identificare a persoanelor cu un risc crescut de boli de inimă și de prevenire a evenimentelor majore care schimbă viața, cum ar fi atacurile de cord", a spus prof. Steffen Petersen.

Vezi și: Obiceiul frecvent care te poate ucide. Este întâlnit seara, înainte de culcare

Strângerea de mână și legătura cu depresia

Cercetarea din 2023 a descoperit o posibilă legătură între forța mâinii și depresie.

Un studiu publicat în Journal of Affective Disorders, care a inclus peste 51.000 de participanți, arată că "forța redusă a mâinii a fost asociată cu o probabilitate crescută de depresie. Evaluarea timpurie a forței de prindere a mâinii poate identifica populațiile cu risc pentru depresie între adulții de vârsta mijlocie și mai în vârstă".

Strângerea de mână poate indica demență

Forța strângerii mâinii tale ar putea fi, de asemenea, un semn de demență.

O revizuire a 15 studii, găsită în Frontiers in Ageing Neuroscience, a sugerat că aceasta ar putea fi folosită pentru diagnosticarea afecțiunii.

"Forța de prindere redusă este asociată cu un risc mai mare de debut al declinului cognitiv și al demenței, indiferent de subtipul de demență. Ar trebui să fim atenți la persoanele cu forță de prindere slabă și să identificăm disfuncțiile cognitive devreme", se afirmă în revizuire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel